Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romļæ½nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivļæ½ 2024
Articole Arhivļæ½ 2023
Articole Arhivļæ½ 2022
Articole Arhivļæ½ 2021
Articole Arhivļæ½ 2020
Articole Arhivļæ½ 2019
Articole Arhivļæ½ 2018
Articole Arhivļæ½ 2017
Articole Arhivļæ½ 2016
Articole Arhivļæ½ 2015
Articole Arhivļæ½ 2014
Articole Arhivļæ½ 2013
Articole Arhivļæ½ 2012
Articole Arhivļæ½ 2011
Articole Arhivļæ½ 2010
Articole Arhivļæ½ 2009
Articole Arhivļæ½ 2008
Articole Arhivļæ½ 2007
Articole Arhivļæ½ 2006
Articole Arhivļæ½ 2005
Articole Arhivļæ½ 2004
Articole Arhivļæ½ 2003
Articole Arhivļæ½ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie : Copii minori călătorind către Canada

Am primit o īntrebare din partea unei cititoare: doamna va veni īn Canada īntr-o lună cu un permis de muncă pentru doi ani și va fi īnsoțită de un copil minor, īn vīrstă de 12 ani.
Cele două persoane au pașapoarte romānești, deci nu au nevoie de viza, dar vor avea nevoie de eTA (Electronic Travel Authorization). Īntrebarea este dacă copilul are nevoie de documente speciale pentru a călători, țīnīnd cont de faptul că va fi īnsoțit numai de mama lui, tatăl rămīnīnd in țară.

Ne-am gīndit că ar putea fi de interes general să detaliem un pic acest subiect, căci poate fi o situație frecvent īntīlnită.
Iată prevederile legii canadiene :
- Copiii care au mai puțīn de 18 ani sīnt considerați minori īn Canada și īn principiu trebuie să respecte aceleași reguli că orice alt vizitator. Īn plus, copiii minori care intră in Canada īnsoțind adulți care nu sīnt părinții lor sau tutorii legali, pot fi supuși unor verificări suplimentare.
Motivul este că agenții serviciilor de frontieră sīnt instruiți să fie atenți la copiii care pot avea nevoie de protecție și vor verifică dacă este vorba de copii care au fost declarați dispăruți sau care au fugit.
Ca să fie lămurită situația copilului și relația īntre copil și persoană care īl īnsoțește, agenții de frontieră vor pune īntrebări amănunțite.
Deci, īn situația cititoarei noastre, este vorba de un copil minor care vine īn Canada că vizitator și călătorește cu unul dintre părinți.
La intrarea īn Canada, părintele īnsoțitor va prezența: pașaportul copilului, o copie a actului de naștere și o scrisoare de autorizare (īn franceză sau engleză, sau dacă este īn altă limba trebuie să fie īnsoțită de o traducere autorizată) semnată de părintele care nu īi īnsoțește și care indică :adresa si numarul de telefon a parintelui care nu insoteste copilul.
O copie a pașaportului sau a documentului de identitate a acestui părinte (care nu īnsoțește copilul) purtīnd semnătură acestuia din urmă.
Dacă părinții sunt separați sau divorțați și dacă au garda partajată, părintele care călătorește cu copilul trebuie să aibă asupra lui o copie după decizia de divorț și după decizia prin care se stabilește garda copilului. Este de asemenea recomandat să aibă și o scrisoare prin care celălat părinte avīnd drept de gardă īși dă consimțămīntul ca copilul minor să călătorească īn afara țării. De obicei, aceste scrisori trebuie să fie detaliate, indicīnd traseul călătoriei și durata (precizīnd ziua plecării și data reīntoarcerii).

Considerīnd că părinții sunt separați sau divorțați și unul dintre ei are garda exclusivă a copilului.
Dacă copilul călătorește cu părintele care are garda legală, vor avea nevoie pentru verificarea la intrarea īn Canada de o copie a deciziei de divorț și a ordonanței de gardă.
Dacă unul dintre părinți a decedat, părintele care călătorește cu copilul trebuie să aibă asupra sa o copie a certifcatului de deces.

Se mai poate īntīmpla ca un copil minor să călătorească īnsoțind o persoană alta decīt mama, tatăl său un tutor legal. Īn această situație, adultul trebuie să aibă o scrisoare de autorizare semnată de ambii părinți sau de tutorii legali ai copilului.

Cu am mai precizat mai sus, scrisoarea trebuie să menționeze adresa părinților, numerele lor de telefon și să fie īnsoțită de copii ale pașapoartelor sau a documentelor de identitate (pagină cu semnătura lor).
S-ar putea ca agenții serviciilor de frontieră să nu ceară aceste documente īn momentul verificării la sosire.
Dar autoritățile canadiene recomandă călătorilor să le aibă pregătite căci dacă agenții vor considera necesar să facă un control mai detaliat, copilul nu va fi admis īn Canada dacă agentul nu este convins că părinții sau tutorii legali au autorizat călătoria.
De asemenea, aceleași recomandări sīnt valabile pentru copii minori canadieni : ei trebuie să aibă asupra lor o scrisoare de autorizare dacă vor călători singuri, acompaniind un singur părinte sau tutor, prieteni sau rude. Această autorizație va simplifica procedurile de intrare sau de ieșire īn alte țări, sau la revenirea īn Canada.

Mai multe detalii găsiți la https://voyage.gc.ca/voyager/avertissements.

Pentru detalii sau pentru studierea unor situații mai complexe, va recomandăm să consultați un specialist care va poate călăuzi īn alegerea judicioasă a unei soluții mai ales īn situația unei gărzi partajate care include condiții speciale īn privința vacanțelor și a călătoriilor īn străinătate.

Pīnă la numărul viitor, va dorim să auzim numai de bine.

Anca Tismănariu
..........................................

Nota Observator ;
Anca Tismanariu ing, consultant de imigra\ie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru īntrebări sau sugestii scrieti la :
agti_recrutement@sympatico.ca
sau telefon 514 - 489 2769.




Anca Tismănariu    11/10/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian