Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Aprecieri la articolul Imigrare sau emigrare, șoc cultural – Destine românești în Canada, al domnului Ion Damian

Sunt unul dintre fericiții Români care nu s-a întâlnit niciodată cu fenomenul emigrării, nici benevole, nici forțate, astfel că reflecția mea din acest punct de vedere are cu totul altă semnificație, o altă conotație față de cea a emigrantului forțat cum a fost cazul profesorului bănățean Ion Damian.

Emigrarea forțată nu produce doar un șoc cultural.
Ea produce un șoc general de amplitudine și magnitudine seismică din punct de vedere spiritual, reflectat ca un cutremur în toate planurile, social, moral, religios, cultural, economic, etnic, metafizic.

Fiind un naționalist creștin ortodox de crez, atitudine și mărturisire, cazul Românilor pătimitori mă afectează într-un mod profund, mă face părtaș la cutremurul lor și mă entuziasmează reușita, afirmarea, împlinirea, redevenirea celor mai mulți frați valahi.

În mod cu totul aparte sensibilitatea mea crește, se adâncește când este vorba de cele două Provincii, Țărișoare, atât de des încercate, precum Basarabia și Banatul.

Ca teolog ortodox, valah consider Suferința creștină ca pe una dintre cele mai mari virtuți ale omului hristic, astfel că ea, Suferința devine poartă deschisă Iubirii morale.

Suferința acumulată secular, dar împlinită prin Jertfă și Iubire în cazul Basarabiei, Banatului și nu numai, a devenit un Pantheon al spiritualității geto-dace, un fel de Testament al permanenței noastre valahe, din care fiecare Român, după trebuința, încercărilor, după Crucea pătimirilor își adaugă sevă, elan, atitudine, autoritatea, rugă, rug aprins, stâlp și temelie în calea lor spre Biruința hristică, metafizico-mistică.

Filonul Tradiției noastre sfinte, strămoșești îl ajută pe Românul încercat, emigrant sau nu să-și păstreze integritatea ființei sale religioase, a sinelui său cultural, moștenirea sa spirituală, ferindu-l de seismul procreat, programat asupra Culturii spirituale a lumii, a celei Ortodoxe a Națiilor creștine, prin care se creeză, inventează, elaboreză sisteme, doctrine, precepte, concepte, dogme, ale unei filosofii iraționale, atee, care să uzurpe Adevărul revelat, care să-L detroneze pe Dumnezeu din Creație și să-L izgonească pe Hristos – Mântuitorul lumii din inima omului, promulgând ideologii sterpe, democrat-politice, care să-l legifereze pe om ca dumnezeu.

Șocul cultural al profesorului Ion Damian a devenit prin amploarea muncii, prin ținuta și atitudinea sa, în cele din urmă un binemeritat Soclu spiritual!

Urmăresc cu profund respect stăruința cu care Comunitatea Românească din Canada se regăsește prin efortul nobil al extraordinarilor români ce formează gruparea OBSERVATOR-ului de un deceniu.
Nimic din ceea ce a rămas viu în sufletul românului stabilit în Canada nu a fost uitat de comunitatea culturală care, mai mult ca orice, a continuat să -și revendice credința ortodoxă strămoșească, cultura și marile personalități ce ne luminează Calea !


Cu deosebit respect și admirație,
Gheorghe Constantin Nistoroiu

Gheorghe Constantin Nistoroiu    6/23/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian