Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Notiță de Olimpiadă - Madeline Schizas ( n.n. Madeline o tânără patinatoare canadiancă )

Vreau să cred că nu rătăcim cu totul (în zgomot de claxoane, în tensiuni dăunătoare sau în legitime îngrijorări și suferințe) un eveniment care ar trebui să ne încânte, să ne unească, să ne umple de admirație și speranță, Olimpiada! Sub semnul necruțătoarei pandemii cu severele ei restricții, a tribunelor goale și de la bun început a controverselor politice și umanitare privind țara gazdă, întrecerile din acest an ar putea fi totuși o respirație optimistă a unei lumi întregi obosite, întoarse pe dos. Avem nevoie să ne lăsăm fascinați și încurajați de nenumăratele povești ale atleților noștri care transcend adversitățile, nedreptățile, durerile, fricile. Putem fi împreună în jurul lor, adevărați suporteri ai perseverenței, curajului și dedicației lor de a reuși și pentru noi, uneori în cele mai neașteptate feluri.

Din primele zile ale Jocurilor, numele Madelinei Schizas a ajuns pe buzele tuturor. Tânăra patinatoare canadiancă a fost fără drept de apel ”eroina” zilei, uimind lumea prin determinarea ei de a duce echipa de patinaj artistic a Canadei în finala pe echipe. A dat peste cap numerele, pre-viziunile și pre-clasamentele, nu a conceput să fie la Olimpiadă și să nu dea ce e mai bun din ea, nu a simțit presiunea de pe umerii ei ca pe o povară prea grea ci ca pe o oportunitate de a ajuta când nimeni altcineva nu o mai putea face. Într-un sport individual, Madeline s-a depășit pe sine pentru echipa ei și asta e uneori mai mult decât o medalie.

Ce se știe poate mai puțin este că Madeline vine din cultura unui club mic, care a pus întotdeauna în centrul lui spiritul de echipă, de prietenie, care de la cel mai neînsemnat concurs de prichindei până la naționale avea galeria cea mai zgomotoasă și care și-a câștigat reputația astfel. De copii, se antrenau împreună, cei mai mulți mergeau la școală împreună, se distrau împreună, concurau împreună. Un club care a dat de-a lungul anilor excelente patinatoare și campioane provinciale și naționale, iar Madeline, atât de binemeritat, devine prima care are un asemenea succes și la nivel internațional.

Se antrenează la Clubul din Milton, Ontario cu Nancy Lemaire și Derek Schmidt, cunoscuți tehnicieni în rândul antrenorilor canadieni și pot fi amintiți și Ann și Paul Fischer care au văzut-o crescând sub ochii lor pe gheață. Asher Hill, fost patinator de dans, apreciat și iubit în Canada, e coregraful tânăr și talentat cu care a lucrat în principal în anii din urmă și care i-a coregrafiat programul scurt. Programul lung e colaborarea cu Lance Vipond, un coregraf consacrat, care a pus în valoare nenumărați campioni (Kaetlyn Osmond câștigătoarea medaliei de aur pe echipe și a celei de bronz la individual la Olimpiada din 2018, e doar un exemplu) și care a creat un program sensibil și plin de delicatețe pentru ea. O altă echipă, nu-i așa?

Spectatorii români au o foarte plăcută surpriză să vadă că minunatul program scurt e pe muzica valsului lui Eugen Doga interpretat de Cătălina Carauș, asta după ce s-a interesat de traducerea versurilor în engleză și dacă ar fi ceva nepotrivit pentru comunitatea românească în alegerea ei. Pentru că acesta e modul în care crește, în care e educată, cu un deosebit respect pentru autenticitate și valoare, deschisă spre ceilalți prin însăși multiculturalitatea originilor ei, în deplin spirit canadian, împletind o tradiție indiană, americană, greacă, franceză; familia ei, ”echipa” cea mai apropiată și admirabilă, Linda Nazareth și Lou Schizas.

Nu în ultimul rând e ”Echipa” aceea mare și selectă în același timp a campionilor, care a scris istoria, care a inspirat generație după generație să viseze. Nu e diferit nici pentru Madeline care o vedea cu ochii ei de fetiță de șapte ani, în direct la Olimpiada din Vancouver pe Joannie Rochette patinând mai bine decât oricând în viața ei în ciuda recentei devastatoarei ei tragedii personale. Acum e rândul ei. Și-a asumat matur, plin de responsabilitate acest prim pas în lumea olimpicilor atunci când a ajuns singură în mijlocul uriașului patinoar cu cercurile și flacăra imprimate pe gheață și s-a ridicat la nivelul momentului.

Dar e mai mult decât atât, cel puțin pentru mine. Chipul ei concentrat și hotărât e imaginea nenumăraților tineri din generația ei care nu s-au lăsat doborâți sau descurajați de dificultățile vremurilor, care nu au lăsat frustrarea, demotivarea sau depresia izolării să-i deturneze de pe drumul lor, care au muncit cu aceeași tenacitate să își atingă țelurile, care nu și-au pierdut vigoarea și umorul și care ne umplu inimile cu bucuria reușitelor lor și de speranța că vor reconstrui cu mult mai bine această lume fisurată.


Lăcrămioara Varga Oprea

PS Pe 14 februarie, Madeline Schizas împlinește 19 ani.
La mulți ani, multe succese și o viață fericită, fată frumoasă!





Lăcrămioara Varga Oprea    2/13/2022


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian