Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Corneliu Zeana - Epigrame virusate

Lansată la Cenaclul „Arena artelor” al Editurii Betta din București, cartea are o prefață de George Corbu, președintele Uniunii Epigramiștilor din România, intitulată „Umorul cel de trebuință”, de unde aflăm că este a patra carte de epigrame a autorului, după „Umoristice”, 2011, „Rodeo cu Pegas”, 2014 și „Poante spumante”, 2018.
Este observat rolul predominant al politicului în aceste epigrame, autorul însuși spunând la lansare că îi pusese inițial titlul „Epigrame politice”. Ținta principală este, în opinia prefațatorului, Parlamentul. Meritocrația nu este la noi criteriu de selecție în nici un domeniu al vieții sociale, iar spiritul civic este însoțit de spiritul critic al epigramelor. George Corbu citează opt epigrame semnificative în acest sens, așezându-l pe Corneliu Zeana în „remarcabila pleiadă a spadasinilor contemporani”.
Pe coperta I se află o caricatură cu însemnul medicinii, șarpele încolăcit pe o cupă, alături de anunțul: „se vor citi cu mască”, iar pe coperta IV portretul autorului, trei epigrame despre Coronavirus și un Epitaf.
Politicienii, pandemia, viața socială, din interiorul instituțiilor sanitare autorii de literatură sunt domeniile preferate de epigramist. O pleiadă de politicieni din anii postdecembriști este încondeiată de pana sa necruțătoare, de multe ori atmosfera fiind de „haz de necaz”. Toate numele de politicieni vizați îi sună familiar cititorului de publicații pe hârtie și online, telespectatorului și utilizatorului frecvent de rețele sociale,de facebook în primul rând.

Este blamat arivismul foștilor secretari ai partidului unic: „Nu se schimbă și nu piere/ Adevărul biologic,/ Este limpede și logic:/ Viespea nu va face miere” și este taxat actorul Mircea Diaconu: „E farsă, ori e comedie?/ Se vrea mai sus de prim-ministru,/ Desfășurând în alt registru/ O prăbușire-n tragedie”. Pe lângă numeroasele șarje la adresa politicienilor de azi, epigramistul arată simpatie față de Theodor Paleologu: „E un om cu multă carte/ Și prin asta se desparte/ De analfabeții care/ Sunt mai mulți decât se pare”.
Viața socială este privită din unghiul observatorului în vârstă: „E cald și totul se dilată/ Crescură prețurile toate,/ Nimica nu-i ca altădată,/ Doar pensiile-s înghețate” sau „Bugetul țării nu mai poate,/ Vor fi injurii și urale:/ Reducem pensiile toate,/ Rămân doar cele speciale”.
Domeniul sanitar îi este cel mai cunoscut autorului, care constată, după un concurs pentru funcția de rector la UMF „Carol Davila”: „Cum psihiatrii și neurologii/ Sunt așezați pe treapta cea de jos,/ A câștigat concursul urologul,/ Slujind organul mult mai prețios”. Ca medic, pledează pentru o viață normală, nu ca într-o eprubetă: „Trăind complet lipăsit de vicii/ Și chiar extrem de cumpătat,/ Mă-ntreb și nu găsesc indicii:/ Cât a trăit cu-adevărat?”.În condiții de pandemie, epigramistul avertizează asupra celor care își fac zilele mai bune: „Se vând de zor pastilele,/ De farmacii te-mpiedici,/ Căci ușurează zilele/ La farmaciști și medici”.
În domeniul literaturii,este subliniată lăudarea nemotivată a autorilor, de exemplu, la Muzeul Literaturii, la o lansare a lui Geo Călugăru: „Venit-am, iată, să contemplu:/ Muzeul pare-a fi un templu-/ Călugăru ne inițiază,/ Iar critici vin de tămâiază”. Temele incomode pentru politicieni sunt cenzurate: „Arta nu e prețuită,/ Scrierea-i răstălmăcită,/ Teme bune, teme rele,/ Temerari și temenele” ,iar trecutul nu este uitat, ca în epigrama dedicată lui Nicolae Dan Fruntelată: „Din fruntea lată, poezia/ Țâșnește năpădind câmpia/ Și-n scrierile mai recente/ Răzbat Scântei reminiscente”.
Nici confrații epigramiști nu sunt scutiți de săgețile epigramei, de exemplu Efim Tarlapan: „De Efim se poate spune/ Că-i născut în Măgurele/ Și-are epigrame bune,/ Doar atuncea când sunt rele” și, Gheorghe Zarafu: „De Zarafu, ce pot spune?/Nu-i un om de plecăciuni,/ Face epigrame bune,/ Dar nu face și bani buni”.
După epigrame, cartea conține o Bio-bibliografie și opinii critice formulate de alți epigramiști: Corin Bianu, Elis Râpeanu și de președintele cenaclului și revistei „Arena literară”, Aureliu Goci. Lansarea cărții a avut ca moderator pe directorul Editurii Betta, unde s-a tipărit, Nicolae Roșu.Cititorul află că autorul este membru al mai multor asociații naționale de cultură, unde activează ca scriitor, jurnalist, epigramist, a obținut numeroase premii, a scris unsprezece cărți, tratate de medicină, a obținut brevete de la OSIM, a fondat revista „Cugetarea europeană” și este redactor la „Magnesium Research”.

Atât profesional, ca medic, cercetător, cât și ca scriitor înzestrat în diverse ipostaze, Corneliu Zeana este un om de cultură pregătit și activ, chiar dacă are o vârsta înaintată.

Corneliu Vasile





Corneliu Vasile    10/19/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian