Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri în Umbrărești

Umbrăreștenii au ținut să marcheze Centenarul Marii Uniri printr-o manifestare impresionantă prilejuită de sărbătoarea Sfântului Andrei ocrotitorul României, dar și de descinderea unor oaspeți din satul Roșu, Republica Moldova, cu care comuna lor este înfrățită. Activitățile la care a participat un numeros public de vârste și ocupații diferite s-au desfășurat în trei locații de pe teritoriul acestei așezări.
Debutul manifestării s-a făcut în frumoasa și încăpătoarea Biserică „Nașterea Maicii Domnului“ din Umbrărești Deal, sfințită de curând. Aici, reprezentanții autorităților din comunele înfrățite, invitații speciali din București, Galați și Tecuci, enoriașii și elevii Școlii Gimnaziale nr. 2 „Sf. Stelian“ din localitate au participat la Sfânta Liturghie ținută de preoții Ionuț Cășuneanu-Panaitiu și Toderiță Rusu (venit speciala de la parohia sa din Capitală) dedicată patronului spiritual al întregii țări, precum și la Parastasul întru pomenirea eroilor comunei și ai patriei care s-au jertfit, în anii 1917 și 1918, pentru apărarea pământului strămoșesc și pentru reîntregirea neamului.
Nicolae Savilenco, Primarul din Roșu, a oferit mențiuni: Primarului Paraschiv Stoica, fraților preoți Rusu și profesoarei Monica Babeș, directoarea Școlii Gimnaziale nr. 2 pentru evidențierea în cadrul acțiunilor de apropiere și de unire între frați.
În ambianța înălțătoare și primitoare a sfântului locaș s-a lansat volumul proaspăt ieșit de sub tipar „Copiii Sfântului Stelian glăsuiesc“, ce înmănuchează roadele inspirației inocente și ale înaltelor vibrații patriotice ale copiilor îndrumați de pasionatele profesoare Nicoleta Aramă și Monica Babeș.
Binecunoscutul Cor „Armonia îngerilor“ de la aceeași unitate de învățământ, condus de profesoara Gina Trifan, a oferit un bogat spectacol de cântece și poezii patriotice dedicate patriei și poporului, Marii Uniri, Basarabiei și lui Ștefan cel Mare, patronul spiritual al Umbrăreștilor.

Al doilea moment, în ciuda vântului și a temperaturii scăzute de afară, s-a consumat în fața impozantului monument închinat voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt din apropierea Primăriei. Participanții, în frunte cu primarii Paraschiv Stoica - Umbrărești, jud. Galați, și Nicolae Sevilenco - Roșu, Republica Moldova, dar și cu autorul bustului, sculptorul Dan Mateescu din Tecuci, au asistat la sfințirea prin rugăciuni a lucrării de artă menită să scoată în evidență nu numai vechimea așezării, ci și să exprime respectul pe care-l poartă localnicii adevăratului lor întemeietor intrat deja în legendă. Procesiunea religioasă a fost făcută de preoții: Toderiță Rusu și Nicolae Ciobanu.


Ultima partea a activității de suflet și de înalt patriotism de la Umbrărești, pusă sub semnul frățietății moldovenilor de pe ambele maluri ale Prutului, avea să fie găzduită Școala Gimnazială „Sf. Stelian“ din Umbrărești Deal.
Aici, au avut loc lansarea cărților: „Bucură-te pământ românesc“ de Ionel Rusu prezentată de profesoara Ana Barbu și preot Adrian Portase, ambii din Galați, „Arhimandritul Epifanie Bulancea - părintele catapeteasmă“, a preotului Nicolae Ciobanu din Umbrărești, recenzată de către părintele Toderiță Rusu, „Familia creștină în lumina învățăturii sfinților părinți“ a pr. T. Rusu pe care a prezentat-o profesorul Cătălin Crimu de la Școala Gimnazială nr. 189 din București.
Oaspeții din Basarabia, Primarul Nicolae Savilenco și profesoara Viorica Mladinov directoarea Școlii Gimnaziale din Roșu au oferit prețioase daruri gazdelor între care și un portret transpus pe pânză al marelui voievod, cel care vreme de 47 de ani a știut să apere fruntariile Țării Moldovei dăruind-o întreagă și unită vrednicilor săi urmași.
Oaspeților li s-a oferit posibilitatea să viziteze și o inspirată expoziție de păpuși îmbrăcate în costume românești realizată de către copii.

Asistența a avut posbilitatea să urmărească un interesant film documentar „Umbrărești - brațe părintești“, realizat de tinerii cineaști Marius Mihordescu si Gordana Mihailov de la UNTF București, precum și un videoclip inspirat de viața și faptele marelui Ștefan al Moldovei.
În încheiere, gazdele au oferit un spectacol de muzică populară în cadrul căruia au evoluat cântăreții: Nicoleta Zaharia din Umbrărești, profesorul Aurel Totolici, reprezentantul Centrului Cultural „Dunărea de Jos“, și invitatul special Dumitru Stroie din Jina Sibiului, acesta din urmă dovedindu-se un excelent interpret al cântecului patriotic de sorginte transilvăneană. Prestația acestora a fost îndelung aplaudată de public.
La sfârșitul acestei inspirate șezători culturale, oaspeții din provinciile istorice românești: Basarabia și Transilvania, reîntregite la 1 Decembrie 1918, și-au exprimat dorința de a reveni la Umbrărești pentru a mai trăi astfel de clipe sărbătorești de autentică simțire ortodoxă și românească.

Concluzionând, putem spune că manifestarea complexă - dedicată Centenarului României Mari - de la Umbrărești a constituit o reală reușită ea contribuind la omagierea înaintașilor și faptelor lor mărețe, la evidențierea valorilor artistice și

Ștefan Andronache    12/2/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian