Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
George Enescu ( august 1881 Livezi - mai 1955 Paris )

In satul Liveni (langa Dorohoi), judetul Suceava, se naste marele compozitor, violonist, pianist, dirijor si pedagog roman George Enescu.
George Enescu a fost unul dintre cei mai importanti muzicieni de la sfarsitul secolului XIX-lea si din prima jumatate a secolului XX.
La varsta de sapte ani, a fost sfatuit sa-si continue studiile la Conservatorul din Viena. Aici a studiat impreuna cu mari profesori cum ar fi Joseph Hellmesberger, Robert Fuchs si Sigismond Bachrich si a absolvit inainte de a implini varsta de 13 ani, obtinand medalia de argint. In concertele sale din Viena, Enescu a interpretat piese clasice de Brahms, Sarasate si Mendelssohn Bartholdy. In 1895, si-a continuat studiile la Paris. Aici i-a avut ca profesori pe Andre Gelalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie), precum si pe M.P.J. Marsick (vioara).
Majoritatea compozitiilor lui George Enescu sunt influentate de folclorul romanesc. Creatia sa componistica abordeaza aproape toate formele si genurile muzicale, reflectand dragostea pentru poporul din mijlocul caruia s-a ridicat si cu a carui sensibilitate s-a identificat. Opera lui Enescu reprezinta o pilda de insusire si dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de imbinare a acestora cu traditiile muzicii folclorice a poporului roman. Chiar si in lucrarile in care se manifesta influente ale muzicii germane sau franceze, ori in acelea al caror continut nu presupune neaparat forma nationala, ca de pilda, Suita I "in stil clasic" pentru pian sau opera "Oedip", se vadeste legatura cu folclorul nostru, prin utilizarea, uneori descreta, alteori destul de evidenta, a formelor modale, ritmice, intonationale, ale acestuia. Enescu a pus temeliile simfonismului nostru, deschizandu-i largi perspective.
Cele mai de seama lucrari ale sale sunt “Rapsodiile romane” (1901-1902), caracterizate printr-o melodica bogata, de autentica obarsie folclorica si printr-o invesmantare orchestrala colorata, "Poema romana" (1897), care intruchipeaza o serie de tablouri sugestive ale vietii rustice, opera Oedip (1936), creatie capitala a lui Enescu, strabatuta de un continut emotional, generos si intens, distingandu-se printr-un limbaj poetic evocator si dramatic si suitele sale pentru orchestra (printre care Suita a III-a, "Sateasca, 1938), in care folclorul cunoaste o transfigurare subtila. Pe langa acestea, Enescu a mai compus cinci simfonii, un poem simfonic intitulat “Vox maris” si numeroase lucrari pentru formatii de camera (doua cvartete de coarde, 1921, 1952; doua cvartete cu pian 1909-1911, 1944; un octet pentru instrumente cu coarde, 1900; un dixtuor pentru instrumente de suflat, 1906 si altele), caracterizate printr-o melodica expresiva, prin constructii unitare, inchegate si prin transparenta sonoritatii de ansamblu. Unele dintre creatiile sale au fost compuse la Sinaia, in vila sa din Luminis.
In 1923, si-a facut debutul ca dirijor intr-un concert dat de Orchestra Philadelphia din New York. De asemenea, a dirijat la Filarmonica din New York, intre 1937 si 1938.
George Enescu a trait la Paris si in Romania, insa dupa al doilea razboi mondial si ocuparea Romaniei de comunisti, el a ramas la Paris.
De asemenea, Enescu a fost un renumit profesor de vioara. Yehudi Menuhin, Christian Ferras, Ivry Gitlis si Arthur Grumiaux s-au numarat printre elevii sai. El a promovat muzica romaneasca contemporana, interpretand lucrari ale lui Constantin Silvestri, Mihail Jora, Ionel Perlea si Martian Negrea. George Enescu a fost si membru al Academiei Romane, cat si membru corespondent al Academiei Franceze.
La moartea sa (in 1955), George Enescu a fost inmormantat la cimitirul Pere Lachaise din Paris.
Orchestra simfonica din Bucuresti a fost denumita George Enescu, in onoarea acestuia. In Bucuresti se gaseste si un muzeu ce-i poarta numele.

Marele muzician George Enescu a cutreierat intreaga lume, fiind aplaudat in toate marile capitale, la concertele pe care le-a dat.
A fost o celebritate mondiaia : compozitor, violonist, dirijor, pianist. Si-a iubit tara pina in ultima clipa a vietii sale si a dorit ca ramasitele-i pamintesti sa fie ingropate in Moldova.
In vara anului 1946, cind se afla la Tescani, si-a adaugat inca o clauza la testamentul pe care-l avea scris :
,,Ultime dorinte : subsemnatul George Enescu, din Bucuresti, strada general Manu 16, imi exprim dorinta ca sa fiu inmormintat ia Tescani, judetul Bacau, alaturi de sotia mea".

George Enescu a murit la Paris, in noaptea de 3 s,pre 4 mai 1955. A fost inmormintat la cimitirul Pere-Lachaise, din capitala Frantei. Pe cavoul sau se afla montata o lespede funerara, care poarta urmatoarea inscriptie : ,,George Enescu, compozitor, membru ai Institutului (Frantei), comandor al Legiunii de Onoare. 1881-1955.

Cele mai renumite opere ale lui George Enescu: "Poema romana" (1897; doua "Rapsodii romane" (1901; 1902),; trei suite pentru orchestra (printre care Suita a III-a, "Sateasca, 1938), trei simfonii (1905; 1913; 1919, aceasta din urma refacuta in 1921),o Simfonie de camera pentru 12 instrumente solistice (1954), o Simfonie cooncertanta pentru violoncel si orchestra (1901).
Enescu a scris si lucrari pentru formatii de camera (doua cvartete de coarde, 1921, 1952; doua cvartete cu pian 1909-1911, 1944; un octet pentru instrumente cu coarde, 1900; un dixtuor pentru instrumente de suflat, 1906 ; lucrari pentru pian, pentru violoncel si pian, precum si pentru vioara si pian (printre care Sonata a III-a, "in caracter popular romanesc", 1926; suita "impresii din copilarie", 1940; lieduri (printre care ciclul pe lieduri si versuri de Clement Marot); prelucrari si transcriptii.
Enescu a scris, dupa libretul lui Ed. Fleg, opera "Oedip". creatie capitala a operei lui
In formatiile de camera Enescu a colaborat cu P. Casals, J. Thibaud, A. Corot, A. Casella, D. Oistrah si alti artisti de seama

....................

Sabin Popa / Toronto
Sabin Popa     8/25/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian