Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Maratonul BMO Vancouver – 2020

Intr-o perioada de inceput de toamna, prin anul 490 î.Hr., pe pamantul Greciei s-a desfasurat o batalie celebra, care a prilejuit si aparitia legendei alergatorului grec Phidippides, un mesager care a adus la Atena vestea victoriei din Batalia de la Maraton. El ar fi spus cuvintele „Bucurie vouă, noi am câștigat”, dupa ce a parcurs in alergare cei 42 de kilometri, dintre Maraton si Atena, iar apoi ar fi murit de epuizare.
Maratonul a fost unul dintre sporturile de la Jocurile Olimpice Jocurile moderne din 1896, desi distanta nu a fost standardizata pana in 1921.

La Jocurile Olimpice din 1908, regele Edward al VII-a a dorit ca maratonul sa inceapa in curtea Castelului Windsor si sa se finalizeze in fata "Box Royal" de la "White City Stadium". Aceasta distanta a fost de 42,195 km, spre deosebire de distanta initiala de 39,90 kilometri de la prima Olimpiada moderna din Atena. Initiativa regelui a devenit litera de lege.
In Vancouver, maratonul a inceput in 1972, cand un grup mic de 46 de alergatori a alergat cinci bucle de Stanley Park pentru a finaliza primul Maraton Internațional din Vancouver (cunoscut sub numele de Lions Gate Road Runners International Marathon). Numarul participantilor la maraton a crescut in urmatorii ani pana la 300 de participanti in 1977, si cu fiecare an numarul lor creste la zeci de mii de alergatori, atleti olimpici si amatori.

De aproape 50 de ani cursa anuala, din Vancouver, ce se desfasoara in luna mai, avand ca sponsor principal Bank of Montreal a devenit o traditie. Maratonul BMO Vancouver se desfasoara pe drumuri care se intand prin parcuri si plaje, inclusiv pitorescul Seawall- cea mai lunga cale de pe malul oceanului neintrerupta. Este un veritabil spectacol de „teatru al emoțiilor” desfasurat in natura la care pot participa concurenti de orice varsta si din orice clasa de performanta, acestia fiind urmariti si incurajati de spectatorii adunati pe strazile orasului in care se desfasoara jogging-ul. Evenimentul prezinta curse pentru toata lumea, inclusiv maratonul premiat, o jumatate de maraton rapid, 8 km, releu si copii.
Maratonul BMO Vancouver este clasat pe unul dintre cele mai importante maratoane din lume de catre Forbes, CNN si SUA, la care participa anual alergatori din peste 65 de tari.

Anul acesta, datorita COVID-19, prin anunțul facut de catre guvernul provincial de a interzice toate adunarile publice cu peste 250 de persoane si de a incuraja distantarea sociala, s-a decis anularea acestui eveniment.
Dar… pentru ca nimic nu se compara cu sentimentul pe care il ai atunci cand alergi in viteza, pentru pasionatii de jogging, anul acesta s-a organizat, totusi, un alt gen de maraton. Este o cursa virtuala in care fiecare participat isi alege data si traseul de alergare. Inca de la inscriere primesti un numar, un pachetel cu ceva produse pentru hidratare si energizare, un tricou, o bere cu electroliti, un spray, pentru diverse situatii. Trebuie sa ai un telefon mobil care are o aplicatie cu GPS, iar fisierul cu datele de pe GPS, dupa terminarea cursei, le trimiti organizatori pe websitul- IMANATHLETE.
Prea multe date tehnice nu pot sa va spun. Dar pot sa va spun ca, pentru fata mea sportul a fost intotdeauna mai mult decat o modalitate de a-si petrece timpul, a fost o pasiune. Este al 5-lea an consecutiv de cand participa la maratoanele organizate, la Vancouver. Cu pasiune, cu credinta ca miscarea inseamna viata iar sportul inseamna sanatate, Ruxandra a participat la acest maraton virtual si a alergat 42 de km. Fara a astepta neaparat o recompensa a primit o medalie de participare.

Concursul se va incheia la sfarsitul lunii iunie, iar atunci vor fi anuntati « campionii » si locul pe care s-a clasat fiecare participant. Un sportiv care doreste sa fie in top, sa fie campion, trebuie sa aiba cateva calitati cum ar fi: rezistenta psihica si fizica, viteza, vointa, perseverenta, dedicare si multe, foarte multe zile de antrenament.
Ei bine, specialistii ne recomanda sa facem miscare 30 de minute pe zi, pentru o viata sanatoasa. Sa fii sanatos nu inseamna numai o alimentatie echilibrata si un regim de viata fara factori nocivi ci si o activitate fizica, care sa inlocuiasca stilul de viata sedentar. Pentru ca nu toti pot, sau nu le place alergarea, eu as spune : alegeti acele activitati, indiferent care ar fi ele, care va fac sa va ridicati de pe scaun, pentru ca miscarea inseamna viata si sanatate.

Anul 2021 va marca cea de-a 50-a editie a evenimentului, la Vancouver, cu participarea fizica a alergatorilor. Un proverb romanesc spune: Fuga-i rusinoasa, dar e sanatoasa! Cand este numai sanatoasa se numeste maraton, iar cel ce castiga se numeste campion. Asadar, cei ce doriti sa deveniti campioni, pregatiti-va, inca de acum, pentru "Batalia de la Vancouver-2021"

............................................

Dorina Cornelia Aldea- Vancouver


Dorina Cornelia Aldea    6/1/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian