Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Intre două lumi : România - Canada

PREFAŢĂ

Scrierile adunate între copertele acestei cărți parcă s-au adunat singure, chemate de acest an cu multiple aniversări: cel de al 150-lea an de existență al Canadei, un secol de la Marea Unire a Romaniei,
și cel de un sfert de veac de la apariție a publicației "Observatorul" din Toronto, publicație la care au apărut scrierile mele despre Canada în cei 15 ani de prezență neîntreruptă. Pentru mine personal, se mai adaugă două aniversări: rotunjirea vârstei la 85 de ani și a celor 20 de ani de când am pășit pe tărâm canadian. Așadar, am considerat că este timpul unei retrospective.

În tot acest timp, am trăit și trăiesc între două lumi, ca într-o poză suprapusă. Peste peisajul complex, interesant şi incitant al realităţii canadiene, ţara mea de adopţie, se suprapune cel românesc, al ţinutului natal, care e încă viu în mine, îmi dă fiori, mă împresoară şi nu îmi dă pace. Despre universul acestor trăiri, am scris şi am publicat multe lucrări de-a lungul anilor, şi acum, adunate într-un volum, ca o datorie de suflet, sunt închinate ca un modest omagiu Canadei și publicației „Observatorul” din Toronto. Aceste pagini pot fi de un oarecare folos celor care nutresc gândul emigrării, un fenomen care-și întinde aripile tot mai larg. E într-un fel și o atenționare pentru cei ce vor trece prin purgatoriul exilului care le impune adesea depășiri ale propriilor limite.
Scrierile despre Canada și adaptarea în această țară au un univers variat de întâmplări, gânduri, sentimente, simboluri, taine ascunse în strigătul mut al unei conştiinţe care duce o luptă inegală cu destinul, mereu răvăşit de neliniştile existenţiale, dar care, în final, capătă valenţe luminoase, dincolo de nimicurile cotidiene sau de cârpelile vieţii.

Existenţa între două lumi pare un joc al atitudinilor ce se contrazic, alteori se contrapun, cu amnezii şi reverii. Şi în acest joc în care ideile şi sentimentele, lacrima şi râsul, sunt într-o îmbrăţişare simultană, când grave, când cu umor, când cu speranţe, apare o explozie iminentă a unei tensiuni existenţiale, între cel care ai fost, cel care eşti şi cel care vei fi. E ca un destin ce îşi caută încă sensul, fără să îl găsească, e asemenea unei dorinţe ce îşi caută împlinirea, dar nu reuşeşte decât să îşi descopere şi mai profund setea de a fi, de a ajunge sau de a deveni.
Impresiile au luat fiinţă, la început, sub forma unor note depozitate în sertar, începând cu primul contact cu Canada, prima vizită de un an, 1993/1994, apoi cu reveniri şi în final, stabilirea definitivă în anul 1998. Au urmat apoi impresiile publicate în reviste începând din anul 2003 continuând până în momentul tipăririi lor, august, 2017. M-am străduit să surprind şi fapte majore, dar şi meandrele şi nuanţele vieţii de toate zilele care vibrează în jurul nostru, peste care trecem uşor cu privirea, dar formează temeiul existenţei noastre. Sunt imagini diferite, aşa cum e şi viaţă, precum s-au scurs pe dinaintea ochilor, dar printr-o privire generală, aceste imagini se adună într-o logică interioară, având o unitate.

Cele mai multe lucrări sau fragmente din lucrări au fost publicate începând cu anul 2003, în revista de cultură "Observatorul" din Toronto, al cărei director, Dumitru Puiu Popescu, mi-a oferit o rubrică permanentă, „Prin sita vremii” şi apoi „Între două lumi”. Curând a urmat publicarea în revistele „Asociaţiei Românilor pentru Patrimoniu” (ARP) înfiinţate de omul de aleasă cultură, Artur Silvestri, care mi-a găzduit o rubrică permanentă „Frumuseţea scrisului”. A urmat publicarea şi la alte reviste de limba română apărute în România şi peste tot în lume, cu precădere în Australia, prin efortul remarcabilului publicist George Roca.
Ceea ce la început era o mare noutate şi o revelaţie a descoperirii unei lumi noi, în curând timpul, pus pe repede-înainte, a dat buzna prin evenimente împingându-le în malaxorul prefacerilor şi în hăul uitării, încât târziul de atunci a lăsat impresia unui timp mult mai îndepărtat. Internetul a pulverizat distanţele, şi lumea largă pare acum un sat ceva mai mare. Comunicarea cu cei de acasă, ca şi cu cei de pretutindeni, acum nu mai e o problemă. Astăzi avem o altă Românie în afara graniţelor cu care ne aflăm într-o strânsă legătură.

Deși tăvălugul prefacerilor a schimbat viaţa noastră, căci în lupta pentru adaptare e nevoie uneori să decupezi părți însemnate din viața ta, încât după un timp, nu mai ești tu cel care ai fost, eu totuși am lăsat relatările aşa cum le-am perceput în acel timp, cu starea de spirit de atunci, urmărind cum ele defilează prin faţa noastră ca la o mobilizare a marii amnezii. Mi s-a părut că este interesant să vedem cum se schimbă climatul în care am trăit o vreme, nu chiar îndepărtată, iar acum nu ne mai regăsim în acel timp, de parcă ne-am ruşina de el. Ne-am schimbat interiorul. Nici n-am băgat de seamă când şi cum s-au primenit gândurile, preocupările, multe din cele ce au format viaţa noastră la un moment dat, mentalitatea.

Scrierile despre viața emigranților abundă și se pune întrebarea de ce mai adaug și eu încă una? Scrierile nu sunt îndeajuns niciodată, căci ele sunt frânturi de viaţă. Fiecare scriere are culoarea ei, are vibraţia ei, transmite o undă care este unică și irepetabilă. Ele reprezintă disecarea ca o descătuşare a trăirilor celui care vieţuieşte departe de pământul în care s-a născut. Respirând aerul proaspăt al altei lumi, ei totuşi continuă să trăiască, să existe, să fiinţeze în lumea
valorilor pământului natal, să fie în continuare tributari spiritualităţii lui. Rămâne mereu de subliniat faptul că, oricâte împliniri ai în ţara de adopţie, oricât de tare este firea omenească, decizia de a-ţi duce existenţa într-o altă ţară ne pune viaţa la grele încercări.

La anii senectuţii, devenită pionieră a unei lumi noi, martoră la o istorie care se scrie astăzi în ritm alert, pentru mine e prea devreme ca să-i pot pătrunde toate înţelesurile, şi prea târziu ca să o pot trăi pe deplin.
Astfel, aflându-mă captivă în rezervaţia dintre aceste două lumi, ce îmi stă în putinţă să fac este doar strădania de a aşterne după puterile mele frânturi de viaţă trăită, în care să surprind tensiunea acestei lumi şi paradoxul existenţial dintre două moduri de a trăi care se contrazic, se întretaie, dar se şi întrepătrund.
Pe scurt zicând, scriu despre Canada pe care o iubesc ca pe cea de a doua mea patrie, fiindcă acum mă ţine la sânul ei, dar scriu și despre România, ascultând cum îmi vorbeşte de la distanţă cu drag şi cu chemare.





Elena Buică     11/19/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian