Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Leonardo Da Vinci ( 15 aprilie 1452 - 2 mai 1519

Într-o zi de 2 mai (1519) se năştea pictorul, sculptorul, arhitecul, muzicianul, inventatorul, anatomistul, geologul, cartograful, botanistul şi scriitorul Leonardo da Vinci, considerat cel mai mare inginer al tuturor timpurilor şi cel mai important geniu din istoria omenirii.

Leonardo da Vinci era dislexic, ambidextru şi capabil să scrie cu o mână şi să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în acelaşi timp. Iată, mai jos, câteva “curiozităti esentiale” despre cel mai de seamă reprezentant al Renasterii italiene.

– Desi un lucru de-a dreptul neobisnuit pentru vremurile sale, Leonardo da Vinci era vegetarian. Alesese acest mod de viată din considerente umanitare. De asemenea, obisnuia să cumpere păsări în colivie de la diversi comercianti si să le elibereze.

– Ea un perfectionist desăvârsit si ducea în suflet o neliniste continuă. Cele mai multe, dacă nu toate operele sale, au rămas neterminate. În timp ce lucra la o inventie sau la un tablou, îi veneau în minte alte si alte idei, astfel lăsa neterminat ce începea.

– Nu exista sculpturi ce pot fi atribuite fără îndoială lui Leonardo da Vinci.

– Toate însemnările sale sunt scrise invers. Se pare că făcea acest lucru pentru a nu-i fi furate ideile. A dezvoltat atât de bine această tehnică încât nu mai avea nevoie de oglindă pentru a scrie astfel.

– Era dislexic, dar acest lucru nu l-a împiedicat să devină un geniu universal, si ambidextru, fiind capabil să scrie cu o mână si să deseneze cu cealaltă, în sensuri diferite, în acelasi timp.

– Era fascinat de corpul uman si de găsirea acelui loc din trup în care sălăsluieste sufletul. A disecat multe cadavre, iar în urma acestor experimente a rezultat unul dintre cele mai faimoase desene ale sale, Omul Vitruvian.

– Era obsedat de război. Multe dintre inventiile sale, cum ar fi tancul sau mitraliera, au legătură cu acest domeniu.

– A fost primul care a dat o explicatie pentru faptul că cerul este albastru. Acesta aparenţă este determinată de felul în care se reflectă lumina Soarelui în atmosfera Pământului.

– A dezvoltat noi tehnici de pictură si formule de vopsele. Din acest motiv, unele dintre operele sale s-au deteriorat mai repede decât ar fi trebuit. Este şi cazul “Cinei cea de taină”, care a început să se dezintegreze aproape imediat ce a fost creată. În cazul frescei, artistul nu a urmat tehnica traditională, totodată eficientă, a culorilor pe bază de apă aplicate direct pe gips ud, ci a folosit culori pe bază de ulei pe o suprafată realizată în mare parte din gips, bitum si răsină. Opera s-a fărâmitat si cojit atât de mult, încât la un moment dat s-a crezut că nu mai poate fi salvată.

– Leonardo nu si-a făcut niciun autoportret în tinerete, de aceea specialittii au fost nevoiti să ia în considerare si să testeze unele teorii conform cărora artistul si-ar fi inclus chipul în câteva dintre operele sale.Leonardo Da Vinci

– Bill Gates a cumpărat cu 30,8 milioane de dolari, un manuscris vechi de 500 de ani aparținând lui Leonardo da Vinci. Manuscrisul reprezintă un studiu amănuntit al proprietătilor apei.

– Mona Lisa este poate cea mai controversată pictură realizată de Leonardo. S-au emis teorii conform cărora ar fi existând chiar două tablouri reprezentând-o pe aceasta. Tabloul este expus astăzi la muzeul Luvru din Paris. Există multe speculaţii asupra identităţii personajului reprezentat în pictură, dar cei mai mulţi istorici consideră că femeia ar fi Lisa Gheraldini, soţia lui Francesco del Giocondo, un comerciant din Florenţa. S-a spus despre portet că ar fi femeia ideală sau un bărbat deghizat în femeie, autoportretul artistului sau chiar iubitul acestuia, Gian Giacomo de Caprotti. S-au emis şi teorii conform cărora portretul ar fi cel al unui androgin, jumătate femeie, jumătate bărbat, sau chiar chipul mamei artistului.

– Avea un simţ estetic deosebit, care s-a reflectat şi asupra felului în care privea îmbrăcămintea. Era un critic aspru al conformismului şi considera că veşmintele trebuie să fie confortabile şi plăcute văzului. Se pare că printre schiţele sale s-a descoperit desenul unei genţi elegante şi practice. Aceasta era decorată cu motive florale şi spiralate, iar forma şi sistemul de închidere arătau obsesia maestrului asupra detaliilor.

– Leonardo si Michelangelo au fost contemporani si au trăit amândoi în Italia. În ciuda faptului că ambii au fost artisti neîntrecuti si ar fi putut lucra împreună, s-au urât de moarte, insultându-se ocazional chiar în văzul tuturor.





Observator    5/2/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian