Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Canadianul John Molson

John Molson ( 1763- 1836), a fost de origine engleză si a trăit în Quebec fiind unul dintre cei mai mari oameni de afaceri si producători de bere din Canada. El a întemeiat Fabrica de bere Molson.

Începutul vieîii
În 1763 se naste în satul Moulton, langa Spalding, Lincolnshire, John Molson. Mama sa Mary Elsdale, cea mai mare fiică a lui Samuel Elsdale din Surfleet se căsătorise cu John Molson Senior în anul 1760. Fratele sau, Robinson Elsdale, conducea corăbii pentru a bloca comertul altor state(asa numitii “privateers”). Călătoriile sale au format baza romanului scris de Frederick Marryat “The privateersman” (1846). Cu două săptămăni înainte de căsătorie, John Molson senior a mostenit proprietatea Snake Hall din Lincolnshire, care consta dintr-o casă si clădiri auxiliare asociate cu 38 de acri (15 hectare) de pămănt.
John Molson Senior moare în data de 4 iunie 1770. În testamentul său el promite proprietati sotiei sale si celor 5 copii. Conform contractului de mariaj, Snake Hall revine sotiei, Mary, iar dupa moartea ei, copilului cel mai mare, John. Mary moare în data de 21 septembrie 1772. John Seniorul a numit patru oameni ca tutori pentru proprietate. Initial afacerile au fost conduse de unchiul din partea mamei, Thomas Molson. În septembrie 1771, unchiul închredinteaza afacerile lui Samuel Elsdale, probabil din motive de sănătate, fiindca unchiul moare în următoarea primăvară. Sub supravegherea lui Samuel, toti copii au fost luati de la Snake Hall care era închiriată acum pentru a avea un venit în urma căruia urmau să beneficieze copiii. John locuieste cu William Robinson. La vărsta de 12 ani este în grija domnului Whitehead, care era plătit pentru educatie, casă si masă pănă în 1780 cănd a împlinit vărsta de 16 ani. Unii l-au criticat pe Samuel Elsdale pentru că a fost prea zgărcit, dar se pare că el si-a luat datoria foarte în serios, desi John a fost foarte iritat în timpul căt a fost guvernat de el.

În vărstă de 18 ani în 1780, Molson a imigrat în Canda si aproape că nu a ajuns.
Corabia pe care se îmbarcase a fost pierdută, iar Molson a fost scăpat din oceanul înghetat. În 1786 se întoarce pentru o scurtă durată în Anglia si cumpară cartea “Theoretic Hints on an Improved Practice in Brewing” de John Richardson (Cum să fermentezi berea- principii teoretice îmbunătătite). Molson se întoarce în Canada cu mai multi bani si un nou plan de actiune. În acea perioadă, multi Loialisti englezi emigrau în Canada din America. Aceast nou influx de populatie a crescut cerinta de bere. Molson lucra mai mult ca oricănd, stănd noaptea tărziu. Angajează un ajutor Christopher Cook si o fată în casă loialistă, Sarah Insley Vaughan cu care se va căsători.
Sarah (1751-1829) era fata lui Thomas Vaughan din Harnham Hall, Morpeth, Northumberland. Era nepoata lui Wilmot Vaughan, primul duce de Lisburne si prin mamă, Familia Aynsley, o vară a ducelui de Atholl. A emigrat în America cu primul ei sot, David Tetcheley, dar după 10 ani l-a părăsit si si-a luat numele de fată venind în Montreal fără bani, păna ce a fost luata de Molson.

Berea Molson devine atăt de căutată încat conform jurnalului său : “ Nu puteam să servesc decăt jumătate din clienti si numărul lor crestea zi de zi”. Unul din motive era că berea era plăcută de toate straturile sociale. Ofiterii beau bere importată din Londra, iar oamenii de afaceri preferau Bristol. Berea lui Molson era “universal plăcută” (acesta este un citat din jurnalul lui Molson). Mergănd la biserica întălneste oameni de afaceri cu influentă ca James McGill (vănzător de blănuri sau piei de animale), Joseph Frobisher (cel care a înfiintat North West Company) si Alexander Mackenzie.
Succesul
Între 1788 si 1800 afacerea lui Molson creste foarte repede ajungănd una din cele mai mari în Canada de Jos. În acest timp el si sotia au patru copii: John Junior, Jr Thomas ( care a murit imediat dupa nastere de sindromul Thomas), Thomas si William ( aka Billy).

La începutul secolului 19, afacerea lui Molson a crescut de zece ori. Molson avea acum bani ca să cumpere tehnologie nouă. Se tot găndea să cumpere un vapor cu aburi dupa ce vaporul “Vermont” al lui Fulton a mers pe Hudson. Vaporul cu abur al lui Molson ar fi fost primul în Canada. Molson îsi uneste fortele cu John Jackson si John Bruce care vor construi vaporul , iar Molson este cel care a pus banii deci era în parte proprietarul vaporului. A fost construit în Montreal
(motoarele produse la Forges Saint Maurice în Trois Rivieres) în 1809 si era denumit Accomodation. A fost primul vapor cu aburi care a călătorit pe răul Sf. Laurentiu. A fost o mare pierdere ca afacere pentru că vaporul a costat 4000 de lire sterline în anul 1810. Molson voia să faca profit cu vasul său de aceea dezasamblează Accomodation si cumpară doua motoare de vas din Anglia. Combină cele două motoare si crează Swiftsure, un vapor extraordinar si foarte elegant. Cifra de afaceri continuă sa creasca si războiul din 1812 a facut ca afacerea să crească si mai mult. Swiftsure era cu chirie la armata britanică si aducea un venit suplimentar. În anul 1815 Molson a fost ales să reprezinte Montrealul de Est în adunarea legislativă pentru a promova construirea unui nou ponton.

Pe măsură ce Molson devenea din ce in ce mai ocupat cu adunarea legislativă, cei trei copii ai săi se implicau tot mai mult în afaceri. John Junior se ocupa de vapoarele cu aburi, Thomas era căsătorit în Anglia si călătorea frecvent dăndu-i sfaturi tatălui sau, iar Willliam era răspunzător de fabrica de bere. În anul 1816 Molson construieste hotelul Mansion House care conicide cu votarea în adunare a unui nou ponton. Hotelul era bineănteles pentru cei care îsi permiteau acest lux. Oferea prima bibliotecă din Montreal, călătorii cu barca pe rău, camere frumos mobilate si dineuri cu sase feluri de măncare care l-au făcut faimos în tot Montrealul. În anul 1817, John Richardson si George Moffat îsi unesc fortele si infiinteaza Montreal Bank. Ei îi oferă lui Molson parteneriatul, dar Molson refuză pentru că auzise că cei care sponsorizau afacerea iesiseră din falimente bancare în America si credea că e o investitie riscantă. Molson si-a schimbat părerea cănd banca devine canadiană, americanii vănzănd partea de afacere după criza financiară din toamna anului 1818. Din 1822 Montreal Bank a primit permisiune (charter) din Marea Britaie si îsi schimbă numele în “The Bank of Montreal”.
În anul 1819 Molson s-a îmbolnăvit. Atunci îsi dă seama că în Montreal era un singur spital, Hotel Dieu, care avea numai 30 de paturi. Molson propune adunarii legislative să se construiască un spital nou care să aiba 200 de paturi. Desi adunarea a votat împotriva, spitalul se construieste totusi din donatii particulare. În luna mai “The Montreal General Hospital” îsi deschide portile pe Craig Street care se numeste acum St. Antoine.

În anul 1821 a apărut o criză datorita incendiului de la hotelul Mansion House. Cărtile au fost salvate ca prin minune, dar nu si altceva. Molson nu s-a lăsat impresionat si are ambitia să construiască un hotel si mai si, lucru care îi stătea în caracter. În timp ce John Jr si William aveau grijă de afaceri în Canada, Thomas lucra în Anglia. Thomas cumpară 237 de galoane de bere din Londra, Anglia. Răspunsul a fost foarte încurajator de aceea mai cumpară 1385 de galoane în urmatorea călătorie. Molson tocmai înfiintase piata internatională.
Hotelul era deja construit în 1825 si a fost redenumit “British American Hotel”. Molson construieste si un teatru lăngă el. În noiembrie “Molson’s Theatre Royal” era terminat ca fiind primul teatru din Montreal.
Fără de odihnă Molson continuă să îsi construiască imperiul prin cumpărarea mai multor vapoare cu aburi creănd “St. Lawrence Steamboat Company”. Această flotilă de vapoare era atăt de mare încat depăsise pe cele operănd în America. În 1826 Molson decide să candideze împotriva tănărului Louis Joseph Papineau, dar îsi dă demisia cănd descoperă că Papineau era sprijinit de francezi si de irlandezi.

La data de 18 martie 1829 sotia lui, Sarah Vaughn moare dupa ce contactează reumatism si după ce foloseste sigura cură de atunci laudanum. Sarah devine dependentă de acest drog si moare datorită efectelor lui.
Molson vinde casa în care au trait impreuna. Timp de patru ani este presedinte la Bank of Montreal iar apoi nu mai candidează. Chiar la 67 de ani Molson nu voia să se pensioneze, unul din cele mai mari proiecte ale sale înca nu era făcut.
Înca din 1825 Molson a urmărit rapoarte legat de primele căi ferate care erau construite în Anglia. Molson i-a spus conducătorului de proiect Jason Pierce că el era interesat si Pierce nu a uitat interesul sau în 1832 cănd Molson a cerut o cale ferata si adunarea legislativă acceptă. Calea ferata facea legătura între St. Lawrence si Hudson River făcănd călătoria de la Montreal la New York mult mai rapidă. Acesta a fost prima cale ferată construită în Canada.
Dupa ce a propus multiple proiecte de succes în adunarea legislativă este promovat în Consiliul legislativ al Canadei de Jos (“Legislative Council of Lower Canada). Era considerat parte din “Chateau Clique”( clica castelului) si era un om de afaceri englez foarte prosper. Oamenii îsi pierduseră încrederea în oameni de afaceri ca Molson si îsi îndreptau atentia către oameni ca Papineau si Robert Nelson, membri ai Patriotilor. Din păcate o epidemie de holeră a lovit Canada în 1832 si 1834 făcănd ca proiectul căii ferate să îsi piardă din glorie. Multe afaceri se închid în Montreal dar Molson continuă să lucreze. În 1833 hotelul ia foc din nou , de data asta însa Molson nu îl mai reconstruieste.

După a doua epidemie de holeră cănd lucrurile încep să revina la normal, proiectul de cale ferată începe să prindă avănt, din păcate însă Molson nu a apucat să îl vadă realizat. Molson are febra foarte mare în decembrie 1835. Îsi scrie testamentul în 10 ianuarie 1836 si moare în aceasi zi. În testament îl numeste pe John Molson Jr, Thomas Molson, William Molson si George Moffat, Peter McGill ca executori.










rubrică de Dana Mateescu     2/1/2018


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian