Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Prof. Dorin Uritescu - York University Toronto

Dorin Uritescu, profesor la York University din Toronto, a prezentat recent o nouă versiune a Atlasului lingvistic al Crisanei online (Romanian Online Dialect Atlas 2), în limba engleză, versiune realizată în colaborare cu profesorii Sheila Embleton si Eric S. Wheeler, de la aceeasi universitate.

Această nouă versiune constituie o inovatie mondială în domeniul geografiei lingvistice.
Cercetarea este subventionată de Consiliul de Cercetare în Stiintele Umane si Sociale al Canadei (SSHRCC). Conferinta a fost făcută azi 19 noiembrie a.c. în cadrul Colocviului International al Centrului de Cercetare asupra Contactului Lingvistic si Cultural (CRLCC) de la Glendon College, York University, Toronto.


 Prof. Dorin Uritescu are două doctorate :

- unul de la Universitatea din Timisoara, în lingvistică românească si romanică, obtinut în 1978
- unul de la Université de la Sorbonne Nouvelle – Paris III, în Paris, în 1994, în lingvistică generală si lingvistică franceză (cu mentiunea ‘magna cum laude’).

 Între 1982 si 1984, a fost profesor invitat la Universitatea din Chicago, departamentul de lingvistică.

 Prof. Uritescu a sosit în Canada în 1990 si, în anul următor, a obtinut o bursă de cercetare la Universitatea din Toronto. În acelasi an a început să predea la Glendon College, York University, Departamentul de Studii Franceze.

 În prezent, Dorin Uritescu este profesor titular în Department de Studii Franceze si în Programul de Lingvistică, Departamentul de Studii Multidisciplinare, la Glendon College, York University.
Este de asemenea profesor la Facultatea de Studii Superioare a aceleiasi universităti.
El predă cursuri de lingvistică generală, franceză si romanică, la nivel undergraduate, de masterat si de doctorat.

 Dorin Uritescu a fost director interimar al Departamentului de Studii Franceze (2007-2008) si coordonator al Programului de Lingvistică (2004-2006) de la Glendon College.

 El a avut o contributie importantă la crearea lectoratului de limba si cultura română la Glendon College, primul de acest fel în Canada.

 Dorin Uritescu a publicat câteva cărti si un foarte mare număr de studii în reviste de lingvistică si culegeri de studii publicate în mai multe tări din Europa si din America de Nord.

 Cartea sa „Sincronie si diacronie”, în română, cu un rezumat în engleză, a apărut în două editii : prima, în 1987, a doua, revăzută si adăugită, în 2007.

 O altă carte, în franceză, „Formel et naturel dans l’évolution phonologique et morphophonologique. Essais de linguistique générale et romane”, a apărut recent (în decembrie 2011) la Romance Monographs, University of Mississippi, SUA.

 Dorin Uritescu a efectuat anchetele dialectale pentru „Noul Atlas lingvistic român – Crisana” (partial în colaborare cu Ionel Stan) si a publicat (în colaborare cu acelasi lingvist) primele două volume ale acestui atlas la Editura Academiei din Bucuresti. Primul volum, publicat în 1996, a obtinut premiul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” al Academiei Române, cel mai prestigios premiu în lingvistică din România.

Al doilea volum a apărut în 2003, iar volumul al treilea, editat sub coordonarea sa într-un program informatic inovator, a apărut la aceeasi Editură a Academiei Române.

 Co-autor al Tratatului de dialectologie românească (1984), Dorin Uritescu a colaborat si la două prestigioase proiecte internationale: „Atlas linguistique roman” si „Atlas linguarum Europae”.

 Profesorul Uritescu a avut si o altă importantă contributie în domeniul lingvisticii, prin proiectul inovator de digitalizare, analiză informatică si publicare online a primelor două volume ale Atlasului Crisanei. Acet proiect de cercetare, finantat între 2003 si 2011 de Consiliul Canadian de Cercetare în Stiintele Sociale si Umane, a fost realizat în colaborare cu profesorii Sheila Embleton si Eric Wheeler de la York University.

 Din 2007, Dorin Uritescu este asociat si la Institutul de Lingvistică si Istorie Literară „Sextil Puscariu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, ca Cercetător Principal I.

 Profesorul Uritescu este membru al mai multor societăti internationale de lingvistică si al comitetelor de redactie ale câtorva reviste de lingvistică, precum „Romance Philology” (SUA), „Dialectologia et Geolinguistica” (Germania), „Studii si cercetări lingvistice” si „Dacoromania” (România).


Dorin Uritescu a prezentat comunicari , carti , la intalniriele Grupului de al Observatorul














Puiu Popescu    1/7/2017


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian