Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Biserica de Lumină de la Drăgănescu…

“Sfântul Ardealului”a străbătut multe meleaguri, după voia Domnului. A lăsat, printre multe alte comori de spiritualitate, și la Drăgănescu, o localitate mică între Mihăilești și Buturugeni, din județul Giurgiu, un “testament” în imagini spre slava întru divinitate. Condamnat la tăcere de regimul comunist, a găsit o formă inedită, grație talentului său unic în pictura religioasă, de comunicare cu pelerinii și cu toți aceia care îl căutau să-i înțelepțească. În bisericile cărora le-am trecut pragul în călătoriile mele de până acum am simțit atingerea unei mâini nevăzute . În mănăstirile mărturisitoare de istorie și de credință ale Moldovei, ori în cele de la poalele Meridionalilor, dar aici, la Drăgănescu, micul lăcaș de cult se deschide, ca nicăieri altundeva, spre cer, printr-un portal divin. Părintele Arsenie Boca a transfigurat, folosind o tehnică picturală unică, epopeea creștină a Ortodoxiei Românești, încadrându-se într-un spațiu atât de limitat în dimensiuni. L-a mărturisit pe Mântuitor cum numai un sfânt putea să o facă. I-a coborât pe sfinți și pe îngeri printre oameni și i-a înălțat la ceruri pe martirii știuți și neștiuți. A cuprins Cerul și Pământul într-un tablou viu fară început și fără sfârșit și care izvorăște din lumina Edenului într-o liniște desăvârșită, “tulburată”, doar, de niște ușoare simfonii îngerești.
Întreaga suprafață a picturii a fost realizată în tehnică filigran, specifică hârtiei, cu răbdarea și migala unui artist nepământean. Nu mâna Părintelui, singură, a finalizat această “epopee”… Aripa nevăzută a unui înger i-a purtat penelul dezvelind, centimetru cu centimetru, stropi de lumină caldă, lacrimi, poate, ale atât de multor plânsuri neștiute. Fiecare detaliu, dar fiecare detaliu, țin să întăresc, duce arta picturală murală spre perfecțiune, într-o armonie de înaltă rezonanță spirituală care desființează, practic, barierele fizice ale percepției vizuale, lăsând deschisă o fereastră spre lumina eternă. Câtă comuniune a omului cu Dumnezeu, câtă comunicare, prin imagini, cu textele Vechiului și Noului Testament, a creat Sfântul Arsenie Boca, încă necanonizat, lasând să curgă permanent un izvor care adapă setea atât de înălțător, încât m-am întrebat dacă, nu cumva, Catedrala Mântuirii Neamului, aflată într-un perimetru geografic înrudit, așteaptă un alt sfânt să egaleze, încă o dată, echilibrul de lumină, de complexitate și de profunzime atins de Părintele cu har și dar în virtuțile duhovnicești și cele ale artistului iconar. Simt, aici în spațiul mărturisit și desăvârșit de Arsenie Boca, cum cerul alunecă ușor în lăcaș, dându-mi șansa unică de a mă înălța prin bolta aproape transparentă, inundată de culori ireale.
Răsărind spre cer din unduirile Lacului de acumulare de la Mihăilești, bisericuța salvată de la demolare cu voia Domnului și prin implicarea unui “anonim”care a inclus-o în Patrimoniul Național, veghează cu demnitatea seculară a ortodoxiei pe aceste meleaguri dintre Dunăre și Carpați. Construcția modestă ca și concept architectural are, prin mesajul abordării unice, dimensiunea unei mănăstiri reprezentative, atemporale, între două lumi zbuciumate și legănate între voia noastră interioară și contextual universal al existenței. “Peste timp, aceste ziduri vor vorbi”. Este doar una dintre profețiile Părintelui care s-a nevoit vreme de cincisprezece ani să-și ducă la bună împlinire creația vizionară încărcată de mesaje boblice în perspectiva filocalitică a picturii. Și ca să înțelegem dimensiunea volumului de muncă, a dărurii necondiționate, Părintele a mărturisit că,”numai pentru Icoana Pantocratorului”, a urcat și a coborât de pe schelă de atâtea ori, “că ar fi putut înconjura Bucureștiul”, înhămându-se “la carul unui ideal cam greu: transformarea omului în Om, fiul mai mic al lui Dumnezeu și frate al Fiului Său mai mare. Însă toate idealurile mari au în ele ceva paralizant: nu te lasă să te preocupi de nimicurile acestei vieți.” Pilduitoare provocare la sacrificiu pentru semeni, nu pentru sine!
Trebuie să-mi continui călătoria, dar voi rămne în această armonie definită apriori de un destin magnific și triumfal care a desăvârșit “Capela Sixtină a Ortrodoxiei Românești”.


Marius Mărăcinescu,





Marius Mărăcinescu    6/1/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian