Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Intrebari si raspunsuri posibile pentru interviul de angajare

Intrebarile din cadrul interviului de angajare permit recrutorului de a obtine informatii detaliate asupra candidatului si de a verifica daca persoana respectiva are calitatile si aptitudinile specifice postului respectiv.De aceea, pregatirea pentru interviu constituie o etapa foarte importanta.careia trebuie sa i acordam o atentie deosebita.
In functie de felul in care candidatul raspunde si de calificarile pe care le are, el poate obtine sau nu postul.

Una din intrebarile cu care se incepe,in general, un interviu este :
-Vorbiti mi despre d-voatra!

Aceasta intrebare are rolul de a ajuta candidatul sa se acomodeze cu atmosfera,dandu i posibilitatea de a face o scurta prezentare in ceea ce priveste realizarile profesionale,cat si cele personale,astfel incat angajatorul sa si poata forma o prima impresie in ceea ce l priveste. Raspunsul trebuie sa aiba,in general, o durata de maxim 2 -3 minute.
Fiind o intrebare deschisa, puteti sa alegeti modul in care sa prezentati inca dinaintea interviului,pregatind un rezumat dinamic al parcursului d voastra profesional si personal.
Este important sa vorbiti despre cele patru elemente ale profilului profesional : formare, experienta, cunostinte (lingvistice, informatice, specifice domeniului de lucru),calitati profesionale (competente,aptitudini :ex : sensul organizarii) si personale (atitudine : ex flexibilitate,perseverenta) in functie de postul pe care vreti sa l ocupati.
Prezentati pe scurt,iar spre final faceti o mica paranteza a pasiunilor personale,dar fara a intra in detalii.

-Vorbiti mi despre formarea d voastra!
Descrieti cursurile care au legatura cu postul pe care ati aplicat si aratati va interesul pe acest domeniu.

-Vorbiti mi despre experienta de lucru!
Faceti o sinteza cronologica a experientelor, incepand cu cea mai veche.
Nu insistati asupra acelor perioade de lucru care nu au nici o legatura cu postul pe care candidati.

-Care sunt punctele d voastra forte?

Discutati, pe scurt, despre punctele d voastra forte,referindu va inca o data la profilul profesional (formare,experienta,cunostinte,calitati profesionale si personale).
Ex : Am o buna capacitate de a invata, sunt o persoana punctuala,organizata,imi place sa lucrez in echipa.

-Care sunt punctele d voastra slabe?
Este de preferat sa minimizati punctele slabe,sa nu intrati in detalii,sa le ameliorati.
Mentionati un singur punct slab ,de preferinta,legat de cunostinte tehnice (ex: nu sunt foarte bun/a in Word,Excel, cunosc functiile de baza,dar nu am mai practicat in ultimii ani si imi lipseste exercitiul.Daca am,insa, sansa de a lucra cu aceste programe in cadrul urmatorului post,sunt convins/a ca o sa ajung sa le stapanesc bine.

-Vorbiti mi despre realizarile d voastra!
Atentie! Nu este bine sa mentionati aici realizarile personale (ex:copiii/familia sunt cea mai mare realizare a mea), ci vorbiti despre cele profesionale (ex:prin vanzarile pe care le am facut,compania a avut un profit de …% in numai …saptamani/am reorganizat sistemul de clasare a documentelor,astfel incat accesul la informatii sa se faca mult mai usor,etc).

-De ce sunteti interesat/a de compania noastra?
Prin acesta intrebare recrutorul vrea sa vada daca sunteti, intr adevar, interesat de compania respectiva. De aceea,este bine,ca inainte de a va prezenta la un interviu, sa va informati in legatura cu site ul ,cu misiunea si cu obiectivele intreprinderii,asa incat acesta intrebare sa nu va ia prin surprindere.
Vorbiti despre faptul ca vreti sa lucrati in cadrul unei societati in plina expansiune, o companie cu provocari ca acestea pe care le gasiti in misiunea si obiectivele companiei care corespund valorilor d voastra in acest moment.Mentionati,de asemenea, motivele pentrru care va intereseaza intreprinderea,responsabilitatile,provocarile profesionale si descrierea postului.
Atentie! Nu discutati in primul interviu despre salariu,ore suplimentare,perioada de vacanta si avantaje sociale, decat daca angajatorul deschide acest subiect.
De asemenea, nu este bine sa spuneti ca va intereseaza postul pentru ca este aproape de casa. De obicei, in al doilea interviu este momentul potrivit pentru a discuta aceste subiecte.

-Care este motivul pentru care sa va angajam pe d voastra?
Atentie! Raspundeti numai cu elemente pozitive;argumentati;folositi va de profilul profesional (formare,experienta,cunostinte,calitati profesionale si personale)
Ex : Dupa cum puteti constata, prin formarea pe care o am si prin experientele profesionale anterioare, consider ca posed cunostinte si am calificari corespunzatoare acesttui post si fiind pasionat/a de domeniul …pot sa fac o diferenta in echipa d voastra, aducandu mi aportul la realizarea obiectivelor si a responsabilitatilor specifice postului.
Care sunt obiectivele d voastra de cariera? Unde va vedeti in 5 ani ? Dar in 10 ani?
Atentie! Recrutorul vrea sa vada daca postul corespunde pe termen scurt sau lung cu planul d voastra de cariera.
Este indicat sa vorbiti despre obiectivele pe care le aveti pe termen scurt, facand,spre final, precizarea ca, in functie de directia companiei, sunteti deschis catre noi provocari profesionale care sa va puna in evidenta formarea,experienta,cunostintele si calitatile profesionale si personale.
Exemplu de raspuns 1: Mai intai,vreau sa realizez mandatul companiei d vostre cu ceea ce propuneti ca oferta de lucru. Apoi, daca ocazia se prezinta, as vrea sa am ocazia sa aprofundez expertiza mea in (ex) gestiune, poate sa supervizez o echipa,etc’’
Exemplu de raspuns 2 : As vrea sa raman in domeniul… pentru ca reprezinta chiar pasiunea mea. Postul de … pe care l oferiti este cel pe care eu il vizez pe termen scurt si mijlociu. Apoi, in cativa ani, daca ocazia se prezinta, as vrea sa dezvolt expertiza mea in…

-De ce vreti sa plecati de la locul de munca actual ?
Atentie! Nu vorbiti niciodata in termeni negativi despre relatia d voastra cu seful sau cu colegii.
Exemplu de raspuns 1 : In acest moment, ma intereseaza sa lucrez mai mult pe partea de (ex:contabilitate) si, in cadrul responsabilitatilor pe care le am la serviciul actual, nu pot sa mi pun in valoare aceste competente.
In acest sens, sunt in cautare de noi provocari profesionale care pot sa ma ajute sa mi pun in evidenta aceste cunostinte si calitati profesionale.
Exemplu de raspuns 2 :In prezent, compania nu ofera nici un plan pentru care sa pot promova in structura acesteia si vreau sa fac fata unor noi provocari profesionale care corespund cu formarea si experienta mea.

-De ce ati plecat de la ultimul serviciu? (in cazul in care ati plecat deja)
Ex : Postul meu a fost desfiintatat/compania a falimentat/din cauza problemelor financiare,compania a facut reduceri masive de posturi/sfarsit de contract/restructurare la nivelul sistemului,etc

-Ce parere aveti despre ultimul d voastra angajator?
Mi a placut sa lucrez in cadrul acestei companii …
Atentie! Nu intrati in detalii.Nu vorbiti negativ angajatorul sau persoanele cu care ati lucrati, indiferent de motiv. Acest aspect ar putea lasa o imagine nefavorabila d voastra.Nu uitati ca, in cazul in care veti fi angajat,actualul angajator poate suna la seful d voastra de la compania anterioara pentru a obtine referinte in ceea ce va priveste.
-Dati mi un exemplu de situatie in care a trebuit sa luati o decizie rapida in urma unui conflict cu un coleg de echipa sau cu un client.
Raspundeti scurt (1-2 minute maxim) bazandu va pe trei aspecte SAR (Situatie-Actiuni-Rezultate) : situatie (explicati contextul), actiuni (descrieti ce masuri ati luat pentru rezolvarea problemei), rezultate (explicati rezultatul eforturilor).

-Cum explicati perioadele in care nu ati lucrat ?
Exemplu de raspuns 1:Am decis sa lucrez la timp partial pentru o perioada de …pentru a ma intoarce la studii /pentru a ma ocupa mai mult de familie.
Exemplu de raspuns 2 : Am intrat in concediu de maternitate/concediu medical pentru o perioada determinata de ….luni.

-Daca as intreba pe ultimul d voastra angajator trei calitati ale d voatra care credeti ca ar fi acelea?
Atentie! Accentul se pune pe calitatile profesionale.
Exemplu de raspuns 1 : Mentionati unele dintre ele cu exemple pentru a da valoare spuselor (ex:profesionalism, perseveranta,organizare)
Exemplu de raspuns 2: Cred ca ar pune accentul pe faptul ca imi duc sarcinile de lucru la bun sfarsit si in limita de timp ceruta,ca acord atentie detaliilor,ca pot conta pe mine atunci cand apare o situatie neprevazuta.

-Daca as intreba care a fost relatia d voastra cu colegii de echipa,de serviciu?
Atentie! Accentul se pun pe calitatile personale.
Cred ca ar spune ca am spirit de echipa,ca stiu sa ascult,ca iau lucrurile in serios, neuitand sa ma si amuz cu colegii.

-Do you speak english?
Raspuns posibil 1 : -Yes! si continuati sa vorbiti in engleza aproximativ 1 minut.
Am urmat cursuri de engleza,dar nu am avut ocazia sa practic in cadrul serviciului anterior pentru ca postul respectiv nu necesita o astfel de competenta. Incerc, de cate ori mi se iveste ocazia,sa vorbesc in engleza, privesc filme, am prieteni cu care conversez din cand in cand,m-am scris la un curs on-line care ma ajuta sa mi mentin nivelul de limba engleza si sa l imbunatatesc chiar,etc.
Raspuns posibil 2 : Daca nu stiti sa vorbiti in engleza,fiti sinceri si recunoasteti,facand insa precizarea ca sunteti deschis/a sa luati cursuri la nevoie pentru a va perfectiona.

-Din ce data sunteti disponibil/a sa incepeti lucrul?
Daca sunteti fara serviciu,un raspuns adevcat ar fi : Incepand de acum.
Daca sunteti inca in serviciu,dati un interval de 1-2 saptamani,timp in care sa avizati celalalt angajator ca plecati.

-Aveti intrebari?
Atentie!
Trebuie sa aveti tot timpul intrebari pertinente fata de angajator. Acest aspect denota interesul pe care il aveti pentru companie,pentru postul respectiv. Daca nu puneti nici o intrebare,dati impresia ca sunteti dezinteresat/a si abia asteptati sa se termine interviul.
Puteti pregati patru,cinci intrebari care sa aibe legatura cu postul, cu echipa de lucru, cu proiectele societatii,etc.
In cadrul primului interviu nu este bine sa puneti intrebari de genul : Cat salariu voi avea? /Care sunt avantajele sociale?/Care este regimul de pensie pe care o sa il am? pentru ca puteti lasa sa se inteleaga ca doar acestea sunt aspectele care va intereseaza.

La finalul interviului puteti intreba:
-Cand credeti ca sunteti in masura de a anunta decizia de angajare?
-Pot sa am cartea de vizita a d voatra?

Succes!

Ada Cirstoiu    1/11/2020


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian