Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un adevărat castel irlandez - leagăn de cultură în capitala Arizonei

În inima capitalei statului Marelui Canion, pe Central Avenue, a apărut un edificiu în formă de castel irlandez. Originala clădire construită pe patru nivele, sediul unei superbe biblioteci irlandeze, a costat - potrivit declaratiei doamnei Patricia Prior, directorul Centrului Cultural Irlandez din Phoenix - nu mai putin de 3,5 milioane de dolari, sumă acoperită în totalitate din donatii private.

Pentru a o face cât mai distinctă în peisajul arhitectural si cultural din Arizona, artizanii acestei institutii au folosit 22 de tone de piatră „limestone” adusă tocmai din County Clare, Irlanda, cu care a fost placată fatada clădirii, gratie priceperii si coordonării a doi iscusiti „master stone-masons” irlandezi - manageri ai companiei „Irish Natural Stone Ltd”, veniti aici special pentru realizarea proiectului.

„Mc Clelland Irish Library”, denumită astfel datorită celui care a pus bazele înfiintării ei, domnul Norman Mc Clelland, fondator si director executiv al firmei „Shamrock Foods Co.”, pune la dispozitia consumatorilor de cultură peste 6.000 de cărti scrise de autori si poeti irlandezi. De asemenea, biblioteca găzduie partituri muzicale, CD-uri cu muzică irlandeză si celtică, manuscrise, fotografii, expozitii, cât si un număr considerabil de filme. Un aspect remarcabil este faptul că institutia dispune de toate resursele necesare pentru identificarea liniei genealogice a celor interesati.

Astfel că toti cetătenii din Arizona de nationalitate irlandeză curiosi să afle detalii despre originea lor, o pot face prin intermediul acestei biblioteci. Clădirea dispune de asemenea, de o încăpere destinată celor care doresc să studieze instrumentele muzicale traditionale irlandeze.

După populatia de origine germanică, irlandezii sunt cel de-al doilea grup etnic din Statele Unite. Potrivit statisticilor, aproape 37 de milioane de americani (12% din populatia SUA) au rădăcini în Irlanda. Astfel, populatia diasporei irlandeze din SUA este de sase ori mai mare decât cea a Irlandei. În Arizona există în momentul de fată un număr de peste 5.000 de persoane de origine irlandeză, din rândul cărora face parte si senatorul John Mc Cain.

„Dacă reusim să transmitem o frântură din mostenirea noastră culturală unui număr mic de oameni, acestia la rândul lor o vor transmite mai departe” - afirmă Patricia Prior, directorul Centrului Cultural Irlandez.
Biblioteca „Mc Clelland Irish Library” din Phoenix ,

Iată cum literatura, muzica, traditia, ansamblul valorilor culturale ale popoarelor lumii dăinuie în sufletul comunitătilor din diaspora, indiferent unde ar vietui, asigurându-le continuitatea prin initiative de acest gen, devenite adevărate izvoare de cunoastere si leagăne culturale nationale.



Phoenix, Arizona
ctavian D. Curpas




Octavian D. Curpas     6/29/2021


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian