Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Turneul Național ”Duelul viorilor”, ediția a X-a (28 septembrie - 5 octombrie 2021)

Prestigiosul Turneu Național ”Duelul viorilor” a ajuns anul acesta la o cifră rotundă: zece. În intervalul 28 septembrie și 5 octombrie 2021 într-un număr de șase orașe din România vor avea loc tot atâtea concerte, așteptate cu nerăbdare de un public dornic de cultură, sătul de restricțiile impuse de Pandemie. Este vorba de localitățile Târgu Jiu, Caracal, București, Deva, Brașov, Ploiești.
Pe scenă vor urca ca de fiecare dată Liviu Prunaru, concertmaestrul celebrei Orchestre ”Concertgebouw” din Amsterdam, care cântă pe vioara ”Stradivarius Pachoud” și Gabriel Croitoru, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Filarmonicilor din Cluj-Napoca și Ploiești, care îi va da replica tot pe o vioară faimoasă, ”Guarneri del Gesu -Catedrala”, pusă la dispoziția maestrului de Muzeul Național „George Enescu”, în al cărui patrimoniu se află. Și tot ca de obicei, vor fi acompaniați de pianistul brașovean Horia Mihail.
Itinerarul turneului este următorul: 28 septembrie, ora 18.00 - Târgu Jiu, ”Parcul Coloanei fără sfârșit”; 29 septembrie, ora 19.00 - Caracal, ”Teatrul Național”; 30 septembrie, ora 19.00 - București, ”Sala Radio”; 2 octombrie, ora 19.00 - Deva, ”Sala Pro Arte” ; 3 octombrie, ora 19.00 - Brașov, ”Sala Patria”; 5 octombrie, ora 19.00 - Ploiești, ”Sala Filarmonicii”.
Producător: Pro Contemporania. Coproducatori: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Radio România Regional.Parteneri principali: BRD Groupe Société Générale, JTI. Cu sprijinul Muzeului Național „George Enescu”, Senia Music.Parteneri culturali și co-organizatori: Primăria Târgu Jiu, Teatrul Național din Caracal, Asociația ”Fiii și Prietenii Caracalului”, Orchestrele și Corurile Radio, Primăria Deva, ”Centrul cultural Drăgan Muntean” din Deva, Colegiul Național Decebal din Deva, Filarmonica din Brașov, Filarmonica Paul Constantinescu din Ploiești. Parteneri media: Radio România Actualități, Mediatrust, România TV, Liternet, Agenția de carte, Observator cultural, Mișcarea de rezistență, Viewfinder Solutions, The Culture Club.
”Duelul viorilor” este un proiect ce s-a bucurat de mare succes încă de la lansare în toamna lui 2011 și care a strălucit pe parcurs. De fapt, nici nu putea fi altfel, întrucât reunește trei muzicieni români de calibru,violoniștii Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru, precum și pianistul Horia Mihail.
Firește, alături de renumele lor și repertoriul ales, contribuie la reușită competiției ce stă mereu sub semnul fair-play-ului, și cele două instrumente excepționale: o vioar㠓Stradivarius -«Pachoud »”, construită italian în 1694 (pe care cântă Liviu Prunaru) și o “Guarneri del Gesùs” supranumită «Catedrala» făurită în anul 1730 ( aflată în custodia lui Gabriel Croitoru).
Longevitatea așa-ziselor ”confruntări” artistice dintre violoniștii de renume internațional Liviu Prunaru / Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail este salutară, ajungând acum la ediția a zecea. În 2011 când a început frumosul și antrenantul ”duel” muzical, cei doi maeștri au acceptat provocarea de a juca povestea unui conflict imaginar pentru supremație a familiilor celor doi mari lutieri italieni: Stradivarius și Guarneri, reîntâlnindu-se apoi an de an, cu excepția lui 2020, din pricina Pandemiei.
Privind înapoi cu...entuziam, realizăm că Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru reprezintă o generație de forță a artei violonistice românești aflată acum în deplină maturitate, că sunt doi muzicieni care au demonstrat în acești ani că știu să depășească orgoliile unicității personalității artistice, ducând acest proiect din cele mai mici orașe ale României, până în Statele Unite, la faimoasa ”Carnegie Hall” din New York. Prin demersul lor au demonstrat că muzica și arta pot face ca aceste limite să nu mai existe.
Pentru concertele anului 2021 au ales un program interesant atractiv, cuprinzând unele dintre cele mai populare lucrări abordate în edițiile anterioare.
Dar să prezentăm pe scurt pentru cititori câteva date despre făurarii celebri ai celor două viori istorice, care au ajuns astăzi să valoreze sume exorbitante, ce ajung la... milioane de euro.
Antonio Stradivari (1644 -1737) a trăit la Cremona, făcând parte din tripleta faimoasă de lutieri italieni, alături de Guarneri și Amati. În ce-l privește pe Stradivariu, trebuie spus că a fost foarte productiv, producând aproximativ 1.100 de instrumente cu coarde, majoritatea viori, dîndu-le felurite nume, din care 600 au înfruntat ani și sunt cunoscute până în ziua de azi. Din mâinile sale au ieșit în atelierul său din Cremona și viole, celli, ghitare. Intrumentele sale au devenit o investiție financiară foarte bună, în ultimii 30 de ani prețul instrumentelor crescând de peste 200 de ori, ajungând să coste între cinci și șase milioane de euro. Ceea ce, altfel spus, înseamnă de 500 de ori greutatea lor în aur! Circulă felurite legende despre misterul fabricației, făcându-se referiri la lemn, lac etc, deși ceea ce contează cu adevărat fiind lucrătura lor perfectă.
Bartolomeo Giuseppe Guarneri este celălalt creator ce participă prin instrumentul ce-i poartă numele în „Duelul viorilor”. Și Guarneri provine dintr-o familie vestită de lutieri din Cremona secolului al XVII-lea, ale căror instrumente sunt comparabile cu cele produse de Stradivari și Amati. Câțiva dintre cei mai celebri violoniști, cum ar fi Niccolò Paganini, Jascha Heifetz și Yehudi Menuhin au preferat viorile Guarneri în locul celor Stradivarius. S-a măsurat că vioara „Stradivarius” este mai puternică între frecvențele 200 și 250 Hz, ca și la peste 1,6 kHz, în schimb „Guarneri del Gesùs” are un sunet mai puternic între 315 Hz și 1,25 kHz.
Vioara “Stradivarius «Pachoud »”, construită în anul 1694 de celebrul lutier italian care îi poartă numele i-a fost pusă la dispoziție lui Liviu Prunaru de Orchestr㠄Royal Concertgebouw” din Amsterdam, unde activează ca și concert maestru.
„Guarneri del Gesùs - Catedrala»”, datată 1731, este un instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu, fiindu-i oferită în urma unui concurs violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Național ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află. Înainte de a fi reintrat în ciruitul artistic amintita vioară a fost reparata la Cluj de lutierul Pavel Onoaie, care a atestat că valorosul instrument nu și-a pierdut niciuna din calitățile inițiale.
Cine va câștiga ”duelul”? Firește, publicul!


Pt Observatorul
Horia C. Deliu





Horia C. Deliu    9/27/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian