Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Opinii - Soarta președintelui american va fi decisă în arena politică

Punerea sub acuzare a unui președinte american, un subiect abordat recent cu generozitate de media, este în realitate un proces dificil și foarte rar. De la președenția lui Lincoln până în 2016, doar doi dintre președinții americani au fost puși sub acuzare în fața camerei inferioare a legislativului în SUA - Andrew Johnson (1868) și Bill Clinton (1998) - iar ambii au fost absolviți de senat.Sigur, alți președinți au fost amenințați fără succes. Un caz notoriu este cel al președintelui Nixon care a demisionat în 1974 din cauza scandalului Watergate evitând astfel procedura de acuzare. În2019, actualul președinte Donald Trump a devenit cel de-al treila candidat pus sub acuzare de către camera reprezentanților,la inițiativa democraților, iar dacă senatul va vota împotriva lui, cel de-al 45-lea președinte american va fi primul dat jos din funcție și ulterior judecat.

Procedura de punere sub acuzare, impeachment, este singura metodă prin care un înalt demnitar, inclusiv președintele, ar putea fi scos din funcție și judecat pentru ofense sau delicte grave.Procedura are două etape: audierea în camera reprezentanților iar dacă procedura este aprobata în cameră, se merge la senat unde are loc votul final decisiv pentru punerea sub acuzare. În ambele cazuri legate de Johnston si Clinton, senatul a respins decizia camerei.Capul de acuzare pentru un președinte este “înaltă trădare, corupție și alte delicte sau ofensegrave” - conform articolului 65 din Constituția federală. Însă referirea la delicte și crime înalte reprezintă o patformă ambiguă – în esență este ceea ce Alexander Hamilton definea drept violarea încrederii publice. Cu alte cuvinte, această este atunci când președintele acționeazăîn interes propriu pentru a-și salva pielea politicăerodândîncrederea poporului. Deși procedura legislativă foloseste cuvinte de genul justiție și proces public, în fapt procesul nu este decât un act politic. Rolul justiției intervine abia după decizia legislativului.

Factorul cel mai important înșansa procesului este voința politică. În cazurile Johnston și Clinton, voința politică a camerei legislative inferioarea fost invalidată de votul din senat. În 1868, succesorul lui Lincoln, Andrew Johnson unionist democrat cunoscut pentru atitudine rasistă a încercat să se opunăcongresului în efortul de a impune sancțiuni împotriva sudului. Astfel, a intrat în conflict deschis cu congresul american. Acuzat de abuz în putere, Johnson a fost pus sub acuzare the către camerăși ulterior salvat de către senat cu doar un vot, asta însă după ce șapte republicani au facut front comun cu democrații.În istoria mai recentă, în 1998, președintele democrat Bill Clinton a fost pus sub acuzare pentru mărturie mincinoasăși intervenție în mersul justiției încercand să ascundă detalii legate de relația extra maritală cu Monica Lewinsky. Clinton a fost la rîndul său salvat de către senat cu 10 voturi favorabile – și merită desigur mentionat, că senatul era la acea vreme majorar republican. Așadar, ambii președinți au fost achitați de senat și au rămas în funcție până la termen.

Soarta președintelui Donald Trump va fi decisă în arena politică. Speranța democraților care au inițiat procesul de punere sub acuzare este ca suporterii președintelui să întoarcă armele. Acuzat de abuz în funcție și intervenție în justiție într-un scenariu de tip quid pro quo cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelinsky, președintele Trump a fost propus pentru acuzare în septembrie 2019. Capul de acuzare este că i-ar fi cerut lui Zelinsky să investigheze pe fiul lui Biden - presupus a fi implicat în acte de corupție in Ucraina. Mai mult, președintele este acuzat că ar fi condiționat ajutorul militar acordat acestei țări in funcție de asta. Toate aceste informații au ajuns publice datorită unei scurgerii de informații de la un o sursă anonimă, posibil agent CIA.


În ceea ce-l priveste pe președintele Donald Trump șansele ca el să fie pus sub acuzare de către senat sunt nule dacă majoritatea republicană din senat îi rămâne loială. E adevărat că exită un precedent istoric – atunci când senatul majoritar republican l-a protejat pe democratul Bill Clinton – dar e dificil de prevazut sau de anticipat o trădare. Deși retorica politcă abuzează de limbajul punerii sub acuzare, realitatea politică arată că altel. Congresul totuși nu se grăbește să aplice acest precedent istoric.


.........................................................

Luiza Mureșeanu / Toronto dec 2019






Luiza Mureșeanu    12/13/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian