Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
“Ultima săptămână de prezență on-line a TNB: comemorarea lui Eminescu și spectacolul ”Luminița de la capătul tunelului..””

În contextul în care, începând cu 15 iunie 2020, activitatea TNB se va desfășura, din nou, pe o scenă REALĂ, cea de la AMFITEATRUL de pe acoperișul clădirii, difuzările on-line, de conferințe și spectacole, se vor opri la finalul acestei săptămâni care se anunță, din nou, marcată de momente pline de interes și de reîntâlnirea cu personalități ca Ilina Gregori, Ion Caramitru, Matei Vișniec, Mihai Șora și Radu F. Alexandru.

”În ziua comemorării lui Mihai Eminescu, luni, 15 iunie 2020, vă invităm să urmărițidouă momente distincte dedicate omagierii poetului național: în premieră la TNB on-line, poemul LUCEAFĂRUL, într-o versiune inedită, de 18 minute, susținută de 21 de cunoscuți actori ai Naționalului – începând cu ora 10.00, iar de la ora 14.00 – o conferință extrem de interesantă, susținută de Dr. Ilina Gregori și intitulată Când a fost secolul al XIX-lea? Eminescu și modernitatea.

Vă invităm să fiți alături de toate aceste evenimente, amitindu-vă adresele unde ne puteți găsi:
– canalul nostru de youtube-http://www.youtube.com/c/TeatrulNaționalILCaragialeBucurești
– pagina de facebook a TNB- https://www.facebook.com/TNB.Ro/
– website-ul TNB, pe pagina https://www.tnb.ro/ro/livestreaming-tnb

 21 de voci ale Naționalului recită LUCEAFĂRUL eminescian …
În ordinea apariției, ei sunt actorii : Richard Bovnoczki, Ovidiu Cuncea, Silviu Biriș, Brândușa Mircea, Lari Giorgescu, Tomi Cristin, Amalia Ciolan, Liliana Hodorogea, Mihai Calotă, Eduard Adam, Ada Galeș, Fulvia Folosea, Aylin Cadîr, Răzvan Popa, Magda Catone, Ioan Andrei Ionescu, Axel Moustache, Monica Davidescu, Irina Movilă, Răzvan Oprea, Mihai Munteniță .

Creat în perioada pandemiei de Coronavirus, în intervalul aprilie-mai când actorii Teatrului Național I.L. Caragiale au acceptat să rămână acasă în concediile de odihnă, pentru a putea juca pe timpul acestei veri, când – speră cu toții – se va putea relua activitatea teatrelor, proiectul recitalului colectiv cu poemul LUCEAFĂRUL al lui Eminescu a fost inițiat și creat de actorul Axel Moustache .

În ideea unui produs artistic comun, care să adune împreună cât mai mulți colegi din trupă, pentru a oferi ceva inedit spectatorilor, Axel a reușit să mobilizeze acești colegi cărora le-a împărțit strofe din poemul eminescian, trase la sorți, ținând cont ca Luceafărul și Cătălin să fie interpretați de actori, iar Cătălina de actrițe. Povestitorii și Creatorul au distribuție mixtă. Totul a fost filmat cu telefonul, în casele actorilor, unii dintre ei fiind la prima experiență de acest gen! A urmat o muncă intensă pentru a transforma materialul filmat într-un produs cât mai cinematografic (montaj Cornel Ionescu), iar ceea ce veți vedea este faza la care s-a ajuns după nu mai puțin de cinci variante ! În final, compozitorul Călin Țopa a creat muzica originală pentru fundal. O premieră în adevăratul sens al cuvântului! Recitalul va fi difuzat luni, începând cu ora 10.00.

De marți până joi continuă difuzarea Conferințelor TNB on-line după următorul program:
marti, 16 iunie – Ion Caramitru – Limitele așteptării (conferința a avut loc la data de 28 ianuarie 2007)
miercuri, 17 iunie – Matei Visniec – Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului (8 ianuarie 2017)
joi, 18 iunie – Mihai Șora – 101. Dialog cu Mihai Șora (21 ianuarie 2018)

 Week-end cu piesa românească LUMINIȚA, DE LA CAPĂTUL TUNELULUI

Vineri 19 iunie (ora 16.00) sâmbătă 20 iunie și duminică 21 iunie (ora 18.00) vă dăm întâlnire cu : Luminița, de la capătul tunelului – piesa din 2008 a unuia dintre cei mai jucați dramaturgi contemporani, Radu F. Alexandru, în regia lui Mircea Cornișteanu, artist redutabil, bun și atent cunoscător al dramaturgiei naționale.
O satiră desprinsă parcă dintr-un film documentar. Îi dau viață actori cunoscuți: Constantin Cotimanis (Virgil Neacșu), Iuliana Moise (Delia Neacșu), Dragoș Stemate (Doru Maxim) și … Alexandra Poiană (Luminița!). Două cupluri în care ordinea se face-desface-reface pe ritmuri amețitoare.
Cum autorul este un fin observator, scenarist și dramaturg familiarizat cu sforăria culiselor parlamentare, cu jocurile actorului politic, cu ideologiile pre și post, dar mai ales cu lentoarea … monstrului pus de-a curmezișul drumului, îl numește „cașalotul” dincolo de care nu se poate trece, din sintagma de odinioară, devenită clișeu, nu mai lipsea decât… o virgulă! Scriitorul a așezat-o, spre deliciul dumneavoastră, cu sarcasm și umor, pe fruntea unei scrieri ce surclasează vechile dileme din… țara în care „batem pasul pe loc, în ritm de horă”, așa cum observa și regizorul.
„Radu F. Alexandru ne-o prezintă pe Luminița, de la capătul tunelului care ne răpește orice speranță. Din nefericire, are dreptate. Mai avem ani mulți de bâjbâit prin tunelul întunecat prin care avem senzația că înaintăm spre capătul luminos dinspre care răzbat până la noi acordurile Odei bucuriei. Aiurea, batem pasul pe loc, în ritm de horă! Râdem, dar nu-i de râs!”, Mircea Cornișteanu.
„Pentru mine, Luminița este un mesager al „noului val”. Are calitățile pe care noi le prețuim cel mai mult și sunt sigur că ea și cei ca ea ne vor călăuzi mâine pe drumul viitorului. S-o urmăm cu toată încrederea, merită! Sunt optimist!”, Radu F Alexandru.
Să o urmărim așadar, în acțiune, pe Luminița, de la capătul tunelului! Va fi ea în stare să facă ce n-au izbutit mulți alții înaintea ei? Și, cu ce rezultat?
Spectacolul rămâne în repertoriul curent al teatrului și va putea fi văzut și în sală, inclusiv cu Monica Davidescu în rolul doamnei Neacșu.
Așadar, Luceafărul, Luminița, de la capătul tunelului, Limitele așteptării și multe alte titluri incitante, on-line, pe canalele TNB, și în săptămâna care începe de luni, 15 iunie! ”- transmite TNB.


Număr de vizualizări :1

ALIAJ, alianță și comunitate artistică
Posted: 14 Jun 2020 02:03 AM PDT
Dacă anul trecut reducerea considerabilă a bugetelor pentru cultură a zguduit condiția și așa precară a artistului contemporan din România, pandemia nu a făcut decât să alimenteze și mai mult o stare de incertitudine și nesiguranță, care presupune găsirea de noi soluții în ceea ce privește producția artistică și activitatea expozițională. În mod surprinzător și încurajator, însă, câteva proiecte interesante au apărut în ciuda vicisitudinilor lockdown-ului, asocierea spațiilor artist-run din București (ALIAJ) și primul eveniment al acesteia numărându-se printre ele. În plus, inițiativa se raliază unei tendințe mai ample apărute la nivel global drept consecință socială și economică a efectelor pandemiei, anume crearea de comunități. Însoțită de un text curatorial semnat de Marius Tănăsescu, expoziția „Scurt Circuit #1 // despre Apropiere și Îndepărtare” a avut loc online în perioada 9 mai – 12 iunie 2020 și s-a bucurat de o foarte bună audiență, pe de o parte datorită retragerii majorității oamenilor în privat, precum în perioada Biedermeier, pe de altă parte datorită participării unui număr impresionat de artiști locali și internaționali.
Pregătirile pentru lansarea ALIAJ-ului, alianța spațiilor artist-run din București, erau în plină desfășurare la momentul decretării stării de urgență în Romania, la începutul lui martie 2020, însă restricțiile de deplasare și condițiile de distanțare socială nu au împiedicat transpunerea în online a evenimentului de deschidere, care a adus împreună lucrări a peste 40 de artiști propuși de cele patru spații membre: ALERT studio, ATELIER 030202, Diptych Art Space și ETAJ artist-run space. Planul inițial prevedea un circuit al spațiilor pe modelul Noaptea Albă a Galeriilor, care ar fi urmat să se încheie cu un mare party, însă artiștii s-au adaptat situației lockdown-ului și au recurs la vernisarea pe rețelele de socializare a expoziției al cărei titlu „Scurt Circuit #1 // despre Apropiere și Îndepărtare” s-a dovedit oarecum premonitoriu. Din partea fiecărui membru al ALIAJ-ului au expus artiștii coordonatori și cei afiliați sau apropiați celor patru spații. Astfel, ALERT studio a propus lucrări recente semnate de Raluca Ilaria Demetrescu, Lilian Theil, Maria Pop Timaru, Cătălin Burcea, Radu Carnariu, Ciprian Ciuclea, Loredana Stancu și Marius Tănăsescu.

Selecția de la ATELIER 030202 a fost alcătuită din : Arina Bican, Mihai Coșulețu, Ileana Pașcalău, Dan Perjovschi, Saint Machine, Theodor Moise, Cosmin Paulescu, Laurian Popa, Bogdan Rață, Claudia Rădulescu & Bruno Hellenbosch, Stella von Rohden, Gabi Stamate, Andrei Șendrea, Luciana Tamaș, Aurel Tar, Simona Vilău și Mihai Zgondoiu.
Din partea Diptych Art Space au expus: Maria Balabaș, Dragoș Burlacu, Mitoș Micleușanu, Alexandra Mureșan, Bogdan Pelmuș, Magdalena Pelmuș, Pinczehelyi Sándor, Florin Darie, Josef Wurm și Zoltán Béla, în timp ce ETAJ artist-run space a adus împreună lucrări ale artiștilor Dumitru Gurjii, Modreanu Mircea, Radu Nastasia, Pandele Radu, Ilina Schileru, Andrei Tudoran și Ruxandra Tudoran.
Lăsând la o parte hibele inerente oricărui proiect transpus în mediul online în perioada de carantină, demersul se arată promițător prin perspectiva faptului că generează network, potențând coagularea unei comunități, tendință care se prefigurează utilă și necesară în aceste „vremuri interesante”. Inițiatorii ALIAJ-ului și-au dat seama că împreună pot face proiecte „de o mai mare anvergură în raport cu posibilitățile fiecărui spațiu privit independent”.Ana-Daniela Sultana-Cipariu    6/15/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian