Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Colocviile Nationale Reflex - Artă-Cultură-Civilizație

De curând, între 20-22 iunie s-au desfășurat la Reșița, Colocviile Naționale Reflex, ajunse la a- XIX-a ediție purtând numele revistei care își marchează de asemeni 19 ani de existență.
Având ca organizatori Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Biblioteca Județeană, „Paul Iorgovici”, și, desigur , revista Reflex, prin Redactorul său șef, poetul mentor cultural, bine cunoscutul ,Octavian Doclin,ediția din acest an, și-a mutat locația în Reșița,renunțându-se la Herculane unde ani la rând s-au întâlnit invitații evenimentului în discuție

Înainte de-a reitera momentele derulate, de neuitat de altfel,bine procesate de organizatori, v-aș invita să vă imaginați cum arată vestigiile sau rezervațiile naturale din această zonă.Sună acroșant fie și dacă doar pomenim de Peștera cu Oase, {referire la descoperirea aici a celor mai vechi rămășițe osteologice ale primului om european, Homo Europaeus}, Situri dacice și romane, ca de pildă, situl Zăvoi, unde se află singura „locuință imperială” ‚de campanie de pe teritoriul țării noastre, datată, sec,I.d.Ch.
Spre Mehadia, se vor putea vedea Curți și domenii medievale ,apoi, urcând în timp, vom afla că la 1718,Bocșa avea primul cuptor înalt de topire a minereului de fier ,la Reșița, va fi unul abia în 1771...Dar câtă istorie poartă documentele Cazărmii Regimentului nr 13, Caransebeș, de la 1753, sau Biserica Sf. Ilie, din Oravița, care datează de la 1755?.
Nu putem ocoli ,cum n-au făcut-o nici oaspeții colocviilor, Teatrul Vechi,din Oravița, { datat 1817}, acum,Teatrul „Mihai Eminescu”,în semn de neuitare datorat popasului făcut de poetul național aici, ca sufleur în timpul reprezentațiilor trupei Pascaly pe care-o însoțea în peregrinările sale..
Pe Valea Rudăriei se mai păstrează morile de apă cu roată orizontală și ciutură , în apropiere de locul natal al lui Eftimie Murgu. Ar fi de ajuns doar să cităm faptul că, în lista Monumentelor Istorice din România, figurează 832 de poziții aparținând județului Caraș Severin și, tot am avea motive de admirație. Despre semeringul bănățean, datând din 1863, trenul care traversează o istorie și străbate păduri, ar fi bine să aflăm impresii de la invitații colocviului, scriitorii care au avut parte de un asemenea excurs numai bun de inspirație litarară.Pentru că este.... absolut fascinant.
Cele 56 de rezervații naturale cu peșteri, păduri , Fâneața de narcise, ori Cheile Nerei sau Cheile Cernei, pot să completeze imaginea geografică a acestei zone unde , iată, se petrec și memorabile întâmplări culturale.
Iată-ne așadar, invitați în Orașul cu poeți așa cum este supranumită Reșița.Poetul Octavian Doclin, amfitrion și de astă dată așa cum a fost în cele nouăsprezece ediții ale Colocviilor Reflex, secondat de poeta Liubița Raichici care susține și ca reprezentant oficial cultura din zonă, organizând festivaluri intrenaționale de poezie , de asemeni, erudita Ada Cruceanu,remarcabil critic literar și exponent , al forurilor culturale din județ,Gh Jurma, Directorul Editurii Timpul , critic și redutabil istoric literar al zonei, jurnaliștii locali și alți exersanți pe plan cultural, au reușit să dea rezonanță și acestei ediții a evenimentului care ,fără a se putea tăgădui, are deja o istorie.

Pe parcursul celor trei zile ale colocviilor, s-au întâlnit poeți, prozatori, editori, directori de reviste, jurnaliști, personalități din cultură, din Craiova, Deva, Lugoj, Satu Mare, Sibiu, Timișoara, Târgu Jiu . Nu-i lăsăm la urmă desigur, pe cei din orașul gazdă, Reșița.Menționăm câțiva dintre participanți: poetul, de marcă aleasă,George Vulturescu, redactorul șef al prestigioasei reviste Poesis, de la Satu Mare, Paulina Popa, redactorul revistei Semne Emia din Deva și coordonatoarea revistei Emia, Gabriel Coșoveanu, Redactorul șef al prestigioasei reviste Ramuri, Craiova,poeții din Lugoj, veniți în trupă, Nicolae Silade, Redactorul șef al revistei Actualitatea Literară, colegi de redacție, poeți cu renume, Remus Valeriu Giorgioni, Ela Iakab, Adriana Weimer, care, depășește orce limită de oboseală când e vorba să completeze o adevărată istroie literară în imagini foto sau filamte, Maria Bologa poetă și eseistă, Costel Stancu.Grupul sibienilor , compact, a fost aplaudat la scenă deschisă...Din Timișoara, semnalăm prezența Prof.Ioan David, Directorul Institutului de Studii Banatice, „Titu Maiorescu” și al Editurii „David PressPrint”; au fost prezentate o sumedenie de titluri editate sub această egidă. Nina Ceranu, Directoarea Editurii Eubeea, și coordonatoarea unor reviste de cultură,a completat peisajul publicistic timișorean.Din grupul venit din orașul de pe Bega, au mai făcut parte, Viviana Milivoievici,filolog, cercetător științific ,la Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”,Timișoara și Dorina Măgărin, poetă, reprezentanta Bibliotecii Centrale Universitare ,Timișoara,poetul de tonalitate aparte, Marian Oprea, autorul unei referențiale antologii poetice, de la Lenau până în prezent, Manolita Dragomir Filimonescu, poetă și traducătoare, Veronica Balaj, prozatoare, poetă și jurnalistă radio, iar lista ar putea continua .
Etapele manifestărilor au fost diverse și complementare.Prima seară a fost rezervată prezentării editurilor invitate și revistelor literare cât și noilor apariții editoriale.Încununare a fost recitalul poetic susținut de către scriitorii participanți.
Spectacolul de muzică populară bănățeană susținut de Orchestra și soliștii Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, a făcut trecerea spre cea de-a doua zi a colocviilor , zi în care surprizele s-au ținut lanț.Deplasarea cu semeringul bănățean, trenul datând din 1863, care a parcurs traseul Anina-Oravița traversând un peisaj fabulos, cu viteza unui biciclist, nu va fi comparabil cu nici un altul.
Popasul în Parcul Central din Oravița, în fața poetului Mihai Eminescu , în semn de omagiu și apoi, recitalul poetic ,Porni Luceafărul,{sub acest simbolic titlu, s-a derulat pe scena teatrului care poartă numele poetului național}. Impresia că umbra sa poate fi imaginată cum o fi fost atunci, în trecere pe aici, , le-a prilejuit participanților trăiri emoționle speciale.
De asemeni, s-a evocat și personalitatea culturală a lui Paul Iorgovici, {numele său onorează Biblioteca Județeană Caraș-Severin}, iar oaspeții au putut viziona o interesantă expoziție dedicată acestui mare cărturar ,organizată de către colectivul instituției , în frunte cu distinsa lor directoare. S-au adus argumentări prin care, îndreptățit ar fi , spunea GH.Jurma, editor și istroic litear , Paul Iorgovici să fie numit, reprezentantul unei școli ardelene în Banat.

Colocviile Reflex au marcat o conjuncție de idei, confesiuni, restituiri literare, culturale întregite cu împliniri artistice, culturale din prezent, făcând astfel, trecerea spre implinirea , anul viitor, a 20 de ani de existență.
Felicitări organizatorilor, urări de bine și inspirație pentru scriitorii participanți ,iar Octavian Doclin, să aibă forță să rămână pe podiumul colcoviilor și să spună din nou, Vivat, Floareat, Crescat!






Veronica Balaj    6/23/2019


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian