Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie ; Ce este statutul de rezident permanent si care sint conditiile de determinare a acestui statut – actualizare

Revenim asupra subiectului statutului de rezident permanent caci am primit o intrebare din partea unui cititor care ne-a consultat fiindca mama sa in virsta de 79 de ani a avut rezidenta permanenta canadiana dar a trait in Romania in ultimii trei ani si se intreaba acum daca mai poate veni in Canada si daca mai are sanse sa pastreze rezidenta.
Mama cititorului mai are o fiica in Romania care nu are familie si are o stare de sanitate precara iar familia din Canada are copii de care bunica este foarte legata.

Legea Imigratiei si protectiei refugiatilor (Immigration and Refugee Protection Act - IRPA) stabileste conditiile pastrarii statutului de rezident permanent, exigente care se aplica la fiecare perioada de cinci ani dupa dobindirea acestui statut.
In linii mari, conform paragrafului L28(2) al IRPA, un rezident permanent respecta obligatiile ce ii revin pentru a pastra acest statut atunci cind pentru cel putin 730 de zile in ultimii cinci ani:
- Este efectiv in Canada;
- Acompaniaza in afara Canadei un cetatean Canadian care este: sot, common-law partner, sau in cazul unui copil – unul dintre parintii sai care lucreaza in afara Canadei, timp plin pentru o intreprindere canadiana sau pentru administratia publica federala, provinciala sau teritoriala.
- Acompaniaza in afara Canadei un resident permanent care este: sot, common-law partner, sau in cazul unui copil – unul dintre parintii sai care lucreaza timp plin pentru o intreprindere canadiana sau pentru administratia publica federala, provinciala sau teritoriala.

Pe 5 februarie 2020 au aparut noi instructiuni pentru agentii care vor studia dosarele de verificare a conditiilor de rezidenta permanenat pentru a coordona practica cu indicatiile cele mai recente.
Noi ne vom opri asupra cazului in care persoana a obtinut statutul de rezident permanent de mai mult de cinci ani caci este situatia descrisa de cititorul nostru.

In acest caz, perioada cincinala care va fi verificata pentru a stabili daca persoana a respectat obligatia de rezidenta va fi cea care precede data de primire a cererii la biroul IRCIC – Immigration, Refugee and Citizenship Canada.
In cazul cititorului nostru, trebuie verificat daca mama lui a locuit in Canada cele 730 de zile in ultimii cinci ani caci agentii care vor studia dosarul vor considera de asemenea alternativa ca persoana care a trait in afara Canadei timp de trei ani a respectat totusi obligatia de rezidenta in timpul ultimilor doi ani ai perioadei de verificare (de cinci ani). In caz contrar, vom verifica daca putem invoca motive umanitare care sa o fi determinat sa locuiasca in Romania in ciuda faptului ca stia ca isi poate pierde rezidenta permanenta.

Este interesant de observat ca in instructiunile din 5 februarie 2020, evaluarea motivelor de ordin umanitar ocupa un loc important. Agentii care vor evalua motivele de ordin umanitar vor examina fiecare dosar in detaliu. Persoanele a caror statut este verificat pot prezenta in orice moment documente privind circumstante specifice care ar justifica pastrarea statutului de rezident permanent chiar daca nu au respectat obligatia de rezidenta inainte de control.
Dat fiind importanta pierderii rezidenta permanente, agentii care evalueaza motivele de ordin umanitar trebuie sa dea aplicantului (rezidentul care este in verificare) sansa de ai informa de orice motif umanitar care ar trebui luat in considerare. Agentii nu evalueaza intentia ci circumstantele si evenimentele care s-au produs in ultimii cinci ani si care pot duce la non respectul obligatiei de rezidenta.
Exemplu:
- Amploarea si circumstantele care au dus la non respectul obligatiei de rezidenta
- Daca au existat circumstante independente de vointa sa : daca imprejurarile invocate sint convingatoare si de ce au impiedicat persoana sa revina in Canada, daca persoana a parasit Canada cind era copil si insotea unul dintre parinti (sau amindoi parintii), etc.

In concluzie, cititorul nostru ar tebui sa verifice cit timp a stat in Canada mama sa in ultimii cinci ani si apoi, sa pregateasca o explicatie detaliata a motivelor care au determinat-o sa ramina in Romania o perioada indelungata de timp : documente privind starea civila si de sanatate a unicului copil ramas in Romania dar si documente privind legaturile sufletesti puternice cu familia din Canada si mai ales cu nepotii de aici.

Incheiem cu speranta ca aceste informatii sa fie utile si va dorim sa auzim numai de bine.


Anca Tismanariu

..........................................
N.O.

Anca Tismanariu ing, consultant de imigratie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii scrieti la;
agti_recrutement@sympatico.ca
sau telefon 514 - 489 2769.
Anca Tismanariu    2/16/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian