Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romānii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivć 2018
Articole Arhivć 2017
Articole Arhivć 2016
Articole Arhivć 2015
Articole Arhivć 2014
Articole Arhivć 2013
Articole Arhivć 2012
Articole Arhivć 2011
Articole Arhivć 2010
Articole Arhivć 2009
Articole Arhivć 2008
Articole Arhivć 2007
Articole Arhivć 2006
Articole Arhivć 2005
Articole Arhivć 2004
Articole Arhivć 2003
Articole Arhivć 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Sergiu Cioiu - un poem al muzicii.

Cīnd am aflat că ICR īl aduce pe Sergiu Cioiu īn turneu īn Israel, mi-am adus aminte de un singur cīntec pe care l-a lansat, pe vremuri, īn Romānia, Cīntecul vīntului.
Știam că Sergiu Cioiu s-a stabilit īn urmă cu foarte mulți ani īn Canada și mi-am zis īn sinea mea " Cineva de la ICR īl scoate de la naftalină, adică din anonimat și ni-l trimite nouă, īn Israel, să-l ascultăm..."
Doamne, cīt am greșit și cīt sunt de fericită că am greșit!
Noroc că avem potențialul să ne recunoaștem greșelile și, dacă se poate, să le reparăm.

Īmi īndeplinesc o datorie de onoare scriind rindurile de față fiindcă la cele trei recitaluri la care am asistat am fost cuprinsă de un entuziasm și o emoție de nedescris īn fața acestui fenomen artistic care se numește Sergiu Cioiu.
De fapt, īn afara faptului că interpreta piesele scrise de Alexandru Mandy, nu știam mai nimic despre el.
Nu știam că e compozitor, că și-a ales drept "călăuză" a melodiilor sale poeți de valoare ai Romāniei ca Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Romulus Vulpescu, Miron Radu Paraschivescu.
I-a prezentat succint pe fiecare din ei și a interpretat cintecele proprii scrise pe versurile lor. Sergiu te determină să vezi plaiurile romāneșți, cerul cu minunea răsăritului de soare, valurile mării, ploaia, pitpalacul, țiganii cu obiceiurile lor. Sergiu cīntă, recită, dansează, tace...

Īn urmă cu ani, l-am cunoscut pe Alexandru Mandy care mi-a spus că singurul interpret care poate să redea piesele lui exact așa cum le-a simțit el este Sergiu Cioiu.
Abia acum l-am īnțeles. Acum cīnd Sergiu ne-a răsfățat cu numai o parte din cele 25 de perle muzicale scrise de Mandy pentru el, de fapt pentru noi, publicul auditor.
Am ascultat cu pioșenie și lacrimă īn colț de ochi piesele Cīntecul vīntului, Glasul tău (dedicat Mariei Tănase), Romanță romantei, Poartă Sărutului, Și totuși ( asta este relatarea unei vieți īntr-un cīntec), Īți mulțumesc, Venise vremea.

Redau mai jos opinia scrisă de un comentator pe Internet, Valeriu Nuțescu.
" Sergiu Cioiu a fost și a rămas un talent unic īn lumea muzicală romānească. A ales o formă de interpretare neexplorată pīnă la el, devenind unic și inegalabil īn același timp. A recitat cīntīnd și a cīntat recitīnd versuri minunate alese cu multă atenție și profesionalism. Īn sufletele noastre, a celor care am īnțeles și apreciat muzica lui, el rămīne o stea care va străluci pentru eternitate."

Aduc aici un "magna cum laudae" ICR-ului care l-a invitat īn ciuda tuturor opreliștilor, impresarei Maria Mitrache Bokor, ea īnsăși artista și maestra de coregrafie care l-a propulsat din nou pe scenă, cunoscīndu-i multiplele valențe artistice și, nu īn ultimul rīnd, celor doi tineri de mare valoare care l-au acompaniat muzical, Cătălin Ene (pian) și Vlad Crețu (chitară).
La Haifa marele maestru al saxofonului, Peter Werteimer, prieten din timpuri străvechi al artistului i-a făcut o surpriză și s-a urcat pe scenă īntr-un dialog de zile mari cu el și cu ceilalți instrumentișți.
De fapt surpriza ne-a īncīntat și pe noi, cei din sală.

" Venise, dacă nu greșesc, Venise vremea să iubesc...." sunt versurile lui Mandy īn cīntecul "Venise".
Se pare că acum a venit, pentru mine, vremea să te iubesc, Sergiu Cioiu, pentru momentele inegalabile de emoție pe care le-am trăit.
Să te iubesc și să-ți mulțumesc !


Nota Observator :
Acesta este un articol scris de Liliana Herman pentru ziarul israelian din Tel Aviv, apărut īn 18 octombrie 2018.

Sergiu Cioiu ne invita la concertele lui din Romania :

- 27 octombrie, 19H00, la Teatrelli, București, Piața Lahovari, 7 - "SERGIU CIOIU pur și simplu"

- 31 octombrie, 19H30, la Teatrul Nottara, București, RĀSUL - PLĀNSUL - IUBIREA, un recital Sergiu Cioiu ( cāntece pe versuri de Marin Sorescu, M. R. Paraschivescu., Romulus Vulpescu, Ștefan Radof)Liliana Herman    10/19/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian