Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sărbătoarea IEI la Campul Românesc de la Hamilton

Am sarbatorit Dumineca la Campul Romanesc, Sarbatoarea Internationala a IEI, eveniment organizat de Gabriela Covaci si Popa George, in colaborare cu Asociatia Culturala Romana de la Campul Romanesc.

IA romaneasca, principalul articol vestimentar al costumului popular traditional romanesc, reflecta experientele de viata ale poporului roman, traditiile si credintele noastre cele mai profunde, intreaga noastra istorie.
Pentru mine IA romaneasca sau „La Blouse Roumaine”, cum este cunoscuta in Europa, nu este o icoana a modei. Pentru mine IA este doar un mod de a fi conectata cu trecutul, energia si identitatea neamului din care vin eu si familia mea. IA bunicii, veche de peste 100 de ani pe care o port, imi aduce aminte de bunici si stramosi, de satul si campiile copilariei, de vise si povesti. IA mea romaneasca este cine sunt!

Aceasta camasa traditionala a costumului national popular romanesc a fost confecționata de-a lungul timpului, din materiale tesute in casa, fie panza fina alba de borangic, fie mai deasa, de bumbac. Ea a fost haina „buna” purtata la evenimente importante din viata fiecarei femei: iesirea pentru prima oara la hora, casatoria, botezul si nuntile copiilor, si mai tarziu haina de ducere in vesnicie. IA poarta o semnificatie energetica, religioasa si spirituala, motivele broderiei manuale conferindu-i purtatoarei emotii si sentimente diferite: crucea - pentru a te proteja de rau, vraji și ura, flori si soare - pentru armonie, fericire si pace, margele si paiete pentru vise de viitor implinit, etc.

Aproape de timpurile noastre, IA a fost cusuta pe diferite materiale colorate care au devenit mai accesibile fiecarei femei. Detaliile complicate ale broderiei de pe fiecate IE (mandria fiecarei fete tinere), reprezinta motive, modele si simboluri mistice, specifice poporului roman.

Fiecare regiune are particularitatile ei atunci cand privim o IE: croiala, broderia, culorile folosite in cusutul IEI diferind de la o regiune a tarii la alta. IA personifica viata si istoria oamenilor care traiesc in diferite regiuni ale tarii, spunand in culori si arta, povestea poporului roman.
Henri Matisse a fost unul dintre primii pictori internationali care a imortalizat frumusetea iei romanesti prin faimoasa „La Blouse Roumaine”, pictura din 1940. Multi alti pictori romani au imortalizat IA romaneasca in decursul timpurilor, iar marii creatori de moda din lume au avut-o ca inspiratie in piese vestimentare de renume.

Matisse ar fi fost invidios daca ar fi privit costumele superbe prezentate de „modelele” nostre romance la Sarbatoarea IEI de la Campul Romanesc. S-au putut admira costume vechi din Ardeal, Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia precum si din alte zone folclorice, toate purtate cu mandria, dragostea si respectul pe care il datoram neamului nostru.
In atmosfera campenesca-romaneasca de aici, culorile erau mai vii, mai pline de simboluri si nuante spirituale. Pe langa purtatoarele de costume, D-na Covaci a prezentat o „franghie” plina de alte minunatii populare, artizanale, pe care le-a colectat si le-a expus cu dragoste.

Din cauza situatiei mondiale generate de virusul COVID-19, numarul de participanti nu a putut fi pe masura romanilor dorninici de astfel de ocazie. Anul viitor cu siguranta vom aveam o participare mult mai numeroasa.
Sarbatoarea Universala a Bluzei Romanesti de la Campul Romanesc a constituit astfel o oportunitate de a arata si consolida unitatea comunitatii romanesti din Ontario.
De asemenea, prin aceasta sarbatoare a unuia din simbolurile noastre de identitate nationala, salutam pe toti cei care iubesc și apreciaza traditiile si cultura romaneasca.

Am atasat cateva imagini cu membrii organizatori; un album profesional va aparea prin dragostea si dedicatia celor doi – Gabriela Covaci si George Popa – carora le multumim din suflet pentru tot!Emilia Răchitan    6/24/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian