Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Orchestra Simfonică din Chișinău încheie Festivalul „Craiova muzicală”

Seara Sfântului Ierarh Nicolae va aduce pe scena Filarmonicii „Oltenia”, din Craiova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, eveniment ce marchează încheierea celei de a 46-a ediții a Festivalului „Craiova muzicală”. Sub bagheta lui Dumitru Cârciumaru, dirijor al Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău şi al Operei Române Craiova, vor fi prezentate piese ale unor compozitori renumiți, precum Piotr Ilici Ceaikovski, Serghei Rahmaninov, Dmitri Șostakovici, Aram Haciaturian, Johannes Brahms, Giacomo Puccini, dar și Eugen Doga sau Paul Constantinescu. Publicul se va bucura de evoluția unor soliști de excepție: Tatiana Costiuc (soprană), Andrei Iurcu (trompetă) și Sergiu Mușat (clarinet).

Ediția din acest an a longevivului festival s-a derulat pe durata a trei săptămâni, debutând pe 15 noiembrie, cu excelentul spectacol „Degeaba 30”, al lui Tudor Gheorghe, care pe 21 și 22 decembrie va fi prezentat și la Sala Palatului din București. Spectacolul este un dramatic mesaj social privind evoluția românească de la revoluţie până în prezent și are la bază un concert mai vechi al lui Tudor Gheorghe, intitulat „Mie-mi pasă”, realizat în memoria martirilor de la Timişoara şi a tuturor victimelor Revoluţiei din Decembrie 1989. Dirijor şi orchestrator a fost, ca de obicei, Marius Hristescu.

Al doilea concert, pe data de 20 noiembrie, a fost o „conferință la patru mâini”, protagoniști la pian fiind Valentina Sandu-Dediu și Dan Dediu, care au prezentat compoziții ale unor maeștri ai muzicii românești, dar și din creațiile proprii ale lui Dan Dediu.
Apoi, pe 26 noiembrie, Concertino Accordion Band (din Republica Moldova), a demonstrat că acordenonul, instrumentul favorit al francezilor, se pretează cum nu se poate mai bine și la muzică clasică și jazz, nu doar, așa cum se consideră îndeobște la noi, la muzică populară.

Penultima zi din luna noiembrie a adus pe scena Filarmonicii Oltenia Ansamblul de muzică veche „Anton Pann”, a cărui misiune a fost să aducă și să împărtășească publicului frumusețea muzicii vechi românești. Conducerea muzicală a fost asigurată de Constantin Răileanu, cunoscut compozitor, dirijor, cercetător și cântăreț, fondatorul și liderul Ansamblului „Anton Pann”.

Un remarcabil eveniment în cadrul acestei a 46-a ediții a Festivalului „Craiova Muzicală” a fost, pe 3 decembrie, concertul Formației de muzică bizantină „Psalmodia”, a Universității Naționale de Muzică din București. Acest ansamblu, care a luat naștere în anul 1988, la inițiativa arhid. prof. univ. dr. Sebastian Barbu–Bucur. Este apreciat în multe locuri din țară și aduce o deosebită contribuție la recuperarea muzicii românești de tradiție bizantină și promovarea unui model interpretativ autentic.

Ceea ce mai merită amintit este că suita de manifestări din cadrul acestui festival s-a bucurat de atenția publicului craiovean, dovedită prin prezența la spectacole.

.........................................................................................................

(Notă: Informațiile pentru acest articol sunt din participare directă la unele dintre evenimente și de pe site-ul Filarmonicii „Oltenia”).

Rodica Pospai Păvălan    12/4/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian