Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Art in conversation, Calin Huma

Mi-ar fi plăcut să încep acest interviu cu întrebarea: Oare cine nu-l cunoaște deja pe Călin Huma?

Răspunsul meu, încurajat de tot ceea ce știu despre lucrurile minunate pe care le realizează acest român stabilit în Marea Britanie, îmi dă ghes , ca azi , în fața dumneavoastră , iubiți cititori, să susțin cu tărie, că într-un viitor apropiat, numele lui Călin Huma se va rosti cu admirație și prețuire de foarte mulți oameni, în special, de artiștii români din toate colțurile lumii.

Proiectul său Art in Conversation a fermecat deja mulți artiști români de pretutindeni și este considerat un verosimil pod cultural-artistic de rezistență umană, indestructibil pentru toți cei care iubesc arta și cultura și cred în destinul stelar al neamului nostru talentat de români. Un bun găsit, dragă Călin Huma, alături de această primă întrebare:

Ce reprezintă Art in Conversation?

Art in Conversation (AIC) este o societate non profit Britanică al cărei obiect de activitate este promovarea globală a culturii române și a artiștilor români. Aceasta se face virtual prin rețelele de socializare disponibile, cât și fizic, prin organizarea de expoziții, vernisaje, rezidențiate, evenimente etc. Scopul major este de a prezenta toate formele de cultură contemporană precum arta vizuală, teatru, film, literatura, arta culinară etc. Totodată, această societate va avea reprezentanți/ambasadori în peste 20 de țări ale lumii, din Japonia până în Brazilia, în care se vor organiza lansări virtuale și/sau evenimente fizice, cooperând și conectând artiști ai țărilor respective la fenomenul culturii românești.

De unde v-a venit această idee?

Am creat câteva video montaje în care am prezentat anumite picturi ale unor artiști pe care îi cunoșteam, iar acestea aveau fondul muzicii mele. Frumoasa surpriză a fost că acestea au atras mii de vizionări. Atunci am realizat cât de universal este mesajul spațiului nostru liric. Mai mult decât atât, eforturile individuale de integrare a românilor în diverse comunități în jurul lumii pot fi sprijinite și cu o imagine pozitivă de țară; și ce este mai relevant decât cultura?

Care este visul cel mai înalt pentru platforma acestui proiect?

Să devină o pledoarie a culturii române contemporane, să dovedească lumii că noi am fost printre fondatorii culturii universale, am contribuit efectiv la fenomenul culturii globale astfel, locul nostru este la egalitate și este recunoscut. Mai mult decât atât, vrem să educăm simțurile peste tot unde mergem în lume, să realizăm legături între mari capitale culturale ale lumii pe filonul culturii române, să consiliem autorități statale în chestiunile de integrare a comunităților, să afirmăm cultura română ca un veritabil instrument diplomatic.

Pe data de 6 septembrie a.c. a avut loc marea deschidere a acestui proiect în America. Ce a însemnat implicarea Consulatului din Los Angeles și a ICR lui din NY?

O recunoaștere a valorii demersului nostru și o propunere de a colabora cu aceste instituții pentru a avea o prezență cât mai activă și aducătoare de proiecte bilaterale între România, artiștii ei și America.

Ce reprezintă pentru dumneavoastră titlul de Consul Onorific al României în Winchester?

Un instrument prin care îmi îndeplinesc datoria de a promova relațiile bilaterale economice, sociale și culturale dintre România și Marea Britanie. Deasemenea, o platformă prin care îmi propun să contribui la recunoșterea contribuției comunității numeroase române la ameliorarea tuturor aspectelor funcționării statului Britanic de către autoritățile Britanice și de către societatea Britanică în ansamblul ei.

Vorbiți-ne puțin despre Muzică, partea cea mai intrinsecă din ființa dumneavoastră. Ce poate „înnobila” cel mai mult Muzica?

Oamenii ating perfecțiunea existențială prin muzică, dar ce luptă și experiență arzătoare! Ce durere catarhică! În lumea muzicii, sunt mai mult ca o planetă îndepărtată pe o orbită eliptică. Muzica de astăzi este preocupată mai ales de cercetarea structurii și a sunetului. Pentru mulți artiști, arta este doar pentru artist! Arta este „suficientă pentru sine”. Pentru mine, dimpotrivă, „Vox Populi, Vox Dei”.

Un atribut Vieții?

Împlinirea de sine este aspirația perenă a ființelor umane, arzând ca o flacără vie. Arderea sa se bazează pe adevărul cunoașterii, pe credință sau metafizică și, ca o completare a limitelor cuiva, pe artă, dând astfel o expresie inefabilă misterelor existenței umane.

Ce proiecte de viitor aveți, dincolo de Art in Conversation?

Expuneri în galerii din jurul lumii pentru artiștii români, organizări de evenimente și stabilirea de reprezentanțe în diverse țări.

Când urmează un Grand Opening în România?

La sfârșitul periplului din jurul lumii, spre finele anului 2022. Ca o întoarcere acasă, sper triumfală, încărcat de mesaje de încurajare și apreciere din partea tuturor țărilor pe unde am fi fost.

Un mesaj cititorilor

România profundă există! Dincolo de circumstanțele actuale, în România se face cultură veritabilă. Rolul nostru este să arătăm acest lucru, să ne mândrim cu modul în care contribuim direct sau indirect la o lume mai bună!

Interviu de Claudia Motea








Interviu de Claudia Motea    9/17/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian