Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
ACTUALIZARE - Informații utile pentru cetățenii români aflați temporar în Canada

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români aflați în Canada cu titlu temporar asupra următoarelor opțiuni:

Cetățenii români care au intrat în Canada pe baza unei autorizații electronice de călătorie (eTA) valabile (turiști) și se regăsesc în situația în care perioada de ședere se apropie de termenul de 6 luni sau a depășit deja acest termen, în cazul în care doresc să-și prelungească șederea, o pot face accesând pagina specifică a Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, aflată la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html. Este foarte important ca solicitarea de prelungire să fie făcută înainte de expirarea celor 6 luni de ședere.
Cetățenii români care se află în Canada în baza unei vize temporare (vizitator cu ședere de lungă durată, student, lucrător cu permis de muncă) și doresc să-și prelungească șederea sunt rugați să se adreseze Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie (IRCC) pentru a-și semnala situația și a solicita prelungirea șederii peste limita de valabilitate a vizei.

Autoritățile federale recomandă ca solicitarea respectivă să fie făcută de urgență dacă termenul rămas până la expirare este mai mic de 30 de zile. Cererile de prelungire vor fi primite chiar și în situația în care este nevoie de documente suplimentare, care nu pot fi furnizate de solicitant (termenul fixat pentru transmiterea acestora și completarea dosarului de cerere este de 90 zile). Pe toată durata procesării cererii, solicitanții beneficiază de statutul implicit corespunzător.

Atenție: este obligatoriu pentru cetățenii români aflați în situațiile descrise mai sus să solicite prelungirea șederii în Canada.
Informații cu privire la procedurile de urmat în situația solicitării prelungirii dreptului de ședere temporară se găsesc la:
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/application/account.html - crearea unui cont de utilizator pentru serviciile online oferite de Departamentul pentru Imigrație,Refugiați și Cetățenie
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/visitors-foreign-workers-students.html - informații centralizate despre serviciile oferite de IRCC străinilor cu drept de ședere temporară în Canada în perioada COVID-19
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19.html - informații generale în contextul COVID-19

Alte link-uri utile:

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/extend-stay.html
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/extend-study-permit.html
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/work-canada/permit/temporary/extend.html

Precizări din partea IRCC cu privire la corelarea dintre înnoirea dreptului de ședere și valabilitatea asigurării medicale (se adresează deținătorilor de permis de studii/muncă): având în vedere că dreptul de ședere ține de competența autorităților federale, iar asigurarea medicală este un instrument guvernat de politici provinciale, IRCC a comunicat provinciilor și teritoriilor că străinul care solicită înnoirea dreptului de ședere poate face dovada statutului implicit în fața autorităților provinciale în vederea evitării discontinuității valabilității asigurării medicale prin următoarele documente: copie a permisului de studii/muncă expirat, însoțită de o dovadă a solicitării de înnoire a statutului (copie a cererii, copie a chitanței atestând plata taxelor aferente sau corespondența email care probează că solicitarea de înnoire a fost înregistrată). Atenție: este foarte important ca solicitarea de înnoire a statutului să fie făcută înainte de expirarea dreptului de ședere.

Cetățenii români cu statut temporar în Canada pot beneficia de servicii medicale chiar dacă nu sunt înscriși la un medic de familie. Aceștia se pot prezenta la clinicile de tip walk-in, unde pot fi examinați și primi tratament/rețete. Este recomandat ca pacienții să posede asigurare medicală (din țară sau contractată pe plan local); altfel, serviciile medicale sunt suportate de beneficiar.
Un serviciu de sănătate deschis nerezidenților, care asigură examinări prin video sau tele-conferință, se găsește la virtualclinics.ca. Prețurile pentru diferitele servicii medicale, enumerate în pagina VirtualClinic+, sunt suportate de către pacienți.

Cetățenii români aflați temporar în Canada pot opta pentru o asigurare medicală contractată pe plan local. Cu titlu de exemplu, cei interesați pot consulta paginile de la https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/visitors-to-canada.html și https://www.manulife.ca/personal/insurance/travel-insurance/students.html.
Pot fi trimise în continuare medicamente în Canada prin serviciile poștale/de curierat, cu respectarea condițiilor stabilite de autoritățile canadiene cu privire la substanțele controlate (Atenție: sunt posibile schimbări de politică din partea Poștei Române în ceea ce privește restricționarea anumitor rute în funcție de conținutul coletelor – informații utile la https://www.posta-romana.ro/a254/servicii-expeditori/colete/in-afara-romaniei/colete-internationale.html); medicamentele pot fi trimise în cantitatea care acoperă maxim 90 de zile de tratament (conform cerințelor canadiene).

Agenția de Sănătate Publică a Canadei a transmis Ambasadei că orice persoană, indiferent de naționalitate, care are nevoie de îngrijire medicală, va avea acces la serviciile de specialitate medicale. Informații utile în acest context se regăsesc la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection.html.
Reînnoim apelul ca cetățenii români cu statut temporar în Canada să se adreseze Ambasadei pentru semnalarea situației proprii în cazul în care întâmpină dificultăți la reîntoarcerea în țară sau la prelungirea șederii în Canada. De asemenea, îi rugăm să ni se adreseze cei care sunt testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 sau sunt spitalizați.

Informații utile pentru cetățenii români cu statut de rezident permanent în Canada
Cetățenii români cu rezidență permanentă nu au nevoie de pașaport românesc valabil pentru înnoirea cardului de rezident permanent; informații utile cu privire la emiterea cardului de rezident permanent se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/who-can-apply.html.
Pentru înnoirea cardului de rezident permanent în situația în care valabilitatea rămasă este mai mică de 9 luni, procedura de urmat se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/apply-renew-replace.html. În cazul în care pașaportul sau documentul de călătorie este expirat, solicitantul va include în setul de documente stabilite prin procedura de înnoire o copie a pașaportului sau a documentului de călătorie valabil la data la care a fost obținută rezidența permanentă (ghidul corespunzător se găsește la adresa https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/new-immigrants/pr-card/how-to-apply.html).
Informații utile cu privire la serviciile Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie în perioada de pandemie, legate de statutul de rezident permanent, se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coronavirus-covid19/permanent-residents.html.

Informații utile pentru cetățenii canadieni de origine română care doresc să călătorească cu pașaportul canadian
Update: Prin art. 2, al. 2, anexa 3, din Hotărârea Guvernului nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, se menține măsura interzicerii intrării pe teritoriul României a cetățenilor străini și a apatrizilor. Sunt exceptate următoarele categorii:
a) membri de familie ai cetățenilor români;
b) membri de familie ai cetățenilor altor state membre ale U.E. sau ale Spațiului Economic European ori ai Confederației Elvețiene, cu rezidență în România;
c) persoane care posedă o viză de lungă ședere, un permis de ședere sau un document echivalent permisului de ședere eliberat de autorități ori un document echivalent acestora emis de autoritățile altor state, potrivit legislației U.E.;
d) persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de ședere sau un alt document echivalent, respectiv cadre medicale, cercetători în domeniul medical, cadre medicale pentru îngrijire geriatrică, precum și transportatorii și alte categorii de personal implicat în transportul de bunuri care asigură astfel de transporturi necesare;
e) personal diplomatic sau consular, personal al organizațiilor internaționale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
f) persoane în tranzit, inclusiv cei repatriați ca urmare a acordării protecției consulare;
g) pasageri care călătoresc din motive imperative;
h) persoane care au nevoie de protecție internațională sau din alte motive umanitare.

Ottawa, 24 iunie 2020

Ambasada României la Ottawa     6/25/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian