Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena - d. 6 septembrie 2007, Modena)

Luciano Pavarotti (n. 12 octombrie 1935, Modena - d. 6 septembrie 2007, Modena)celebru tenor al secolului XX. Legendă a muzicii de operă, Pavarotti a fost singurul cântareţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de înregistrări.

S-a născut la Modena, în nordul Italiei, pe 12 octombrie 1935. A murit tot la Modena, în urma unui cancer la pancreas, pe 6 septembrie 2007. În copilărie a făcut mult sport, fiind şi la o vârstă înaintată pasionat de fotbal, tenis şi călărie.

A debutat pe scena sălii de operă din Reggio Emilia, pe 29 aprilie 1961, cu aria lui Rodolfo din „La Boema” de Puccini. Pavarotti a avut patru fete, trei din prima căsătorie cu Adua şi o fată împreună cu a doua soţie, Nicoletta Mantovani.

Pe 11 august 1999, Luciano Pavarotti a susţinut un concert extraordinar în aer liber, pe o scenă ridicată în Piaţa Constituţiei (Palatul Parlamentului) din Bucureşti, având în program canţonete şi arii din opere.

Luciano Pavarotti a susţinut ultimul său concert în februarie 2006, la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, când a interpretat aria Nessun dorma. Din cauza condiţiei sale fizice precare, cauzate de cancerul care îl măcina, ar fi fost prea periculos pentru el să rişte o prestaţie live în faţa unei audienţe globale, aşa că aceasta a fost prima (şi ultima) dată în cariera sa când marele tenor a făcut playback.

Unul dintre cei mai mari te­nori ai lumii, Lu­ciano Pavarotti, se confesează ami­cului său, jurnalistul şi criticul muzical Al­berto Mattioli, în­tr-un interviu care avea să fie un ultim bilanţ: “Vedeţi, eu am avut în viaţă to­tul, cu ade­vărat to­tul. Dacă mi se ia to­tul, bunul Dum­nezeu şi cu mine sîntem chit.”

Cel supranumit Big Luciano a avut, nu încape îndoială, o viaţă plină. Plină deopotrivă de succese internaţio­nale şi tribulaţii pu­­blice sau private, de urcuşuri şi co­borîşuri. O viaţă oricum închinată Muzicii, fie cîntată pe marile scene lirice ale lumii, fie pe stadioane, alături de alte nume sonore ale operei sau doar de staruri ale momentului.

O viaţă trăită intens, cu vicii şi toane, cu pasiuni mistuitoare sau simple aventuri amoroase. Despre această via­ţă şi ceea ce a lă­sat ea în urmă – vocea ine­ga­labilă, care izbutea să emo­ţi­o­neze ca nici o altă voce, chiar dacă po­se­sorul ei nu ştia să citească partitura – scrie Mattioli în “Ade­vă­ra­ta poves­te”, apă­ru­tă în 2007, foar­te cu­rînd du­pă moar­tea te­no­rului. Jurnalistul îşi pri­veşte cri­tic eroul, dar îi re­cunoaşte me­ri­tele; ştie să deosebească bîrfa pe­­­risabilă de va­­­loarea care va dăinui. Este formula ideală a unui portret reuşit. Portretul acesta, rodul a peste 50 de interviuri luate lui Pavarotti în decurs de 10 ani, stă la baza scena­riului unui film de televiziune dedicat celebrului artist.


Dumitru Constantin    10/12/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian