Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Happy Birthday Canada! La multi ani, dragă tară adoptivă! ( Destine românesti in Canada -ancheta Observatorul )

La Acum, dupa cateva decenii de viata, pot sa spun ca am fost o norocoasa sa pot calatorii peste tot in lume.
Am vazut multe orase, multe tari care mi-au placut, dar nu m-am gandit o clipa ca as putea sa traiesc in alt loc decat in Romania.
Fata mea locuieste in Canada de peste 20 de ani.
Multi ani, eu si sotul, am fost « navetisti » intre Romania si Canada.
Gandul emigrarii exista, ca un graunte de grau neincoltit, dar hotararea stramutarii a fost legata de venirea pe lume a primului nepotel. S
a lasi totul la peste 55 de ani si sa pleci undeva in lumea civilizata, chiar daca locul se numeste Vancouver, poate fi o nebunie frumoasa. Dar tocmai aceasta nebunie frumoasa a facut sa-mi pastrez familia unita, sa fiu fericita si recunoscatoare pentru toate lucurile frumoase care mi s-au intamplat pana acum. Au trecut 12 ani de cand am emigrat, cand am spus hotarat: acum ori niciodata!

Asadar, ne-am mutat aici cu traditii, costume populare, marar si leustean.
Am ajuns la Vancouver la o varsta matura, adica la varsta la care puteam sa inteleg, sa aleg constient, rational, nu mai puteam sa cad in capcana ispitelor sau sa-mi fac vise. Dar si asa dezradacinarea lasa urme. Pot fi adanci.
Schimbi aer, pamant, limba, lasi sub avion oameni dragi. Gasesti altii, reinveti conectarea cu alti oameni. Trebuie sa reinveti cam orice. Dar eu sunt unul dintre emigrantii adaptabili care fac pace si cu locul de unde am plecat si de locul in care am ales sa-mi traiesc restul vietii. Apoi…. eu cred profund in expresia « ubi, bene, ibi patria!” - si anume ca poti sa ai o patrie care te hraneste la propriu si alta, care-ti este hrana sufletului.

A fost greu la inceput, pentru ca a trebuit sa renunt la toate lucurile cu care eram obisnuita, dar a meritat din plin! Ar fi nedrept sa ma plang de ceva. Pot spune, cu mana pe inima, ca nu-mi lipseste nimic aici. Pana acum viata ne-a rezervat lucruri mult mai frumoase decat am visat sau ne-am planificat!

Sunt fericita pentru ca nepotii mei traiesc intr-o tara in care au dreptul de a-si spune parerea, o lume toleranta fata de toate credintele si natiile. Cred ca au mult de invatat din fiecare interactiune!
In plus, sper ca asta sa-i invete sa devina mai adaptabili si deschisi sa cunoasca oameni noi.
Ei sunt cetatenii tai, Canada, dar sunt si cetatenii tarii mele. Mi-as dori sa nu uite limba romana, nici cultura si istoria Romaniei, sa nu uite datinile si sarbatorile romanesti pe care le celebram impreuna, an de an.

Prietenii…. ei bine, prietenii din Romania nu-i voi uita niciodata, nici locurile care-mi trezesc amintiri legate de acele persoane, dar cred ca viata ne aduce prieteni oriunde am trai. Legatura cu prietenii ne invata sa fim mai buni, mai toleranti, mai fericiti. Asa se face ca avem prieteni si aici la care tinem si cu care impartim timpul si sufletul nostru.
Pe langa prieteni am incercat si am reusit sa cunosc si alti oameni care sunt atat de diferiti, aici, in Canada. Am incercat sa descoperim obiceiurile de aici si sa le punem in practica pe cele care ne-au placut.
Asta nu inseamna ca am renuntat la obiceiuri traditionale romanesti, ci doar ca suntem deschisi sa incercam si lucruri noi.

Am incercat sa invat lucuri noi. Imi place, chiar ma chinui sa spun temperatura in grade Fahrenheit, distantele in mile si cantitatile in pounds sau galoane. Am ajuns chiar sa scriu data in stil american si inca incerc sa scriu numerele ca ei, desi de obicei uit. Sunt lucruri mici, dar din punctul meu de vedere sunt moduri de a te adapta cu adevarat in tara in care locuiesti!

De ziua ta, Canada, iti multumim pentru bratele deschise cu care ne-ai primit.
Iti multumim ca ne-ai « adoptat » atunci cand aveam nevoie, ne-ai adus satisfactii personale, economice si sansa de a trai demni si respectati.
Iti multumim ca ne accepti asa cum suntem – unici. Aici, departe de ACASA, cu ajutorul tau, am ramas romani.
Radem si plangem mai bine in limba noastra, iar tu ai inteles acest lucru si ai empatizat cu noi. Iti multumim pentru tot ceea ce faci ca noi sa ne pastram identitatea, limba, cultura si traditiile!!
Legat de ziua ta, Canada, te vreau sa ramai frumoasa calda si ospitaliera!

Sa ramai pururea generoasa, puternica si respectata in lume!
Happy Birthday Canada!


Dorina Cornelia Aldea- Vancouver


Dorina Cornelia Aldea    6/24/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian