Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Călător prin Canada : Icefields Parkway

Canada este bogat înzestrată cu numeroase monumente naturale splendide, reprezentând o foarte mare diversitate de entităţi fiziogeografice şi fitogeografice. Dar trebuie să mărturisesc că în cei aproape patruzeci de ani de rezidenţă între cele trei oceane, datorită responsabilităţilor familiale şi imperativelor vieţii, nu am reuşit să vizitez nici măcar toate frumuseţile vestite cu care se mândreşte provincia British Columbia, unde domiciliem. Este adevărat totuşi că uneori, împrejurări propice ne-au dat, soţiei mele şi mie, prilejul să ne bucurăm ochii şi sufletele cu privelişti excepţionale chiar şi după standardele canadiene. Aşa s-a întâmplat în primăvara anului 2006, când întorcându-ne de la Edmonton am hotărât să facem un ocol prin Alberta şi să coborâm de la Jasper până la Banff pe Highway 93. Cu orientarea generală nord-vest la sud-est, şoseaua lungă de 268 kilometri leagă cele două arhicunoscute staţiuni climaterice mergând, aproape paralel cu graniţa dintre British Columbia şi Aberta, prin marile parcuri naţionale Jasper şi Banff. Parcurgând traseul de la nord la sud călătorul are de străbătut trei secţiuni: Icefields Parkway (230 km), Trans-Canada Highway (28 km) şi Banff-Windermere Parkway (10 km). Secţiunea Icefields Parkway, este în întregime întreţinută de Parks Canada, care taxează vizitatorii la ghişeele amplasate la intrarea dinspre Jasper şi la Lake Louise. Traficul vehiculelor comerciale este interzis în cele două parcuri şi viteza este limitată la 90 km/oră.

Prima atracţie de pe Icefields Parkway, spectaculoasa cascadă a Râului Athabasca, Athabasca Falls, se află la 30 km sud-est de Jasper. Locul este marcat şi există un parcaj încăpător în afara şoselei. Vizitarea este înlesnită de platforme şi poteci care nu prezintă nici un fel de pericole. Cascada impresionează nu atât prin înălţime (23 metri), cât prin debitul şi forţa şuvoiului care se scurge printr-o cheie scurtă şi îngustă, tăiată de apă prin straturile dure de cuarţită.
De la Athabasca Falls şoseaua continuă cu două piste, dublate pe alocuri pentru depăşiri. Cu toate că proiectanţii s-au străduit să micşoreze înclinaţia pantelor şi să reducă densitatea curbelor foarte strânse, conducătorul auto trebuie să fie permanent alert ca să poată evita animalele sălbatice şi maşinile oprite pe marginea drumului. In special maşinile, fiindcă de ambele părţi ale drumului abundă peisaje montane sublime, presărate cu înalte ţancuri stâncoase acoperite de cuşme glaciare şi puzderie de creste graţioase înconjurând gheţari suspendaţi, pentru care fotografii inspiraţi se opresc tocmai când nimeni nu se aşteaptă; vigilenţă recomandată mai ales în iulie şi august când numărul vehiculelor depăşeşte 120.000 pe lună. De asemenea el trebuie să fie pregătit pentru extreme meteorologice, fiindcă pe Highway 93 poate să ningă în orice zi a anului.

Atracţia majoră de pe Icefields Parkway o constitue fără îndoială marele complex glaciar Columbia Icefield. Situat la 100 km de la Jasper, imensul câmp de gheaţă (aproximativ 325 km˛) este compus din opt gheţari, dintre care numai trei sunt vizibili de pe şosea. Cel mai proeminent, Gheţarul Atabasca, este şi cel mai accesibil, clădirea lui Icefields Centre, deschis sezonier din aprilie până în octombrie, ridicându-se la numai câţiva zeci de metri de limba gheţarului. Centrul adăposteşte Galeria Gheţarilor, o expoziţie permanentă menţinută de Parks Canada, ce prezintă imagini şi informaţii despre importanţa şi mişcarea gheţarilor şi despre flora şi fauna regiunii. Dar centrul însăşi este o afacere comercială, operată de firma Brewster. Compania, printre alte servicii, asigură ascensiunea turiştilor pe Gheţarul Atabasca cu autobuse proiectate pentru zăpadă şi echipate cu cauciucuri speciale. Transportaţi la circa 3000 metri înălţime aceştia pot petrece o vreme pe gheaţă, dar în funcţie de caracteristici personale şi de durata şederii cei neaclimatizaţi pot manifesta simptome ale răului de altitudine ca dureri de cap, somnolenţă şi dificultăţi respiratorii. Pentru alpinişti sunt accesibile de la centru numeroase trasee de lungimi, durate şi dificultăţi foarte diferite pe gheţarii şi vâfurile înconjurătoare, cel mai înalt fiind Muntele Columbia (3747 metri). Dar pentru cei nepregătiţi o plimbare pedestră pe limba gheţarului din apropierea parcajului, unde Râul Athabasca îşi are originea dintr-un lăculeţ fără nume, este adesea suficientă. În prezent gheţarul se retrage cu circa 5 metri pe an datorită modificărilor climaterice şi eroziunii turistice.

La circa 50 km de la Icefields Centre, la Saskatchewan River Crossing şoseaua traversează Râul Saskatchewan de Nord care izvoreşte din Gheţarul Saskatchewan, o altă ramură a lui Columbia Icefield. Aici, la altitudinea de 1445 metri, se află un hotel confortabil, deschis numai vara, cu 66 de camere, o sufragerie pentru 250 de persoane şi o cafeteria. Este şi singurul loc de pe traseu unde este posibilă aprovizionarea cu carburanţi şi alimente. Preţurile sunt ridicate, în pas cu altitudinea, iar cei doritori să înnopteze la hotel trebuie să-şi facă rezervaţie din timp. Tot aici, Icefields Parkway intersectează Highway 11 East, care face legătura, prin localitatea Rocky Mountain House, cu Red Deer.
Peste încă 36 km, la Bow Summit, şoseaua atinge înălţimea de 2069 metri, după care apoi coboară continuu până la ieşirea din Parcul Naţional Banff, unde se uneşte cu Trans-Canada Highway 1.

Noi, captivaţi de farmecul fără pereche al Munţilor Stâncoşi am repetat călătoria de câteva ori. Dar şi cei care nu iubesc munţii merită să exploreze Icefields Parkway cel puţin odată în viaţă ─ este o experienţă de neuitat. Fiindcă Jasper şi Banff atrag roiuri de jet-setters, toate sunt acolo mai scumpe. De aceea sfătuiesc călătorii să se aprovizioneze înainte de plecare şi să găzduiască în nord la Mt. Robson Mountain River Lodge şi în sud la Homestead Bed and
Breakfast din Canmore.








Gabriel Watermiller    7/12/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian