Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Tradiții - Un vechi mit românesc

Unul dintre cele mai importante mituri românesti se referă la Baba Dochia, a cărei legendă revine în actualitate în fiecare an între 1 și 9 martie. De-a lungul timpului s-au păstrat mai multe variante despre zilele celebrei băcițe, al carui nume pare ca provine din Calendarul bizantin.

Au existat în România o serie de obiceiuri populare specifice primei părți a lunii martie privitoare la alungarea mai repede a iernii. Pe vremuri am întâlnit datina lovirii pământului cu maiul ca să apară…căldura, să plece zilele friguroase, rostindu-se în acest scop anumite descântece.

Unii săteni obișnuiau ca semn al hărnicei să-și etaleze în bătătură plugul, care mai întâi trebuia verificat și trecut prin foc de către fierarul localității. Era momentul ce indica sosirea timpului pentru primele munci ale câmpului, a altor activități specifice din gospodărie.

Legendara Baba Dochia și ...cojoacele sale

Dar să vorbim și despre un personaj fabulos din mitologia românească, Baba Dochia și cele nouă cojoace ale sale, care semnifică zilele schimbătoare ale începutului de primăvară. Despre acest subiect am aflat câteva aspecte interesante de la profesoara Dochița Măciucă, din Voinești, care uneori se autopersiflează pe seama...prenumelui său legendar.
Există mai multe variante în zona de Curbură a Carpaților referitoare la bătrâna Dochia, o soacră rea, care își asuprea nora, punând-o să facă lucruri imposibile. De pildă, să spele la izvor cu apă ca gheața un caier de lâna neagră până se va face ...albă. Văzând atâta răutate din partea ei, Dumnezeu a pedepsit-o.
Într-un început de primăvară păcălită de vremea schimbătoare baba a plecat cu turma de oi pe munte și s-a încotoșmănat cu multe sumane. Unele povestiri vorbesc de nou㠖 de unde și numărul “Zilelor Babei Dochia” – altele de 12 cojoace, adică lunile anului. Cum la început de martie vremea este atât de imprevizibilă, bătrâna a zic că a venit vremea bună și și-a lepădat rând pe rând toate șubele. Ajunsă în vârful muntelui fără haine groase, a dat de ger și zăpadă. Peste noapte a rămas înghețată și s-a prăpădit cu oi cu tot.
Legenda spune că așa s-au format “Babele”, celebrele stânci din Muntii Bucegi.

Alegerea ”babelor”

În intervalul în care ne aflăm există obiceiul popular ca fiecare dintre noi să-și aleagă o zi anume. Adică o ”babă”. Mai ales în lumea satului românesc acest obicei pitoresc s-a păstrat până în vremea noastră, puțini semeni rezistând tentației de nu prefera o dată anunme pentru a vedea ce-i rezervă norocul. Ei bine, așa cum va fi vremea în ziua aleasă (însorită sau mohorâtă), tot așa îi va merge respectivului tot anul: cu multe reușite ori dimpotrivă.
000
Așa cum arătam și cu alte ocazii, multe dintre obiceiurile străbune românești s-au estompat în timp, pierzându-și savoarea originală, iar altele au căpătat note ”moderne”, însă kitsch-oase, reprobabile. Iar altele au dispărut. În acest context ne bucurăm să semnalăm anumite datini care au reușit să supraviețuiască, oferindu-le tinerilor noștri cititori din Diaspora posibilitatea să-și afle rădăcinile, datinile, tradițiile.

Un exemplu pozitiv îl reprezintă tradiția Mărțișorului, care constituie un minunat exemplu că ce-i frumos, totuși, nu piere!

...Să Le urăm tuturor cititorilor ”Observatorului” o primăvară frumoasă, cu soare, voie bună și multe flori !

............................................

Horia C. Deliu






Horia C. Deliu    3/1/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian