Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Cuvântul bine temperat - O experiență de neuitat

Recunosc, mi-a plăcut dintotdeauna muzica pentru cor, iar pasiunea pentru armoniile dintre cele patru voci (sopran- tenor-alto-bas) mi-a rămas pe viață! Așa se face că am urmărit anul trecut cu interes emisiunile BBC transmise pe statia TVOntario despre tânărul muzician englez Gareth Malone care a hotărât să înființeze, în diverse mici localități ale Angliei, coruri de amatori.

Am fost fascinată de rezultatele lui. Cântecele pe care le propunea erau, ȋn majoriate, ritmate și vesele. Gareth a lucrat nu numai la infiintarea corurilor, dar a organizat și competiții ȋntre ele, iar demersul a avut mare succes și în Anglia, dar și ȋn alte țări.

Așa se explică faptul că, fiind astă vară în Prince Edward County, o minunată regiune din apropierea lacului Ontario situată la mijlocul distanței dintre Montreal și Toronto, când am aflat de o seară în care amatorii de cor erau invitați în cochetul orășel Wellington la un eveniment intitulat "Sing with us", n-am ezitat să mă prezint, cu toată familia, la locul indicat.

Ajunși la intrarea în parcul desemnat, am fost întâmpinați de câteva persoane care aveau note, iar o doamnă îi întreba pe oaspeți ȋn ce categorie de voce "cred ei că se situează", pentru a le ȋnmâna notele corespunzătoare.
Imediat după aceea am aflat că dirijorul corului adunat "ad-hoc" va fi cunoscutul director muzical al COC (Canadian Opera Company), Johannes Debus. Pentru cei care nu știu, câteva cuvinte de prezentare sunt necesare: Johannes Debus este canadian de origina germană și ocupă funcția de director muzical al COC din 2009. A dirijat cu mare succes numeroase opere în Canada, dar și în SUA și Europa.

Când am auzit de o asemenea celebritate m-am fâstâcit de-abinelea, dar o doamna mai tânără, de origină asiatică, m-a liniștit spunându-mi că totul va fi perfect: dirijorul ne va învăța nu numai melodia, dar și când și în ce ritm să batem din palme. Ulterior am aflat că această doamnă era chiar soția lui Johannes și dădea instrucțiuni tuturor, umblând de la unul la altul cu un copil de vreo 3 ani în brațe.

Noi, coriștii, eram pe pajiște, iar în chioșcul acoperit era un pian electronic și încă vreo doi instrumentiști. Am înțeles că urma să fie și o solistă la cântecul nostru numit "Happy". Bănuiesc că parte din coriști îl mai auziseră, eu nu.
La ora 6 pm, d-l Johannes ne-a spus să ne apropiem de chioșc, pe voci, asigurându-ne că totul va merge bine. Apoi a trecut imediat la lucru. A început cu sopranele, indicând exact măsura de la care se începe (măsurile erau numerotate pe note) și cântând melodia acompaniat de pianul electronic. Sopranele au repetat de câteva ori melodia. Aceeași metodă s-a aplicat și celorlalte voci. Au urmat apoi bătăile de palme, foarte ușor de ȋnvățat. Toate patru voci păreau că se comportă de minune. De fapt era greu să nu cânți bine, melodia fiind simplă și foarte ritmată.

Problema bașilor a fost delicată, pentru că nu erau decât cinci, dar, datorită vocilor puternice pe care le aveau, s-au descurcat de minune. După vreo 15 minute a venit solista pe care noi, corul, doar o acompaniam. A început să cânte, cu o voce superbă, făcându-ne și ea - pe lângă dirijor- semne când să întrăm. Am repetat cântecul de două ori și, lucru aproape incredibil, trecuseră numai 35 de minute de când începusem repetiția și deja totul suna foarte bine

În sfârșit, am fost chemați să întrăm și noi sub acoperișul chioșcului și atunci, încălziți de atmosfera și de veselia cântecului, totul s-a transformat într-un miraculos moment de bine. Eram atât de aproape unii de alții încât auzeam ce cânta fiecare și, ceea ce mi s-a părut incredibil pentru un cor improvizat , n-am detectat nici măcar o notă falsă!

După 50 de minute evenimentul a luat sfârșit. Crezusem, după vizonarea serialului BBC, că acest obicei de a cânta ȋntr-un cor improvizat era un obicei britanic, dar m-am convins că și canadienii, conduși de un muzician de valoare, practică același frumos și nobil obicei. A fost o experiență nu numai inedită, dar și de neuitat!






Veronica Pavel Lerner    10/22/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian