Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Ucraina: Un război fără sfârsit

Puțini au anticipat că războiul din Ucraina va fi unul de durata. Invadatorul Putin este primul care a făcut o eroare de calcul, fiind convins în februarie 2022 că “operațiunea speciala” va dura cateva zile. La asta se adaugă și greșelile de estimare fata de reacția vestului care a fost mult mai severe decat se astepta. Intreaga elita intelectual a vestului a oferit predictii fără a anticipa reacția Kemlinui de a continua cu orice preț și rezistenta inimaginabila a Ucrainei.

După un an, macelul continua și e greu de anticipat pentru cat timp. Unele voci însă au oferit evaluări care pot aduce o speranta. Imediat după invazia din Ucraina în 24 februarie 2022, unul dintre criticii acerbi ai autocratului de la Kremlin, profesorul Konstantin Sonin, de la Universitatea din Chicago declara “acest război va fi sfarsitul Rusiei (n.r. Putin)”. Intervievat recent, Konin își menține aceeași părere că Rusia va fi inevitabil distrusă ca stat pentru ca șansele de câștig sunt minime. Putin nu va dori o pace umilitoare și va escalada militar dar va fi învins, izolat politic iar Rusia va plăti reparații Ucrainei. Destinul lui personal și politic va fi pecetluit de acest război. Konin apreciaza ca intern Rusia este într-o stare de criza maximă cu un număr imens de opozanți ai regimului. Este greu însă de evaluat “sentimentul popular” în Rusia unde nu se poate evalua obiectiv nici suportul si nici opozitia fata de razboi datorita masinii de propaganda și control conduse de Kremlin. Salvarea lui Putin vine de la suportul și fidelitatea armatei și a forțelor de securitate politică. Generali ruși sunt multimilionari și motivați financiar să continue. Înconjurat de militari loiali, Putin intensifică atacurile împotriva civililor și distrugerea Ucrainei. În același timp, numeroșii oligarhi care au pierdut teren economic și prestigiu nu s-au aliat într-o forța de opozitie pentru Putin. După un an de război, pentru 60% din infrastructură țării este distrusă, peste 30% din populatia tarii are statut de refugiat intern, peste 25% dintre Ucrainei au părăsit țara iar statisticile legate de pierderile de vieți civile sugerează peste 7000 - deși acest număr este greu de stabilit dinainte de sfarsitul razboiului.

După un an, sfârșitul iminent al războiului din Ucraina este îndoielnic. Putin va escalada atacurile iar răspunsul Ucrainei va continua considerand suportul militar avansat primit din vest și în principal suportul exemplar oferit de SUA. În calculele lui de lupta, Putin a făcut greșeli imense în special în trivializarea efortului de război ucrainean și a reacției vestului. El a crezut ca 2022 va fi o repetare a situației din 2014 după invadarea Crimeii - cand practic nu a intampinat sancțiuni reale. Putin nu lupta doar cu Ucraina ci cu întreaga alianță care-i susține eforturile de apărare. Mai mult, eforturile de pace sunt subminate din doua directii: refuzul de compromis al lui Putin dar și de reacția virulenta a opoziției Ucrainene care refuza orice posibilitate de pace cata vreme Rusia are măcar un singur soldat pe teritoriul ei. Rusia nu are nici un exemplu de succes în continuare a războaielor de durata falimentare. Exemplul din Afganistan este relevant dar și extrem de trist. Afganistanul a fost practic distrus și după retragerea rușilor a devenit camp de lupta între grupuri extremiste. Ucraina are sprijinul vestului dar cat de mult poate conta pe acest sprijin necondiționat este discutabil.

Cu un an în urmă, mulți au considerat amenințarea lui Putin de invazie ca pe un fel de amenințare goala. Realitatea a fost însă convingătoare. Recent Putin a insistat ca nu blufeaza. Într-un discurs furibund el char a preluat cuvantul “bluff” din engleza ca sa fie sigur ca esența mesajului nu se pierde în traduceri. Cat de departe va alege să meargă este clar: cat va putea sau cat is se va permite. Salvarea Ucrainei este data de capabilitatea ei militară în următoarele luni. Continuarea războiului pe termen mai lung este falimentar pentru destinul Ucrainei. Putin nu va ceda. El deja a mers prea departe ca sa mai dea înapoi și va forța lupta folosind tactici de ocupare și teroare. În acest context sangeros, u sigur rezultată este dezirabil pentru Ucraina și restul Europei: înfrângerea totală a lui Putin.

Luiza Mureseanu
Toronto





Luiza Mureseanu, Toronto    2/13/2023


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian