Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, efectuează în perioada 4-9 iunie a.c. o vizită în Statele Unite ale Americii.

Presedintele României, Klaus Iohannis, si omologul său american, Donald Trump, au sustinut, vineri, la Casa Albă, o conferintă de presă comună. Cele mai importante subiecte abordate au fost: bugetul NATO, lupta împotriva terorismului, consolidarea parteneriatului strategic si lupta împotriva coruptiei.

Declaratiile de presă
Donald Trump: „Vă multumesc că ati venit. Este o onoare să primesc un prieten român la Casa Albă. Relatia dintre cele două state se întinde peste un secol, dar astăzi sărbătorim parteneriatul strategic, care a început în urmă cu două decenii. Vizita dvs. vine într-un moment important nu doar pentru parteneriat, ci pentru toate natiunile din lume (...) Trebuie să oprim finantarea terorismului. Am decis, împreună cu secretarul de stat, cu generalii din armată, că a venit timpul să îi spunem Qatarului să termine cu finantarea terorismului si extremismului. Vreau să fac apel către toate natiunile să nu mai sustină uciderea de oameni. Nu am terminat cu rezolvarea problemelor, dar o vom face. Vreau să multumesc Arabiei Saudite si tuturor celor care au participat la acel summit istoric din Orientul Mijlociu. Să sperăm că va fi începutul sfârsitului terorismului. Vreau să multumesc poporului român pentru tot ce a făcut împotriva terorismului. Au propriile lor probleme.
România este un membru important al coalitiei antijihadiste si este al patrulea cel mai semnificativ aliat cu trupe în Afganistan. Vreau să laud puterea de conducere a presedintelui Iohannis si că România a crescut cheltuielile de apărare la peste două procente. Sperăm că si celelalte state vor face asta. Datorită actiunilor noastre, banii încep să vină la NATO. Alte state au început să realizeze că a venit timpul ca alte tări să îsi respecte atributiile. Domnule presedinte, vreau să aplaud curajul dvs. pentru lupta împotriva coruptiei si apărarea statului de drept, pentru că se creează un mediu în care cetătenii pot avansa. Abia astept să consolidăm legăturile culturale si economice. Românii fac contributii importante în lume”.
Donald Trump a mai spus că viitoarele relatii româno-americane sunt „foarte foarte luminoase”. „Relatia a fost bună, dar acum e mai puternică ca niciodată”.

Klaus Iohannis: „Vă multumesc pentru cuvinte si pentru invitatie. Domnule presedinte, mă bucur foarte tare că am avut o întâlnire foarte bună, datorită puterii dvs. de conducere si parteneriatului nostru puternic. Desigur, e important că sărbătorim 20 de ani de parteneriat - acest parteneriat cu SUA a modelat România asa cum este astăzi, o democratie solidă, cu o economie sustenabilă. România e alături de trupele SUA în Afganistan, în Irak.
Domnule presedinte, acest parteneriat a fost si este foarte important si cred că nu doar trebuie să continue, ci si să devină mai puternic, să contribuie la rezolvarea a multe probleme, precum terorismul. Mă bucur că NATO a decis să meargă împotriva terorismului, implicarea dvs. a determinat multe natiuni să contribuie la împărtăsirea cheltuielilor de Apărare. O parte importantă a acestui buget merge către achizitiile strategice si sper că vom găsi metode bune să folosim util acesti bani.
Suntem constienti că ne aflăm pe flancul de est si ne bazăm pe parteneriatul dvs, domnule Trump, pentru că nu putem sta singuri acolo. Legăturile translatantice sunt vitale; nu înseamnă doar diplomatie politică, ci stă la baza civilizatiei noastre occidentale. NATO si UE nu trebuie să concureze una împotriva celeilalte, ci să lucreze împreună, să facă UE, NATO si SUA mai puternice. Aceste lucruri le-am decis. Domnule Trump, să facem parteneriatul mai durabil. Toate acestea vor duce la schimburi economice mai durabile. Suntem responsabili nu doar pentru securitate, ci pentru bunăstarea cetătenilor nostri”.

ÎNTREVEDERI CU PRESEDINTELE SENATULUI SUA, GRUPUL DE PRIETENIE PENTRU ROMÂNIA DIN CONGRESUL AMERICAN SI ALTI MEMBRI AI CONGRESULUI

Joi, 8 iunie a.c., Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut în cadrul vizitei pe care o întreprinde în Statele Unite ale Americii, întrevederi la Congresul SUA cu Presedintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, si alti membri marcanti ai Senatului SUA‎ (Senatorii Ron Johnson si Ben Cardin), precum si cu membri ai Camerei Reprezentantilor (Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher,‎ George Holding si Jim Banks), în cea mai mare parte membri ai Grupului de Prietenie („Caucus-ul”) pentru România din Congresul american,‎ împreună cu co-presedintele Grupului, Michael Turner.‎

Co-presedintele Michael Turner a înmânat Presedintelui Klaus Iohannis o copie a declaratiei politice oficiale sustinute în cursul aceleiasi zile, în plenul Camerei Reprezentantilor, prin care ura bun-venit în capitala SUA sefului statului român, atrăgând atentia asupra importantei României în plan regional si pentru securitatea transatlantică.

(…) Presedintele României a reiterat angajamentul pentru aprofundarea si extinderea Parteneriatului Strategic dintre România si SUA, ajuns în 2017 la cea de-a 20-a aniversare. În egală măsură, seful statului a transmis aprecierea sa pentru dinamica vizitelor în România ale membrilor Congresului american, încurajând mai multe vizite si interesul manifestat pentru tara noastră.

Presedintele Klaus Iohannis a subliniat capacitatea României de a contribui în mod concret la întărirea relatiei transatlantice, subliniind că o relatie puternică dintre SUA si UE este vitală pentru viitorul comunitătii si civilizatiei democratice.

Presedintele României a evidentiat si oportunitătile concrete de extindere a cooperării Parteneriatului Strategic, în special pe palier economic, tinând cont de mediul investitional atractiv din România, care anul trecut a avut cea mai mare crestere economică din UE, dar si de posibilitatea stimulării interesului oamenilor de afaceri români pentru piata americană, care este tot mai pronuntat.

(…) Presedintele României a evidentiat si importanta realizării de progrese concrete pentru includerea României în programul VisaWaiver. Atât senatorii, cât si membrii Camerei Reprezentantilor au asigurat că sprijină ridicarea vizelor pentru România si că există un grup de lucru bi-partizan care face toate eforturile posibile pentru găsirea unor solutii care, în limitele legislatiei americane curente, ar putea simplifica procesul de accedere la acest program. (…)

La rândul lor, congresmenii americani au transmis mesaje de multumire si apreciere pentru România, care este considerată un prieten adevărat si un partener deosebit, pentru determinarea cu care este urmărită aprofundarea Parteneriatului Strategic cu SUA si, în special, pentru contributiile tării noastre pe palier politico-militar. (…)

Cu ocazia întrevederilor la Congres, a fost organizată, la Capitoliu, si o ceremonie de decorare de către Presedintele României a cinci membri ai Congresului SUA, cu Ordinul National „Steaua României”. Michael Turner, co-presedinte al Grupului de prieteni ai României din Congresul Statelor Unite ale Americii, Devin Nunes, presedintele Comitetului pentru informatii din Camera Reprezentantilor, Mike Rogers, presedinte al Subcomitetului pentru forte strategice, Jackie Walorski, membru în Grupul de prietenie pentru România si Robert Aderholt, membru în Grupul de prietenie pentru România, au primit distinctiile pentru eforturile constante depuse în sprijinul aprofundării relatiei bilaterale de Parteneriat Strategic dintre România si SUA.



„DUMNEAVOASTRĂ, ROMÂNII DIN DIASPORA, ELITELE NOASTRE, PUTETI FI UN CATALIZATOR PENTRU DEZVOLTAREA ROMÂNIEI”

Miercuri, 7 iunie a.c., Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a sustinut la Washington D.C. o alocutiune cu ocazia întâlnirii cu membrii comunitătii românesti din SUA.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Sunt foarte bucuros că am revenit aici, în Washington. Sunt foarte bucuros că a fost posibilă organizarea acestei întâlniri cu comunitatea românească de aici. Cred că deja ne cunoastem destul de bine, în comparatie cu altii ne vedem chiar destul de des, si, de fiecare dată când am fost în Statele Unite ale Americii, fie că am fost aici, în Washington, D.C, sau la New York, am tinut neapărat să mă întâlnesc cu reprezentantii comunitătii române. Eu consider că aceste contacte sunt foarte importante si tin mult la ele. Pentru ca dumneavoastră să puteti mentine legătura cu tara este cu sigurantă necesar ca si noi, liderii politici, să vă acordăm atentie.

După cum probabil stiti, mă aflu, printre altele, la Washington, pentru că luni, 5 iunie, am primit un premiu prestigios de la American Jewish Committee, premiul Light Unto the Nations. O manifestare foarte frumoasă, m-am simtit foarte onorat si am tinut neapărat acolo să dedic acest premiu pe care l-am primit României si românilor. (…)

Am spus că premiul pe care l-am primit de la American Jewish Committee l-am dedicat României si românilor, si sunt foarte bucuros că pot să dedic, în această seară, nemijlocit această distinctie si dumneavoastră, românilor de aici, din Washington si din zonă, pentru faptul că ne faceti cinste si onoare zi de zi, prin felul în care lucrati, vă comportati, vă integrati în societatea de aici. Ati reusit, dumneavoastră care trăiti în Statele Unite, să răzbiti într-o societate extrem de competitivă, care – asa cum îmi doresc si eu pentru România – a dezvoltat o cultură a succesului bazată pe performantă, muncă, talent, onestitate si, foarte important, integritate.

Sunteti membri apreciati ai comunitătilor dumneavoastră, sunteti bine integrati, aveti o contributie considerabilă la economia americană, si prin tot ceea ce faceti întăriti, la nivel personal, zi de zi, legăturile dintre România si Statele Unite ale Americii si vă implicati, indirect sau direct, pentru Parteneriatul nostru.

Anul viitor - 2018 - reprezintă un moment special pentru România, marcarea centenarului Marii Uniri. (…) [E]ste un bun prilej pentru a recunoaste că astăzi, mai mult decât oricând, noi românii, de acasă sau de aici, avem nevoie de o viziune integratoare, pe termen lung, si nu pe termen scurt, si nu pentru interese politice de moment. (…)

Dumneavoastră, românii din diaspora, elitele noastre, puteti fi un catalizator pentru dezvoltarea României. În acelasi timp, este firesc ca si România să vă apere si să vă promoveze drepturile si interesele.

Am spus-o de mai multe ori, dar o repet de fiecare dată când am ocazia: cea mai bună manieră în care statul le poate recunoaste contributia românilor din afară este simplu să se pună, în slujba lor. Anul trecut s-au făcut unele progrese în ceea ce priveste oferirea de servicii consulare online, simplificarea recunoasterii diplomelor, sustinerea întoarcerii în tară prin antreprenoriat, dar, de ce să nu recunoastem, mai sunt multe de făcut!

Vorbind despre antreprenoriat, încurajez implicarea dumneavoastră în diverse proiecte din tară, în domenii precum cel financiar, economic, IT sau, de ce nu, inginerie. Diaspora poate actiona ca un veritabil partener pentru dezvoltarea tării.

În acelasi timp, însă, România trebuie să ofere conditiile necesare pentru ca membrii comunitătii româno – americane să aibă curajul de a investi acasă.

Nu în ultimul rând, vă încurajez să facem toate eforturile necesare pentru păstrarea limbii române, principalul simbol al identitătii noastre – dar care, cel putin în Diaspora, se poate pierde prea usor. Prin urmare, este nevoie de identificarea celor mai eficiente metode de învătare a limbii române de către copiii născuti în străinătate din părinti români. Si mă bucur să constat că în Statele Unite functionează peste 100 de scoli de duminică dedicate inclusiv învătării limbii române.

Vă multumesc pentru atentie si, pentru că suntem încă aproape de Ziua Românilor de Pretutindeni, care s-a celebrat exact acum 10 zile, vă urez 'La Multi Ani!' si multă sănătate si succes! Încă o dată, sunt foarte bucuros că am ajuns aici. Multumesc!”

Vedeti mesajul si aici: http://www.presidency.ro/ro/media/discursuri/alocutiunea-presedintelui-romaniei-domnul-klaus-iohannis-sustinuta-cu-ocazia-intalnirii-cu-membrii-comunitatii-romanesti-din-sua


„SUNTEM UN PARTENER DE ÎNCREDERE SI UN ACTOR STABIL ÎN REGIUNE”

Miercuri, 7 iunie a.c., Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a sustinut la Washington D.C., o alocutiune în cadrul dezbaterii cu tema „După 20 de ani: relevanta Parteneriatului Strategic dintre România si SUA în actualul context international si de securitate”, organizată de Heritage Foundation, unul dintre cele mai influente think-tank-uri din SUA si la nivel global.

În cadrul interventiei sale, Presedintele Klaus Iohannis a trecut în evidentă evolutia statului român pe parcursul celor 20 de ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic cu SUA, în 1997, perioadă ce a coincis, în mare parte, cu tranzitia României către un stat pe deplin democratic, membru al UE si NATO.

„Am obtinut, pe parcursul acestor 20 de ani, rezultate tangibile si progrese concrete prin care am dat substantă Parteneriatului nostru Strategic. România este acum unul dintre cei mai de încredere aliati NATO din Europa, un partener activ si angajat în eforturile de a asigura stabilitate, securitate si prosperitate în regiune si dincolo de aceasta”, a afirmat Presedintele României.

Presedintele Klaus Iohannis a vorbit despre dimensiunea de securitate si apărare a Parteneriatului Strategic, care a atins un nivel de excelentă si care are perspective puternice de dezvoltare, si despre angajamentele comune pentru securitatea transatlantică si în cadrul NATO. „Prezenta trupelor americane în România, complementară prezentei înaintate a NATO pe Flancul Estic, este, pentru noi, cel mai puternic semnal de sustinere si solidaritate din partea SUA (…)”, a mai arătat Presedintele României.

Mentionând provocările curente din mediul de securitate international si regional, Presedintele Klaus Iohannis a indicat necesitatea unei abordări strategice si coerente, dublate de imperativul păstrării unitătii, atât în interiorul UE, cât si în relatiile UE-SUA. „Zona Mării Negre are un rol esential important pentru securitatea transatlantică. Flancul estic al NATO trebuie tratat, în această logică, într-o manieră unitară, coerentă si întărită în mod adecvat, de la nord la sud, pe toate componentele principale - terestru, maritim si aerian”, a adăugat seful statului. (…)

În cadrul dezbaterii au mai fost abordate si teme care au vizat semnificatia contributiei României, prin facilitatea de la Deveselu, la sistemul NATO antirachetă, problematica partajării responsabilitătilor în cadrul Aliantei, relatia de parteneriat strategic România-Turcia, situatia din Estul Ucrainei si necesitatea respectării Acordurilor de la Minsk.

În concluzia interventiei sale, Presedintele Klaus Iohannis a arătat că România este capabilă să actioneze ca un ,hub’ pentru promovarea agendei transatlantice comune în regiunea sa (…). „În acelasi timp, regiunea se bazează pe angajamentul continuat al SUA pentru securitatea sa. Pentru noi, sprijinul SUA înseamnă securitate, prosperitate, libertate, democratie si, nu în ultimul rând, garantia că România nu se va mai întoarce la o anumită sferă estică de influentă”, a conchis Presedintele Klaus Iohannis.

La rândul său, Edwin Feulner, presedintele Heritage Foundation, a multumit României si Presedintelui Klaus Iohannis pentru faptul că România îsi asumă cu deplină responsabilitate si fermitate rolul de lider regional si pentru faptul că a făcut efortul de a contribui la securitatea transatlantică alocând 2% din PIB cheltuielilor de apărare.

ÎNCREDERE, DESCHIDERE SI SPRIJIN RECIPROC ÎN COLABORARE DINTRE CIA SI PARTENERII DE INTELLIGENCE DIN ROMÂNIA

Marti, 6 iunie a.c., Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a depus o coroană de flori la Monumentul Soldatului Necunoscut de la Cimitirul National Arlington si a avut o întrevedere cu Mike Pompeo, directorul Central Intelligence Agency (CIA).

Depunerea coroanei de către Presedintele României în cadrul unei ceremonii solemne a reprezentat un omagiu adus memoriei si eroismului personalului militar american angajat în sustinerea, cu pretul vietii, a păcii, libertătii si democratiei în Europa si în întreaga lume (…).

(…) Presedintele României a avut o întrevedere cu conducerea CIA. Cu acest prilej, a transmis aprecierea pentru excelenta si complexa colaborare dintre CIA si partenerii de intelligence din România, bazată pe încredere, deschidere si sprijin reciproc în arii de expertiză specifice, aspect ce întăreste si mai mult Parteneriatul Strategic dintre cele două tări.

Presedintele Klaus Iohannis a arătat că România este un partener valoros pentru partea americană, în special datorită expertizei din regiunea Mării Negre, Balcanii de Vest si vecinătatea estică, inclusiv în ceea ce priveste amenintările hibride de pe Flancul Estic al NATO.

Presedintele României a asigurat că tara noastră întelege ca, inclusiv prin servicii de intelligence, să actioneze ca un furnizor de securitate, pentru a contribui la eforturile internationale pe linie de securitate.

La rândul său, conducerea CIA a evidentiat aprecierea pentru nivelul excelent al cooperării cu partenerii de intelligence din România, care se regăsesc în topul serviciilor de informatii din Europa cu care are relatii agentia americană, din punct de vedere al nivelului de încredere si al consistentei activitătii derulate. (…)


„DEDIC ACEST PREMIU ROMÂNIEI SI ROMÂNILOR”

Luni, 5 iunie a.c., Presedintele României, domnul Klaus Iohannis, a sustinut la Washington D.C. o alocutiune cu ocazia primirii distinctiei „Light Unto the Nations”, cel mai prestigios premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee - AJC) sefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.

Distinctia i-a fost decernată Presedintelui României, domnul Klaus Iohannis, pentru rolul său decisiv în consolidarea democratiei si statului de drept, pentru eforturile sale sustinute în combaterea antisemitismului si pentru întărirea relatiilor tării noastre cu SUA si Israel.

Premiul a fos înmânat Presedintelui României de către Allen J. Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC. Acesta a subliniat (…) că seful statului român a urmărit continuu „o viziune tenace pentru o lume mai justă si mai armonioasă”, fiind o voce a claritătii morale. A amintit de protestele anti-coruptie din România de la începutul anului curent, arărând că Presedintele Klaus Iohannis s-a pozitionat „de partea dreaptă a istoriei, impunându-se pentru statul de drept, democratie, libertate si transparentă. (...) Bucurestiul a ridicat atunci standardele morale”.

(…) Presedintele Klaus Iohannis a multumit pentru prestigiosul premiu, pe care l-a dedicat României si poporului român, care prin efort, implicare si uneori sacrificiu si-a câstigat locul printre natiunile care pretuiesc, protejează si promovează principiile democratiei, statul de drept, economia de piată liberă si o societate deschisă.

Presedintele României a subliniat faptul că acest premiu îl responsabilizează si îl angajează suplimentar în efortul de a întări justitia, democratia, statul de drept, atât pentru România, dar si pentru regiune si la nivel mondial. (…)

Presedintele României a evidentiat (…) si angajamentul său personal pentru promovarea unei Românii puternice, în Europa si în lume, toate măsurile si actiunile de politică externă si în cadrul parteneriatelor strategice, inclusiv cu SUA, fiind coerente cu acest deziderat. (…)

Premiul „Light Unto the Nations” a fost înfiintat în anul 2005, printre personalitătile care l-au primit numărându-se: Presedintele Statelor Unite ale Americii Bill Clinton, Cancelarul german Angela Merkel, Presedintele Frantei Nicolas Sarkozy, Presedintele chilian Ricardo Lagos si Presedintele Republicii Cipru Nicos Anastasiades. (…)








Mircea Popa    6/9/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian