Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Buna Vestire, un important Praznic creștinesc

Pe data de 25 martie creștinii cinstesc Buna Vestire, care în mod tradițional de află în perioada Postului Mare. Este praznicul în amintirea momentului fericit când Arhanghelul Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că-L va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu. Este o mare Sărbătoare a primăverii, când se dezleagă limba păsărilor.

Eveniment dedicat Maicii Domnului

Trebuie să precizăm din capul locului căp evenimentul poartă încă o denumire de proveniență slavă și se numește Blagoveștenie sau Ziua Cucului, reprezentând prima Sărbătoare dedicată Maicii Domnului din an. La vremea respectivă Arhanghelul Gavriil a poposit în Cetatea Nazaret și i-a dat minunata veste Fecioarei Maria, cum că a fost aleasă de Dumnezeu spre a da naștere Mantuitorului, rostind fraza memorabilă pe care deja am evocat-o.
Fericita prezicere avea să se înfăptuiască pe 25 decembrie, odată cu Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos.
Conform surselor bisericești în a șasea lună a anului a fost trimis de către Dumnezeu în Cetatea Nazaret, din Galileea, Îngerul Gavriil, să-i dea o veste minunată fecioarei Maria. « Bucură-te, ceea ce esti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvantată ești tu între femei».
Ea văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și a cugetat așa: «Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?» Și Îngerul i-a zis: «Nu te teme, Marie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Ii va da Lui tronul lui David, părintele Său. Și va împărți peste casa lui Iacov în veci și împărția Lui nu va avea sfârșit».
Și a zis Maria: «Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de barbat?» Atunci Îngerul i-a zis: «Duhul Sfânt Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a sașea luna pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință».

Ziua Cucului

Dincolo de aceste deslușiri, să precizăm că Buna Vestire are în popor încă o semnificație, una laică, fiind numită și Ziua Cucului. Se zice că de azi începe să se audă cântecul bisilabic al micuței păsări solitare, vestitoare a sezonului cald, a pomilor înmuguriți și a florilor.
Cucul ocupă un loc central în tradiția românească, mica pasăre anunțând sosirea efectivă a primăverii. Primul sau cântec se sune că se aude de Buna Vestire.
După Mărțișor, Babe și Moși a trecut și Echinocțiul de Primăvară, prilej pentru o serie de ritualuri, mai ales de fertilitate. În unele sate, precum Păpăuți, fetele pun grâu la încolțit în blide, invocând ploile și rodul bogat. Dacă boabele vor încolți și vor lăsa să iasă spre lumină firișoarele de grâu verde, holdele vor fi mănoase.
După Buna Vestire pornește viguros întreg ciclul existenței în natură. În această zi se pot face și previziuni meteorologice. Este o dată dedicată cucului, dar și altor păsări ale cerului, cărora e bine să li se aducă ofrande, pentru ca ale să nu afecteze recoltele.

De Ziua Cucului se ”dezleag㔅 limba tuturor înaripatelor cântătoarelor. În privința muncilor câmpului se poate ara, dar nu și semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează a ajunge sub brazdă. Cucul va cântă mereu până la Sânziene, când se pune că ciugulește prea mult orz și se… ”îneacă”. Nemaiputând cânta, se transformă în uliu și așa rămâne până anul viitor, când de ziua lui redevine ce a fost și își recapătă glasul.
Flăcăii și fetele întrebau pe vremuri micuța pasăre: "Cucule, voinicule/ Câți ani îmi vei da/ Pan' și eu m-oi însura (mărita)?" Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul său îi supăra, fiecare sunet reprezentând un an de asteptare!
Comportamentul ciudat al cucului a făcut din el un simbol al nestatorniciei, de unde și expresia: "Măi băiete, cucuiete/ Ce ți-e gândul tot la fete!" Copiii, adolescenții, tinerii din unele așezări ale Țării Buzaielor se costumau cât mai pitoresc, în culori vii, cu pene și eșarfe, imitând păsările migratoare - vestitoarele primăverii.

Tradiția mai spune că 25 Martie fiind o zi aducătoare de Veste minunată, oamenii nu au voie să se sfădească, deoarece va fi mare păcat. Cine se ceartă acum, va avea belele și necazuri tot anul. Cum pe vremuri exista în anumite cătune și așezări izolate un grad mai ridicat de obscurantism, exista teama gospodinelor de a pune ouă la clocit, întrucât puteau ieși pui cu… doua capete și cu patru picioare !?
Bătrânii satelor covăsnene își mai aduc aminte, aidoma lui nenea Ion Cojan, din Voinești, ce mi-a povestit cu ani în urmă, că se practica un fel de ritual ancestral în pragul primăverii: pomii fructiferi care un pera mai dădeau roade erau “amenințați” simbolic cu toporul să-și, altfel vor fi tăiați!

Focuri rituale

Tot de Blagoveștenie unii gospodari adună lucrurile vechi de prisos de prin garderobă, haine și încălțări pe care un le mai folosesc, obiecte inutile din casă și ogradă, dându-le… foc! Datina este practicată și în prezent în multe sate, purtând numele explicit de Focuri rituale.
Obiceiul acesta cunoscut îl întâlnim și cu ocazia altor sărbători, așa cum am mai scris în cadrul acestei rubricii, focul contribuind la despărțirea de vechile lucruri, de obiecte nefolositoare, gunoi, resturi vegetale, pregătindu-se apariția mlădițețlor noi, a sezonului cald, al ierbii proaspete și florilor.
O datină frumoasă, plină de semnificații, un gest simbolic vizează practica de a presăra în pragul ușii de la intrare câteva bucățele de pâine și puțină sare pentru hrana ...îngerilor!

Dezlegare la pește

Străbătând cel mai lung și dificil Post al anului, pe data de 25 martie este Dezlegare la pește. Se spune în popor că aceia care se înfruptă cu asemenea delicatesă culinară, se vor simți bine tot anul, precum… peștii în apa. Pescarii nu au voie pe 25 martie să arunce mămaliga în apa, întrucât că vor omorî peștii
În Postul Pastelui sunt anumite dezlegări periodice nu doar la pește, ci și la vin și ulei, atât de Buna Vestire, pe 25 martie, cât și de Florii, ce preced Sfintele Paști. Însă nu este permis consumul de carne, brânză, lapte și ouă de către cei ce țin Post. Oamenii spun mai în glumă, mai în serios că mâncând azi pește vor deveni mai ageri, mai sprinteni, strecurându-se cu ușurință prin viață aidoma peștilor în apă…
Bubna Vestire reprezintă un important Praznic creștinesc, ca atare trebuie cinstită cu bucurie, deoarece reprezintă simbolul fertilității, al venirii celui mai așetpat anotimp - primăvara.

Să ne ajute bunul Dumnezeu și Maica Domnului să trecem cu bine peste această mare încercare la scară planetară pricinuită de pandemia Coronavirus, iar viața să revină la normal cât mai curând posbil, dragi prieteni - cititori ai ”Observatorului”!







Horia C. Deliu    3/25/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian