Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Darurile lui Moş Nicolae…

În Ajunul zilei Sf. Ierarh Nicolae (6 decembrie) cei mici așteaptă cu nerăbdare vizita unui personaj îndrăgit, dar…nevăzut, care le va aduce daruri în caz că au fost cuminți. De nu, vor primi în mod simbolic o…nuielușă (“virgács”, cum se spune printre maghiari), dacă au făcut năzbâtii și nu și-au ascultat părinții, bunicii sau pe doamnele educatoare la grădiniță. Tradiția spune că pentru a primi cadouri este necesar ca prichindeii şă-și curețe și lustruiască singuri încălţările, în speranţa că Moş Nicolae nu-i va ocoli.
Cum datina străbună se cere respectată, în fiecare ajun de 6 decembrie copiii aşteptă un semn de la acest magic personaj, intrat în legenda multor popoare. Așadar, va aduce daruri sau…un mănunchi de jordițe?

Simbol al dărniciei

În popor Moş Nicolae este socotit un simbol al dărniciei, existând numeroase legende referitoare la actele sale de binefacere. Cea mai cunoscută povestire se referă la situația dramatică a unui cap de familia, care era disperat că îşi pierduse toată avuţia şi nu mai avea zestre pentru a-și mărita cele trei fete pe care le avea. Prin har divin, Ierarhul Nicolae a aflat de necazul omului, care era gata-gata să-şi lase fetele să se prostituieze spre a face rost de parale. Sau şi mai rău, să le omoare şi apoi să-şi ia şi el viaţa!
Noaptea, pe ascuns, Sf. Nicolae a intrat și a lăsat o pungă cu galbeni în casa cu pricina, spre mare supriză, dar şi bucurie a capului familiei, care ulterior a reusit să-şi mărite fata cea mare. Isprava s-a repetat încă de două ori, iar în cele din urmă bărbatul l-a descoperit pe binefăcătorul său. Însă acesta l-a pus să jure că nu va spune nimănui cele întâmplate.
Cert este că obiceiul darurilor aparent miraculoase s-a perpetuat şi adaptat în timp. Aşa se face că în seara premergătoarei datei de 6 decembrie copiii aşteaptă nerăbdători să primească jucării şi dulciuri de la Moş Nicolae, care însă nu li se înfăţişează aievea niciodată.

Personaj emblematic

Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul Sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Hristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Sfântul, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.
Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (de Crăciun), înseamnă că Sfântul a mijlocit iertarea celui care a fost lovit.
Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.
Sfântul Ierarh a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale fiind păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în Sudul Italiei.

Sân Nicoară

În popor lui Mos Nicolae i se mai spune pe alocuri şi Sân Nicoară, fiind cel mai adulat dintre sfinţi. Acesta ar fi un unchieş cu barba sură, călare pe un cal alb. Barba-i albă constituie un semn că începând de astăzi trebuie să cadă fulgii de nea. Este patronul văduvelor, orfanilor şi fetelor sărace nemăritate. Dar şi al călătorilor. Este stăpânul apelor şi salvează de la înec marinarii, apărând ostaşii pe timp de razboi.
Sân Nicoara este un ocrotitor al Soarelui, stând de veghe la porţile Cerului dinspre Apus, ceea ce simbolizează victoria luminii asupra întunericului. În nopţile de Sărbatori, când pentru o clipă se deschide Cerul, credincioşii îl pot vedea stând la Masa Împărătească în dreapta lui Dumnezeu.
În traditia populară pe 6 ”Undrea” este prima zi de iarnă, Sf. Nicolae fiind un moş care aduce zapada, scuturându-şi barba albă, plină de omăt.

Acum se încheie ciclul practicilor magice

Ziua de 6 decembrie încheie ciclul practicilor magice, dedicate lupilor şi spiritelor morţilor-strigoi (despre care am relatat pe larg de Sf. Andrei), obiceiuri obscurantiste începute la mijlocul lunii lui Brumar.
V-ați întrebat, stimați cititori, de ce în multe colinde românești se cânta despre ”florile dalbe, flori de măr”, deşi afară e zăpadă? Fiindcă străbunii noştri socoteau ca nuieluşa Sfântului Nicolae era una de măr, iar dacă era pusă în apă şi înflorea până de Crăciun, însemna că respectivului i-au fost iertate păcatele.

Numeroși sărbătoriți

Pe ziua de 6 decembrie creștinii îl sărbătoresc cu dragoste și respect pe Sfântul Ierarh Nicolae, cunoscut şi drept "Făcătorul de Minuni", întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu, personajul biblic care a făcut mult bine oamenilor. De asemenea, sunt cinstiți și cei peste 800.000 de români ce îşi serbează onomastica.
Dintre sărbătoriţi de Sf. Nicolae în jur de 523.300 sunt bărbaţi, iar 288.000- femei. Marea majoritate a bărbaţilor care îl au ca patron spiritual pe acest Sfânt se numesc fie Nicolae, alţii Neculai, Niculae, respectiv Nicuşor. De asemenea, 288.000 de femei au prenumele Nicoleta, Niculina, Nicola sau alte variante.
Le dorim sărbătoriților numai bine, sănătate şi “La Mulţi Ani!”








Horia C. Deliu     12/5/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian