Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Eugen E. Caraghiaur ( născut la 15 aug. 1923 in oraşul basarabean Comrat - decedat 11 mai 2023 la Montreal )

Eugen Enea Caraghiaur , inginer , om de afaceri, politician, jurnalist, scriitor român din diasporă, de origine basarabeană, stabilit de câteva decenii la Montreal-Quebec (Canada).

Născut la 15 aug. 1923 la Comrat, rămâne mereu cu inima si sufletul întoarse spre bastină si prins cu rădăcinele fiintării sale de tărâna neamului. Se consideră descendent, în linie discretă, al unei Curti Princiare Cumane, purtând titlul de Print.
Începe studiile la Facultatea de Mine la Politehnica din Timisoara (1943), unde fondează Miscarea anticomunistă a Tineretului Universitar National Tărănesc (1945). Pentru luptă antibolsevică si pro-Basarabia este arestat si condamnat la moarte (17 aug. 1948) de NKVD si Tribunalul Militar din Timisoara.

Evadează, trecând Dunărea înot spre Iugoslavia si ajunge în Europa Occidentală. Urmează un drum al patimilor; suportă detentia în mai multe închisori, dezertează din aceste cetăti ale mortii cu peregrinări si eforturi supraomenesti în Austria, Franta, Italia precum si traversarea Atlanticului către Canada.

În perioada de stabilire temporară în Franta (1949), urmează studiile la Universitatea Nancy, unde obtine diploma de minier-geolog; apoi continuă să învete la Universitatea serală de la Roma (Italia).

După părăsirea Europei (1951) se prezintă ca o personalitate deosebit de complexă, dispunând de o energetică si activism temperamental, lansându-se într-o amplă activitate publicistică si politică. Este redactor în diverse etape ale ziarului, Partidului Tărănesc National din Refugiu, "Dreptatea" din New York si redactor al emisiunilor televizate TeleRoumanie.
Din 1954 se stabileste în Canada.

Originar din frământatul spatiu al Bugeacului basarabean, este autorul unui număr de peste 40 de volume cu cele mai diverse teme - poezie, beletristică, studii critice, economie politică, istorie, istoriografie si etnografie - apărute de-a lungul mai multor zeci de ani în Canada, Italia, România si Basarabia.
Pentru Printul Eugen Enea Han Caraghiaur, Basarabia a fost si a rămas o icoană - o sursă de inspiratie, de mângâiere si încurajare, care l-a mentinut într-o permanentă stare de revenire spre sine, spre izvoarele primordiale ale bulgărului de tărână maternă.

În străinătate a luptat continuu pentru cauza românească, fiind un militant convins pentru redresarea moral-politică si economică a societătii.

Începând activitatea ca simplu miner într-o mină de cupru si aur, ajunge om de afceri.

A editat peste 30 de volume de versuri, debutul editorial producându-se destul de târziu, în 1977, cu "Poeme din Canada", apărut la Montreal. Urmează volumele: "Suflet basarabean" (Nagard, Italia, 1982); "Meteoriti" (Deva, 1990); "Cântări iubirii" (Chisinău, 1991); "Flori de brumar" (Bucuresti, 1999) si multe altele.
Poet sufletist, E.E.Caraghiaur a mentinut scânteia spiritualitătii nationale, adunând în fagurii poeziei sale lumina, căldura, farmecul si armonia limbii de acasă. Din versurile lui se desprinde un dor nesfârsit de meleagurile natale. De asemenea publică ciclul românesc-memorialistic "Lumini si umbre", compus din cinci volume istorice: "Visuri si tentatii" (1997), "Caleidoscopul amarului" (1999), "La răscrucea destinului" (1999), "Sub teasc" (2000), "Păienjenis" (2001), toate editate sub egida Fundatiei "Adevăr istoric si concordie natională" din Bucuresti.
În aceste opere autorul realizează o adevărată frescă a societătii răvăsite de tăvălugul ruso-sovietic, dezvăluind întortocheatele culise politice, guvernamentale, religioase, militare etc. de la mijlocul secolului XX.

Este decorat cu Crucea Patriarhală (1976), fiind fondatorul si co-ctitorul principal al Bisericii Sf. Ioan Botezătorul din Montreal. Presedinte-fondator al Congresului Canadian Român (1984). Recipiendar al Medaliei de Aur "Mihai Eminescu" (1997), decernată la Chisinău de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni si Uniunea Scriitorilor din R.Moldova. Membru al Uniunilor Scriitorilor din România si din R. Moldova.

Departe de tară, Eugen E. Caraghiaur a rămas până in ultima zi un basarabean veritabil, smuls cândva din glia-mamă si spulberat în cele patru zări, dar care în ciuda hainului destin, si-a păstrat bărbătia, iar pentru ea - si graiul, si neamul, si patria.

Grupul de la Observatorul , care in vreme a prezentat, cărti si articole scrise de Eugen E. Caraghiaur , si care i-a acordat titlui si diploma de personalitate a comunităti românesti ii va păstra frumoase amintiri.
Dumnezeu să-l odihnească in pace, alături de alte valori ale neamului românesc de pretutindeni !





Observatorul    5/11/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian