Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cand si cum se vom iesi din primul val al Covid-19 si ce presupune, pe cifre, acest lucru

Medicul Doina Azoicai, presedintele Societatii Romane de Epidemiologice, a declarat, pentru Ziare.com, ca din punct de vedere epidemiologic, nu am depasit primul val al epidemiei de Covid-19. Asta ar fi insemnat, spune Azoicai, sa ajungem la sub 100 de cazuri si zero decese, in 24 de ore, lucru care nu s-a intamplat. De asemenea, medicul iesean sustine ca numarul ridicat de cazuri inregistrat in ultima saptamana este cauzat de faptul ca o mare parte din populatie nu respecta restrictiile impuse, percepand relaxarea treptata ca fiind una totala.

"Din punct de vedere epidemiologic, nu am epuizat primul val, trebuia sa ajungem la sub 100 de cazuri si 0 decese. Lucrul acesta nu s-a intamplat. Am inregistrat o crestere a numarului de cazuri pentru ca masurile de relaxare au fost interpretate de o parte a populatiei ca fiind o relaxare toala", a declarat Doina Azoicai.

Blocarea completa nu este o solutie

Epidemiologul este de parere ca nu putem sta blocati, relaxarea treptata a masurilor fiind necesara: "Masurile de relaxare au fost luate corect si erau absolut necesare". Nu putem sta intr-o blocare completa", spune Doina Azoicai.

Romania, printre tarile cu o crestere accelerata a cazurilor dupa relaxare

"Era de asteptat. In toate tarile, dupa relaxarea masurilor, cazurile au crescut, dar la noi aceasta crestere este una dintre cele mai mari din tarile din Europa care au aplicat masurile de relaxare", declara Doina Azoicai.

Epidemiologul atrage atentia asupra faptului ca masurile trebuie sa fie respectate in continuare si daca vom fi de partea descendenta a evolutiei pandemiei: evitarea aglomeratiilor, purtarea corecta a mastii ori de cate ori este nevoie, dar mai ales in spatiile inchise, igiena generala si in special spalarea mainilor cu apa si sapun.

Crestere semnificativa a cazurilor: focare active si transmitere comunitara

Doina Azoicai sustine ca aceasta crestere a cazurilor este cauzata de aparitia unor focare si de existenta transmiterii comunitare.

"Cresterea, la noi, a fost cauzata de aparitia unor focare. Focarul este un teritoriu, o zona, o locatie, unde numarul de cazuri creste. Sunt focare de familie, institutionale, zonale, de exemplu in anumite localitati. La noi focarele au aparut in institutii de ingrijire a pacientilor varstnici, in unele institutii cu caracter lucrativ, la niste fabrici. Pe de alta parte este transmiterea comunitara. Acestea, cumulate, au facut sa creasca numarul de cazuri", concluzioneaza Doinca Azoicai.
Ziare.com.    6/29/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian