Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
28 iunie 1914 - începerea Primului Război Mondial

Asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, mostenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar, si a sotiei sale, la 28 iunie 1914, a fost declansatorul Primului Război Mondial. Război care a devastat o lume, a îngropat o epocă si a creat o nouă ordine. Imperiile s-au fărâmitat si s-au născut state.

A fost numită ”Împuscătura care s-a auzit în toată lumea”. Era focul de armă care a dus la moartea arhiducelui Franz Ferdinand al Austriei si a declansat prima conflagratie mondială din istorie. Scopul politic al asasinatului a fost de a urgenta desprinderea provinciilor de sud ale Imperiului Austro-Ungar în vederea formării unei noi entităti statale denumite Iugoslavia sau Marea Serbie.

În ziua de 28 iunie 1914, arhiducele Franz Ferdinand a plecat la Sarajevo alături de sotia sa, Sofia, ducesa de Hohenberg.

O primă încercare de asasinare a arhiducelui si a ducesei a avut loc în drum spre primăria orasului, când sârbul Nedeljko Cabrinovici a aruncat o bombă spre masina în care se aflau înaltii oaspeti. Cei vizati au scăpat nevătămati, dar au fost rănisi doi însotitori ai acestora si sase persoane din rândul privitorilor.

În ciuda celor întâmplate, Franz Ferdinand a refuzat să îsi întrerupă vizita si, după primirea festivă de la primărie, a insistat să facă un tur al orasului. Sotia sa a încercat să-l convingă să renunte la acest tur, dar stăruintele sale au fost zadarnice.
Imediat după ce arhiducele si sotia sa au părăsit primăria, sârbul bosniac Gavrilo Princip s-a desprins din multime ssi, de pe un pod aflat în apropierea guvernului, a tras de la foarte mică distantă două gloante mortale spre cuplul princiar. Victimele au fost duse la spital, unde s-a constatat decesul.

La fel ca Nedeljko Cabrinovic, si Princip a fost arestat imediat după atacul ucigas. În acel moment, Princip nu avea împlinit majoratul, de aceea nu a fost condamnat la moarte, ci la 20 de ani de închisoare la Theresienstadt (astăzi Terezin, Cehia), unde a murit peste patru ani de tuberculoză.

A doua zi după atentat, sicriele cu trupurile neînsufletite au fost duse la gara din Sarajevo, cortegiul funerar fiind condus de mai multe batalioane de infanterie si de cavalerie. Tunurile din cetate au tras o salvă de doliu, după care trenul s-a pus în miscare. Înmormântarea a avut loc la Viena, într-un cadru restrâns.

Asasinarea mostenitorului tronului si a sotiei sale a dus la escaladarea tensiunilor din Europa si, o lună mai târziu, Austro-Ungaria declara război Serbiei, desi aceasta acceptase conditiile din ultimatumul pe care îl primise. Intrarea altor puteri europene în război, la începutul lunii august, a dus la declansarea primei mari conflagratii a secolului trecut, în care au murit mai multi oameni decât în oricare alt război care avusese loc până atunci.

Combatantii războiului au fost Antanta (Franta, Imperiul Britanic si Imperiul Rus) si Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman si Bulgaria).

Primul Război Mondila a făcut ca în Europa să fie doborârte patru mari imperii, German, Austro-Ungar, Otoman si Rus. Au aparut noi state în Europa Centrala, Statelor Unite au intrat în echilibrul puterilor mondiale, iar Revolutia bolsevică a inspirat revolutii comuniste si pe alte continente.





Sabin Popescu    6/28/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian