Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Câştigătorii Premiului NOBEL 2018 pentru FIZICĂ ; Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi canadianca Donna Strickland -

Câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică 2018 sunt Arthur Ashkin, Gérard Mourou şi Donna Strickland. Jumătate a fost acordată lui Arthur Ashkin „pentru pensetele optice şi aplicaţia lor în sitemele biologice”, iar cealaltă jumătate a fost acordată lui Gérard Mourou şi Donna Strickland „pentru metoda lor de generare a impulsurilor optice ultra-scurte de intensitate mare”.

Academia de Ştiinţe din Suedia a decis să ofere Premiul Nobel pentru Fizică 2018 „pentru invenţiile revoluţionare din domeniul fizicii optice”.

Invenţiile acestora au revoluţionat fizica laserelor. Obiecte extrem de mici şi procese extrem de rapide apar acum într-o nouă lumină. Aplicaţiile nu sunt doar în fizică, ci şi în chimie, biologie şi medicină, domenii care au nevoie de instrumente de precizie.

Arthur Askin a inventat pensetele optice care pot „apuca” particule, atomi şi molecule cu „degetele” lor din laser. De asemenea, penseta poate prinde virusuri, bacterii şi celule vii, care pot fi examinate şi manevrate fără să fie deteriorate. Pensetele optice au creat oportunităţi în întregime noi pentru observarea şi controlarea maşinăriei vieţii.

O realizare majoră a avut loc în 1987, când Ashkin a folosit pensetele pentru a prinde bacterii vii fără să le rănească. Datorită invenţiei acestuia, pensetele optice sunt folosite la scară mare pentru investigarea maşinăriei vieţii.

Gérard Mourou şi Donna Strickland au deschis calea spre o nouă clasă de lasere cu impulsuri scurte şi mai intense. Tehnica elaborată de aceştia duce la noi oportunităţi de cercetare, având şi aplicaţii medicale şi industriale la scară mare; spre exemplu, milioane de intervenţii chirurgicale la ochi pot fi realizate cu precizie mai mare.

Articolul lor revoluţionar a fost publicat în 1985, reprezentând piatra de temelie a tezei de doctorat a Donnei Strickland. Noua tehnică, numită ”chirped pulse amplification” (CPA), a devenit metoda standard pentru crearea laserelor de intensitate ridicată.Arthur Ashkin s-a născut în 1922 în New York, Statele Unite. A obţinut doctoratul în 1952 la Cornell University, SUA. În prezent, este cercetător la Bell Laboratories din Holmdel, Statele Unite.

Gerard Mourou s-a născut în 1944, în Albertville, Franţa. Şi-a obţinut diploma de doctorat în anul 1973. Cercetătorul a avut o contribuţie esenţială pentru crearea Laserului de la Măgurele, ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics). În perioada 2009-2010 au fost analizate propunerile de proiecte la nivelul Comisiei Europene, fiind vorba de 40 de laboratoare din 13 ţări. Câştigătorii au fost România, Republica Cehă şi Ungaria. Astăzi, Mourou este cercetător la Ecole Polytechnique, Palaiseau, Franţa şi University of Michigan din Ann Arbor, Statele Unite.

Donna Strickland s-a născut în 1959 în Guelph, Canada, şi şi-a obţinut titlul de doctor în 1989 la Universitatea Rochester din Statele Unite. Este prima femeie din ultimii 55 de ani care câştigă Premiul Nobel pentru Fizică. În prezent, este cercetătoare la University of Waterloo, Canada.
Observator    10/2/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian