Chopin și Cântecul nopții polonez, în stagiunea online a Filarmonicii George Enescu
Joi, 11 iunie 2020, de la ora 19.00, în cadrul stagiunii online, Orchestra Simfonică a Filarmonicii George Enescu, condusă de Alexander Walker, va avea în program Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian și orchestră, op. 11 de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 3, op. 27 de Karol Szymanowski. Solist în prima parte este pianistul Lucas Krupinski, iar în partea a doua, tenorul Tomasz Zagorski. Corul Filarmonicii George Enescu a fost pregătit de maestrul Iosif Ion Prunner, iar concertmaistru invitat a fost Liviu Câșleanu. Concertul înregistrat în 16 noiembrie 2018 a fost organizat în colaborare cu Institutul Polonez și Ambasada Republicii Polone la București, fiind dedicat aniversării Centenarului Independenței Poloniei. Dirijorul englez Alexander Walker afirmă despre programul polonez că include capodopere muzicale. Pentru minunatul concert nr.1 pentru pian de Chopin, îl avem solist pe Lucas Krupinski, unul dintre cei mai interesanți tineri pianiști, declară acesta. La rândul său, pianistul Lucas Krupinski subliniază că a fost o mare bucurie să cânte alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu la Ateneul Român: Publicul a fost foarte cald și a fost o imensă bucurie să lucrez cu dirijorul Alexander Walker, alături de care am cântat recent la Londra.
Realizată între anii 1914 și 1916 în timpul Primului Război Mondial, chiar înainte ca Polonia să-și dobândească independența, Simfonia nr. 3 a lui Szymanowski este una dintre cele mai importante lucrări muzicale ale secolului XX. Necesitând un aparat orchestral și coral imens și un solist tenor, este cântată rareori. Inspirată de poemul extatic al lui Rumi, Cântecul nopții, lucrarea celebrează frumusețea nopților orientale, fiind influențată de explorările compozitorului în zona Orientului Mijlociu și de interesul lui față de sufism. Szymanowski combină elemente de muzică arabă cu armonii cromatice având rădăcinile în limbajul muzical al lui Wagner și Chopin, rezultatul fiind o muzică ce atinge climaxuri extraordinare. Construcția strălucitoare și evocativă de culori orchestrale creează la Szymanowski o lume sonoră seducătoare și irezistibilă, precizează dirijorul. Concertul din luna noiembrie 2018 a fost organizat sub înaltul patronaj al președintelui Republicii Polone Andrzej Duda și al președintelui României Klaus Iohannis.
***
Stagiunea online Orchestra Filarmonicii George Enescu Joi, 11 iunie 2020, ora 19.00 Dirijor: Alexander Walker Frédéric Chopin: Concertul nr. 1, în mi minor, pentru pian și orchestră, op. 11 Solist: Lucas Krupiński Karol Szymanowski: Simfonia nr. 3 Cântecul nopții" op. 27 Solist: Tomasz Zagórski tenor Solo vioară: Liviu Câșleanu Dirijorul Corului: Iosif Ion Prunner Înregistrarea concertului din 16 noiembrie 2018 va putea fi ascultată, joi, de la ora 19.00, pe canalele online ale Filarmonicii George Enescu: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) și pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).
***
Alexander Walker este un muzician care, prin discografia sa, a contribuit la redescoperirea și readucerea în atenția publicului a unor compozitori mai puțin cunoscuți. În 2018, a fost distins cu Medalia Elgar Society, prin aceasta alăturându-se unui grup mic de muzicieni, ce îi include pe Daniel Barenboim, Vladimir Ashkenazy, Sir Andrew Davies, Sir Mark Elder. De la absolvirea studiilor, cu legendarul Ilya Musin de la Conservatorul de Stat din Skt. Petersburg, Alexander Walker a dirijat în Rusia, Europa Centrală și de Est și în Scandinavia, iar numeroase interpretări ale sale, cu precădere cele de muzică britanică, au fost difuzate la posturi naționale de radio și televiziune. Alexander Walker dirijează frecvent Orchestra Simfonică de Stat a Rusiei, Musica Viva, Orchestra Simfonică Noua Rusie (director muzical: Yuri Bashmet) și Filarmonica din Rusia. A dirijat toate orchestrele importante din Polonia și din România, precum și numeroase ansambluri din Finlanda, Danemarca, din Balcani și de pretutindeni. A dirijat frecvent spectacole la Opera Regală Covent Garden, iar alături de Baletul Regal a realizat un turneu în Statele Unite (Metropolitan Opera, Kennedy Center), la teatrele Balșoi și Mariinski din Rusia, în Turcia și în Asia. A realizat direcția muzicală în Lacul Lebedelor la Opera Națională din Finlanda și în Spărgătorul de nuci pentru Opera Națională din Norvegia.
Născut în anul 1992 la Varșovia, Lucas Krupinski a început să studieze pianul la vârsta de 5 ani. Este absolvent, cu diplomă magna cum laude, al Universității de Muzică Fryderk Chopin din Varșovia, unde a studiat sub îndrumarea prof. Alicja Paleta-Bugaj și a dr. Konrad Skolarski. A câștigat în septembrie 2016 Premiul I și toate premiile speciale ale celei de-a 7-a ediții a Concursului Internațional de Pian de la San Marino: Premiul Criticilor Muzicali, Premiul Publicului precum și Premiul pentru cea mai bună interpretare a unui concert cu orchestră. A fost finalist al Concursului Internațional Ferruccio Busoni de la Bolzano (2017) precum și laureat al Premiului I la Concursurile Internaționale de Pian de la Aachen (2016) și Hanovra (2015). În octombrie 2015, ca semifinalist, s-a numărat printre cei mai buni douăzeci de pianiști participanți la cel de-al XVII-lea Concurs Internațional de Pian Fryderyk Chopin de la Varșovia. De asemenea, este laureat al altor premii importante la concursuri internaționale de pian, obținând, printre altele, Grand Prix și două premii speciale la al II-lea Concurs Internațional Siberian de Pian Fr. Chopin de la Tomsk (2013), Premiul I la Yamaha Music Foundation of Europe Scholarship Competition (2014), Premiul al II-lea la Concursul Național de Pian Fr. Chopin de la Varșovia, ed. a 46-a (2015).
Tenorul polonez Tomasz Zagorski a studiat cu Stanislaw Romanski la Academia de Muzică din Poznan și a colaborat cu Teatrul Wielki în opere de Mozart, Verdi, Puccini și Leoncavallo. A fost invitat să susțină diferite roluri la Opera din Kiel unde i-a interpretat pe Nadir (Pescuitorul de perle), Tamino (Flautul fermecat) și pe Titus (din opera omonimă de Mozart). La Kassel pe Titus (Mozart) și René (Contele de Luxemburg). La Hanovra a susținut și rolurile lui Apollo și Dionysos în prima audiție a operei Orest de Manfred Trojahn. A colaborat cu dirijori ca Jaques Delacote, John Fiore, Johannes Fritzsch, Walter Gugerbauer, Michail Jurowski, Wolfgang Kurz, Zoltán Peskó, Christof Prick, Wolfgang Rennert, Jonathan Seers, Klauspeter Seibel, Jos van Veldhoven, Mario Venzago, Sebastian Weigle.Din 2011, Tomasz Zagorski ocupă postul de profesor de canto la Conservatorul din Poznan. *** Canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw) al Filarmonicii George Enescu a fost adăugat, în cadrul stagiunii online, celorlalte instrumente de promovare ale evenimentelor instituției: site web (https://www.fge.org.ro/), pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/), newsletter. Canalul YouTube nou creat oferă celor interesați posibilitatea de abonare și de alertare prin e-mail asupra noilor postări. Rămâneți alături de noi pe canalele: Siteul Filarmonicii George Enescu Pagina YouTube a Filarmoncii George Enescu Pagina de Facebook a Filarmonicii George Enescu Vă dorim vizionare plăcută!
|
Dinu Morar 6/9/2020 |
Contact: |
|