Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Crăciun în Canada

Apropierea Crăciunului se face simtită în Canada foarte devreme. {ncepând din luna noiembrie, sau, câteodată, chiar si mai devreme (asa cum mi-a fost dat să văd anul acesta, când unul dintre marile lanturi de magazine a oferit consumatorilor privelistea inedită a mărfurilor legate de Thanksgiving, Halloween si Crăciun, expuse toate laolaltă), aspectul comercial al acestei sărbători se manifestă prin decoratiunile specifice ce împodobesc vitrinele, fundalul muzical din fiecare mall sau magazin, ce consistă în colinde sau melodii laice dedicate Crăciunului, si atmosfera în general febrilă ce pare să îi cuprindă pe cumpărătorii angajati în cursa după cele mai bune oferte pentru cadourile de Crăciun.

Desigur că, pe acest fundal - ce se dovedeste a fi deopotrivă vibrant, dar si o sursă suplimentară de stress - este greu să te adâncesti în atmosfera de reculegere pe care unii dintre noi o caută în această periodă, această agitatie ce ne înconjură constituind probabil una dintre provocările acestui secol la adresa spiritualitătii.

Cu toate acestea, pe măsură ce anii au trecut, am început să apreciez totusi acele aspecte ce se adresează copilului ce sălăsluieste în fiecare dintre noi. Feeria străzilor si a locuintelor iluminate de o multitudine de beculete colorate, abundenta serbărilor si a concertelor de Crăciun, parada lui Mos Crăciun – bucuria a mii de copii, traditionalul spectacol de balet “Spărgătorul de nuci”, toate creează o atmosferă magică, de asteptare, de anticipare a ceva minunat ce are să vie în viitorul apropiat.

De mentionat că, datorita multiculturalitătii acestei tări, manifestările laice ce sunt asociate sărbătorii crestine a Crăciunului au un caracter eclectic, fiind o îmbinare a traditiilor a mai multor culturi. Diversitatea gastronomică, spre exemplu, este coplesitoare: de la cozonaci la italienescul echivalent “panetone”, la turta dulce (gingerbread cookies), plum pudding (un fel de chec aromat cu diverse mirodenii, continând stafide si alte fructe uscate – nu însă prune!), eggnog (băutură ce contine lapte, zahăr, ouă), mincemeat tarts (tarte cu fruncte uscate; în alte vremuri contineau si carne), de la sarmale la friptura de curcan, ba chiar si la homar (în Nova Scotia). Vechile traditii sunt mai bine păstrate în provinciile atlantice; spre exemplu, în Newfoundland si Labrador, locuitorii încă se ocupă cu “mummering” – o veche traditie de Crăciun, de origine engleză si irlandeză - ce consistă în vizitarea caselor de către un grup de “mummers”, deghizati pentru a nu fi recunoscuti, care se produc prin muzică, dans, poezii, în fata gazdelor. Pentru cei ce nu au acces direct la aceste sărbători autentice, există o multime de case istorice, astăzi muzee, unde actori costumati în costume specifice perioadei (cel mai adesea cea Victoriană) recreează atmosferă caldă a Crăciunului de altădată, când bradul era împodobit cu dantele si podoabe din hârtie confectionate în case, nuci si mere, iar cadourile erau simple jucării din lemn, iesite parcă din atelierul legendarului Kris Kringle.

}i pentru că am pomenit de Crăciunul de altădată, se cuvine a merge înapoi pe firul timpului, până la primul Crăciun celebrat pe teritoriul Ontario, acum mai bine de 400 de ani. Nu departe de Toronto, în apropierea orasului Midland (Ontario), se află un sit istoric renumit, numit Sainte-Marie among the Hurons, unde, în veacul al 17-lea, au vietuit un grup de călugări iezuiti sositi ca misionari în mijlocul natiunii irocheze Wendat. Povestea vietii si a martiriului lor este cunoscută, iar numele lor, ca si relicvele, sunt păstrate în catedrala Martyrs’ Shrine din Midland. Primul Crăciun ce a fost celebrat pe aceste locuri i-a strâns laolaltă pe acesti misionari francezi ca si pe o parte dintre nativii Huron (Wendat) ce se convertiseră la crestinism. Unuia dintre acesti călugări, Jean de Brébeuf, i se atribuie compozitia primul colind în limba Huron, “Jesous Ahatonhia" ("Jesus, he is born"), ce în prezent face parte, an de an, din repertoriul colindelor traditionale ale Crăciunului canadian.

Cum spuneam la începutul acestui articol, apropierea Crăciunului în Canada se face simtită timpuriu. Chiar dacă vastitatea experientei Crăciunului într-o tară multiculturală poate fi câteodată coplesitoare, ea face parte cu sigurantă dintr-un plan spiritual mai înalt pentru umanitate, în care, trăind alături unii de altii - mai multe popoare, mai multe culturi - să putem împărtăsi, în pace, dragoste si bună întelegere, tot ceea ce este mai bun pe acest pământ.





Eliza Ghinea    12/14/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian