Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Părinții sunt eroii învățământul de acasă

Școala de la distanță este o mare provocare pentru părinți. Vecinii de peste drum, o familie simpatică de croați, au trei băieți zburdalnici cu vârste de școală elementară. Spre amuzamentul comunității, mama lor a postat un afiș personalizat pe ușa garajului pe care se poate citi: “dragi profesori, ati mințit atunci când ati spus că este o adevarată plăcere să aveți copiii mei în clasă. Ei de fapt sunt un coșmar”. Mesaje similare, cu intenție umoristică, apar peste tot în mediile sociale. Nu este o măsură a incapacității parentale, ci un efect al metamorfozei subite prin care părinții au fost forțati să devină cumva educatori peste noapte. Realitatea le-a dictat în urgență să lucreze de acasă transformând-și dormitorul în birou, în același timp păstrînd un ochi vigilent pe năzdrăvanii școlari. Nu e ușor când cei mici ar face orice online, numai lecții nu. Părinții celor mai mici au desigur misiunea mai grea. O colegă care are o trupă de șase școlari acasă mi se confesa zilele trecute că își vede casa transformată într-un fel de insulă ca în „Împăratul Muștelor” – țipete continue și lipsă de ordine. Nici nu e de mirare, piticii au o energie furibundă. Recent o doză sănătoasă din această energie neconsumată a lovit cu un puck de hokey în mașina mea, cu un impact pagubos. Sigur că rolul meu de observator amuzat e confortabil câtă vreme am în dotarea proprie copii care au depășit nivelul elementar și pot lucra de acasă fără bătaie de cap.

Pandemia a obligat o lume întreagă să închidă școlile iar alternativa oferită nu poate fi ideală. Procesul de educație este complex iar elementul de interacțiune este esențial pentru dezvoltarea cognitivă. Alternativa învățamântului la distantă este una de criză, nu una perfectă. Unele țări din Europa – Ucraina, Polonia, Croația - au instalat canale de educație pe posturile televiziunilor publice. Timp de cateva ore pe zi televiziunile oferă lecții specializate pe subiecte și nivel școlar. Cele mai multe țări, inclusiv Canada și România, au implementat sistemul de învățământ la distanță, online. Elevii canadieni participă la lecții folosind diverse platforme precum Google classroom, Brightspace etc. Sigur că rezultatele diferă. Accesul la internet și tehnologie este inegal chiar și în țările avansate. În Romania, clivajele sociale adânci lovesc în posibilitatea de educație a celor din mediul rural. Puțini sunt cei care au computere, tablete, internet wi-fi. Pentru mulți, accesul la educație este din nefericire inexistent.

Întregul sistem de educație din Canada se desfășoară acum în diverse platforme online. Provincia Quebec va redeschide școlile publice doar pentru elevii din nivelul elementar după 11 mai. Provincia estică New Brunswick a declarat deja închiderea anului școlar la 5 iunie. Ontario a declarat oficial închiderea școlilor până la 31 mai iar posibilitatea deschiderii în iunie este îndoilenică. Este foarte probabil ca anul școlar 2019-2020 să se finalizeze excusiv online. Diverse studii medicale sugerează că pentru a limita răspândirea pandemică școlile trebuie să fie închise 12 săptămâni. Dincolo de multiplele discuții și controverse legate educație, părinții trebuie să se bazeze însa pe ceea ce este concret și explicit. În Ontario, minsterul educației a oferit recomandări pentru acest model de educație. Izolarea socială este necesara dar părinții nu sunt obligați să fie profesori. Părinții trebuie să stie că educația la distanță nu este doar online, ci include lecții experimentale care pot modela aptitudini. Prin urmare, orice efort care include activitați care dezvoltă simțul practic sunt utile. Lectura de voie și exercițiile fizice sunt un beneficiu. Pentru orele efective de clasă și lecții, recomandările sunt de 5 ore pe săptămână pentru elevii de la grădiniță la casa a șasea, 10 ore pentru clasele a șaptea și a opta și aproximativ 12 ore pentru liceeni (adică trei ore pentru fiecare curs). Elevii nu sunt obligați să fie online în perioade determinate, ci la alegere. Programa școlară și metodele de examinare sunt schimbate și adaptate pentru noul model. Elevii de liceu vor primi note finale in iunie dar examenele au fost anulate. Mediile elevilor nu pot fi sub nivelul la care erau la 12 martie când s-au închis școlile, dar evident pot fi mai mari. Elevii nu pot fi penalizați pentru faptul că nu participă la activități online. Efortul părinților este enorm în acest context dar este important ca ei să știe că nu li se cere să fie profesori ad-hoc.

Discuțiile pentru reînceperea școlilor sunt deschise dar se consideră prematur ca elevii să revină în școli deocamdată. Există o mare îngrijorare legată de posibilitatea unui reviriment COVID19, care ar putea afecta chiar anul școlar următor. De aceea, toate aceste măsuri de precauție. Este fără îndoială foarte dificil pentru părinți mai ales că mai toate taberele de vară vor fi probabil închise. Guvernul Ford va informa daca școlile din Ontario se vor redeschide în iunie.

.........................
N.O.
Luiza Mureșeanu este profesoară in Toronto





Luiza Mureșeanu    5/13/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian