Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Trei galerii din România la Târgul de Artă Contemporană – ARCO Madrid (22–26 februarie 2017)


„Si timpul pictează„- spunea Francisco Goya, si tot el a adăugat: „eu nu văd în natură decât corpuri luminate şi corpuri neluminate, planuri care înaintează şi planuri care se retrag. Ochiul meu nu zăreşte niciodată trăsături, nici detalii. Pensula mea nu trebuie să vadă în natură mai bine decât mine”.

Ar trebui să ne reamintim de ce a făcut această afirmatie tulburătoare celebrul pictor si gravor pictor spaniol, cel care a trăit si a creat la răspântia secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea. La un secol după Diego Velázquez si cu un secol înainte de Pablo Picasso, Goya este punct de referintă pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curtii regale, la fel ca si multi alti pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi linistite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume si îl eliberează de conventia picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya porneste într-o incursiune în străfundurile misterioase si zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

Sigur, amintind că Madridul a fost construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orasul a devenit capitală în anul 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg, revenim la realitatea anului 2017, prezentându-vă evenimentele românesti care se vor desfăsura aici, în perioada 22-26 februarie, si mai exact Târgul International de Artă Contemporană ARCO Madrid (Feria Internacional de Arte Contemporáneo) la care vor fi prezente trei galerii românesti: IVAN (Bucuresti), Plan B (Cluj-Napoca / Berlin) si SABOT (Cluj-Napoca), care vor expune lucrări ale artistilor Horia Bernea, Stefan Sava, Mihai Olos, Radu Comsa si Lucie Fontaine.

Galeria IVAN revine la ARCO cu doi artisti: Horia Bernea si Stefan Sava. Conceptul standului îsi propune o întâlnire spatială si simbolică între doi artisti cu pregătiri si interese diferite, dar care au un punct de întâlnire în căutarea a noi modalităti de transpunere conceptuală si vizuală a fatetelor realitătii. Lucrările lui Horia Bernea ce vor fi expuse, din perioada anilor ’60-’70, ilustrează explorările experimentale, conceptuale si pop mai putin prezentate în expozitii internationale. Reprezentant al conceptualismului în perioada comunistă, în anii de relativ dezghet, Bernea a elaborat un program de cercetare artistică pe care l-a numit „iconografie post-cognitivă„, reflectat în desene, picturi si alte medii. Tânărul artist Stefan Sava se află într-un demers de investigare teoretică a consecintelor traumatice ale calamitătilor istorice ale secolului XX si a istoriei personale, prin fotografie, video, performance si instalatii.

Galeria Plan B va prezenta în cadrul standului opera artistică a lui Mihai Olos. Născut la Baia Mare în 1940, artistul a activat atât în România, cât si în Germania, în perioada 1979-2000. Creatia sa traversează diverse medii, de la pictură, desen, performance, happening până la literatură si explorează diverse tendinte stilistice, de la conceptualism la minimalism. La standul Galeriei Plan B de la Târgul ARCO va fi prezentat conceputul „Olospolis” dezvoltat de artist îndeosebi în perioada 1970-1990 care, inspirat din sculptura în lemn maramureseană, converteste structura obiectelor simbolice traditionale în modele pentru o constructie urbană a viitorului. Influenta constructivismului, a abstractionismului în lucrările sale, dar si implicarea sa socială, l-au propulsat printre liderii generatii sale artistice. Participarea la Documenta 6, în 1977, l-a apropiat pe Mihai Olos de Joseph Beuys, acesta din urmă devenind un admirator al sculpturilor si actionismului său. O retrospectivă Mihai Olos este în curs la Muzeul National de Artă Contemporană, în curatorierea directorului său, Călin Dan.

Galeria SABOT va prezenta doi artisti tineri, Radu Comsa si Lucie Fontaine. Radu Comsa (n. 1975), activează în Cluj-Napoca. A expus în Ungaria, Danemarca, Polonia, Italia, Cehia, Statele Unite, în expozitii de grup sau individuale. Pornind de la arhitectura modernistă ori muzica atonală, artistul realizează „transpuneri” pe diverse materiale (ciment, textile) si forme. Lucie Fontaine (n. 1982, Colmar) activează în Franta si Italia si a expus de-a lungul timpului la galeria Marianne Boesky din New York, Galerie Perrotin din Paris, Artport în Tel Aviv, iar în perioada următoare îsi va prezenta lucrările în Bali, Indonezia, si Tokyo.

Programul evenimentului:

Miercuri 22 si joi 23 februarie, în intervalul 12.00 – 20.00 (acces exclusiv pentru profesionisti)
Vineri 24, sâmbătă 25 si duminică 26 februarie, în intervalul 12.00-20.00 (acces pentru publicul larg)
Inaugurarea oficială este programată să aibă loc, joi 23 februarie, la ora 10.00 (acces exclusiv în baza invitatiei).


http://www.ifema.es/arcomadrid_01/Visitantes/PublicoGeneral/index.htm





Pusa Roth -    2/28/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian