Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Gheorghe (George) Isac - ilustru matematician si poet de exceptie, canadian de origine română

Vom incerca sa prezentam aspecte definitorii privind ilustrul matematician si poet de exceptie,
GHEORGHE (GEORGE) ISAC

Existenta umana este oranduita de Dumnezeu sa ofere temporarului calator pamantean o varietate uriasa de componente, situatii si trairi. Accesul la splendorile pe care mintea omeneasca le-a creat, este din nefericire limitat de multimi de factori tinand de educatie, de starea sau mai bine zis de bunastarea materiala, timpul istoric determinat, factori sociali, factori geopolitici, caracter, ereditate, mediu, etc., etc. Noi, cei prezenti in acest sfant lacas, ne putem considera privilegiati ˇV de fapt suntem privilegiati - deoarece am reusit sa parcurgem o etapa a vietii, etapa care ne permite sa ne plasam intre cei ce se pot bucura de minunatiile create de iscusinta omeneasca atat pe plan material cat si pe plan spiritual.
Astazi, gratie initiativei inimosului, neobositului si generosului editor al OBSERVATORULUI ˇV domnul Dumitru Puiu Popescu - vom incerca sa facem cunoscute roadele exceptionale ale muncii si creatiei unui compatriot ˇV respectiv ale profesorului emerit, distinguished profesor, doctor GHEORGHE (GEORGE) ISAC.
In acest context va vom prezenta personalitatea de exceptie a matematicianului si poetului.

Gheorghe (George) Isac s-a nascut in localitatea Filipesti, in zona in care apele raului Buzau se inlantuie intr-o eterna imbratisare cu Nord-Vestul fertilului Baragan al Brailei.
Dupa terminarea scolii din localitatea natala, intre 1954-1957 a urmat cursurile prestigiosului liceu ˇ§Nicolae Balcescuˇ¨ (azi Colegiul National) din Braila, iar in 1963 a absolvit Facultatea de Matematica si Mecanica a Universitatii Bucuresti, apoi a lucrat ca matematician cercetator si dupa aceea ca asistent universitar si profesor asociat la facultatea pe care a absolvit-o.
In 1973, George Isac a obtinut doctoratul la Institutul de Matematica al Academiei Romane, avand ca indrumator pe profesor doctor Corneliu Constantinescu (care ulterior a devenit profesor la Scoala Politehnica din Zurich-Elvetia). George Isac a fost asistent al profesorului academician Grigore Moisil si apoi asistent si colaborator apropiat al profesorului academician Gheorghe Marinescu, cu ultimul publicand prin Academia Romana cartea ˇ§Analiza pe corpuri ultrametriceˇ¨, iar subiectul acestui volum are astazi aplicatii interesante in mecanica cuantica..
In anul 1974 a parasit Romania fiind profesor la Universitatea Nationala din Zair pana in 1977, an in care a venit in Canada si a devenit profesor la Universitatea din Sherbrook ˇV Quebec.
In 1978 avea sa devina profesor si apoi profesor emeritus la Colegiul Militar Regal al Canadei in St. Jean ˇV Quebec apoi in Kingston - Ontario.

Matematician de prestigiu international, prof. dr. George Isac a publicat 13 volume de specialitate in edituri de elita acoperind domeniile: Analiza Neliniara, Optimizare si Teoria Complementaritatii Neliniare.

De mentionat ca Teoria Complementaritatii are vaste aplicatii in Optimizare, in studiul Echilibrului Economic, in Mecanica, in Elasticitate, in Teoria Deciziilor, in Teoria Jocurilor, in Teoria Modelelor Matematice cu aplicatii in Economii. Este unanim recunoscuta remarcabila contributie a matematicianului George Isac in domeniul Complementaritatii Neliniare, prin multe rezultate fundamentale pe care le-a obtinut.
Cu toate ca a fost invitat in fiecare an la mai multe Congrese Internationale si a prezentat in total mai mult de doua sute de conferinte apreciate de specialisti, prof. dr. George Isac a desfasurat o stralucita activitate de cercetare, rezultatele prolificei sale activitati fiind publicate in peste doua sute de lucrari in prestigioase reviste de specialitate. Subliniem ca in acelas timp a fost viziting professor a saizeci si cinci universitati si institute din intreaga lume.

Matematician de prim rang, a fost distins in anul 2004 cu premiul Spiru Haret al Academiei Romane pentru opera sa matematica. In cadrul activitatii sale didactice - 45 de ani de profesorat - ilustrul matematician a fost editor sau editor adjunct la sase reviste internationale de matematica.

Prof. dr. George Isac, a facut parte din cei alesi, fiind inzestrat cu calitati de exceptie ˇV astfel in liceu era un elev stralucitor la toate materiile, de fapt i se spunea ˇ§poetul scolii-liceuluiˇ¨, calitati pe care le-a slefuit si le-a amplificat printr-o munca neobosita, fiind de o riguroasa exigenta, in primul rand cu el insusi. Dupa cum marturiseste insusi marele matematician, a fost nevoit sa amane transpunerea in realitate a dorintei profunde de a fi poet dupa o lupta dureroasa astfel:ˇ¨dilema s-a petrecut in anii cincizeci, perioada cenzurilor barbare, perioada cand s-a introdus frica , dezumanizarea si golirea sufletelor sarmanului popor romanˇ¨. Drumul pe care matematicianul mergea, parea ca nu va mai fi influentat de nimic in dezvoltarea sa, numai ca prin imprejurari neexplicate , in 1983 a avut un vis in urma unei probleme dificile de sanatate si de atunci a inceput sa studieze filozofiile vechi orientale, hinduismul, taoismul si filozofia tibetana, concomitent activitatea didactica, de cercetare si de publicistica desfasurandu-se fecund.
Acumularile lirice efectuate in timp in sufletul sau au inceput sa se decanteze , avand un teren fertil sustinut de o educatie polivalenta si o vasta eruditie, ceea ce a dat nastere la o poezie aparte, ca forma ˇVscurta, in general trei strofe, iar din punct de vedere al continutului o tematica variata in care se intalnesc episoade ale existentei umane in imensitatea formelor ei de desfasurare. Aceasta sensibilitate sufleteasca a poetului s-a transpus prin aparitia a opt volume de poezii ˇV ultimul volum fiind postum ˇV aparut in 2009.

Toate volumele de poezii s-au bucurat de o inalta apreciere din partea specialistilor, iar critica literara le-a catalogat ca pe niste necesitati car au venit acolo unde le era locul. Creatia literara a matematicianului ˇV poet, arata o imersie in gingasia naturii in nemasurata-i tranformare , surprinzand o varietate de situatii de la obisnuit la mirific.
Talentul generos al poetului ii permite abordarea filozofica a unor teme esentiale ale existentei, concomitent aplecandu-se cu finete si delicatete asupra manifestarilor sufletului gingas de copil care priveste viata si complexitatea ei cu ochisorii mirati, incercand sa afle raspunsuri adecvate.
Unele din poeziile lui George Isac poarta si profunzimea starilor de neliniste fiind un ˇ§poet al nostalgiilor universaleˇ¨ cum il numeste prof. Gheorghe Lupascu ˇV membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
In alte poezii este abordata credinta in Dumnezeu concomitent cu necesitatea intelegerii menirii noastre pe pamant pentru a putea intelege etapa noastra postpamanteana. In numeroase poeme razbate cu putere dorul de meleagurile natale, de perioada copilariei, de perioada tineretii cu nazuintele sale specifice, sentimente ce sunt puternic marcate si amplificate de stare de departare fizica, de exilat, de surghiunit.

Lectura poeziilor invita la meditatie. De remarcat aprecierile facute de prof.universitar Corneliu Constantinescu si prof. universitar dr. Ioan ˇV Mircea Popovici asupra originalitatii si profunzimii mesajului poeziilor.

In ceea ce priveste domeniul stiintific, cred ca se impune sa mentionam ca prin intreaga sa opera a facut sa straluceasca in lume profunzimea si traditia scolii romanesti de matematica. Astfel, prin lucrarile sale stiintifice, profesor dr. George Isac a fost parintele unor notiuni noi si a introdus in matematica notiuni noi precum:

„X -notiunea de con nuclear ˇV cunoscut sub numele de ˇ§CONUL LUI ISACˇ¨ (ISACˇ¦S CONE);
„X -notiunea de familie exceptionala de elemente ale unei functii;
„X -notiunea de derivata scalara asimptotica;
„X -notiunea de compacitate scalara;
„X -notiunea de sistem dinamic proiectat in dimensiune infinita.

In prefata volumului de poezii ˇ§Noi Si Intregulˇ¨, profesorul univ. dr.Ioan-Mircea Popovici, referindu-se la vasta activitate a matematicianului George Isac, mentioneazaˇ¨deschide si dezvolta paisprezece domenii de cercetare, din care cu mare aplicabilitate Teoria Complementaritatii cu aplicatii in Optimizari, Elasticitate, Economii, Teoria Jocurilor, Control Optimal Stochastic, Optimizari, Sisteme Dinamice, Analiza Numerica, Teoria Bifurcatiei, Procese Convexe si Modele Matematice pentru Economiiˇ¨.

Prof. dr. George Isac a demonstrat teoreme care astazi sunt citate cu numele sau. Notiunea de con nuclear este astazi una din notiunile fundamentale din teoria optimizarii de tip PARETO, iar rezultatele cercetarilor sale privind studiul multimilor conic marginite, reprezinta contributii importante in ˇ§teoria optimizarii globale.ˇ¨

In realizarea acestei uriase munci ˇV didactica, de cercetare, de creatie literara, de publicistica, profesorul emeritus, dr. George Isac a avut un nemarginit (imens) ajutor -sprijin din partea devotatei sale sotii VIORICA - LUCRETIA, care i-a fost prietena, iubita, sotie, partener, muza si primul comentator si critic al creatiei lui.

Mentionez ca prof. dr.George Isac mai are precursori si anume poetii matematicieni ION BARBU, OVIDIU TINO (1881-1969) ˇV a murit intr-o saracie crunta, orb, singur, uitat de lume, autor a trei volume de sonete semnate ADA CRIN ˇ§In amurgˇ¨ - 1934, ˇ§Intre noapte si luminaˇ¨ - 1937 si ˇ§Cea din urma vegheˇ¨ - 1938 si in zilele noastre matematicianul si prolificul poet, publicist si critic literar prof. AUREL M .BURICEA.

Am gasit interesant si urmatorul amanunt - intr-o lucrare ˇ§Matematicieni si fizicieni ˇV poetiˇ¨ aparuta la Londra sub semnatura lui Florentin Smarandache (matematician si poet aflat in USA) se face referire la doi braileni ˇV George Isac si Aurel M. Buricea.

In holul de onoare al Colegiului National ˇ§N. Balcescuˇ¨ din Braila pe placile de marmora care contin numele unor personalitati de exceptie care au absolvit prestigiosul liceu, placile gravate cu numele GHEOGHE ISAC si NICAPETRE sunt alaturate.

In incheiere as vrea sa mentionez un fapt care poate fi reprezentativ pentru unicitate simtirii romanesti a OMULUI ˇV George Isac si anume - a fost invitat sa participe la Conferinta Internationala de Matematici Aplicate organizata de Universitatea din Baia Mare, iar la sfarsitul lucrarilor conferintei a fost organizata o excursie in programul careia a fost inclusa si vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei, muzeu amenajat in inchisoarea din Sighet.
Contactul cu cele vazute a fost consternant si poetul indeamna la reflectie prin poemul:

CINSTITI MARTIRII

Istoria acestui neam
E plina de tradari si sange
Cand le cunosti ca om cinstit
Simti inima cum ti se frange

Cum s-a putut ca frati pe frati
Sa-i schingiuie cu-asa cruzime?
Popor, care-ai nascut valori,
Cum de-ai nascut si-asa micime?

As vrea ca tinerii de azi
Pe toti martirii sa-i cinsteasca,
Ca niciodat-acest popor
Asa calai sa nu mai nasca.

Pentru cei interesati, subliniem faptul ca pot cunoaste detalii despre opera stiintifica a prof. emeritus dr. George Isac accesand fie GOOGLE, fie SCHOLAR.GOOGLE.CA, unde vor gasi peste 1400 ˇĄcitationsˇ¨ teoremele si numele lui fiind utilizate in nenumarate carti de specialitate.

O maladie necrutatoare i-a diminuat si apoi oprit fecunda sa activitate.
A trecut la Domnul, sau spre Marea Poarta ˇV cum ar fi zis el insusi - la 24 Februarie 2009.

La 1 Aprilie curent - ar fi implinit 80 de ani.

Felicitam initiativa de a se institui acest premiu si bineinteles pe parintele acestuia ˇV Domnul Dumitru Puiu Popescu si adresam felicitari primului recipient al acestei distinctii.

Daca George ar fi prezent, sint convins ca si-ar exprima multumirea pentru aceasta idee si ar considera-o ca pe o proiectie a sa in viitor.

N. A. ˇV
Unele detalii au fost preluate din: Prof. Univ. Dr. Ioan-Mircea Popovici ˇV prefata la volumul de poezii ˇ§NOI SI INTREGULˇ¨
Prof. Aurel M. Buricea ˇV ˇ§UN POET MATEMATICIANˇ¨ din Monitorul de Braila.

Va multumesc pentru atentie!


Nota Observator;
Incepand din 2010, grupul Observatorul va acorda un premiu anual George Isac.Ionel Gurău    1/23/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian