Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Mâine anul se-noieşte..

…Mâine anul se-noieşte/ Pluguşorul se porneşte/ Şi începe a brăzda /Pe la case a ura //Iarna-i grea, omătu-i mare / Semne bune anul are /Semne bune de belşug/ Pentru brazda de sub plug(…)

Puţinele ore care au mai rămas până rupem şi ultima filă din calendarul pe 2016 sunt ocupate cu finalizarea pregătirilor de Revelion, socotit pe bună dreptate „Cea mai lungă noapte a anului”. Unii vor petrece acasă în sânul familiei, alţii se vor afla cu prietenii, iar tot mai mulţi români optează pentru o distracţie pe cinste la un local, la o pensiune, în vreo staţiune. Iar cei cu bani au plecat deja în ţări exotice, unde-i cald şi bine...
Oriunde însă veţi petrecere Revelionul, dragi prieteni, vă dorim să vă simţiţi bine, să aveţi parte de bună dispoziţie, relaxare şi multă veselie.
... Am început ultimul articol pe acest an cu versurile unui cunoscut colind, „Pluguşorul”, pe care toată lumea îl ştie, cântec tradiţional ce aduce un farmec aparte perioadei de la finele unui an şi începutul altuia. E bine că în România s-au mai păstrat datini legate de această perioadă frumoasă a iernii, obiceiuri transmise din generaţie în generaţie, colindele inducând în fiecare din noi o stare de emoţie şi bucurie.
Printre cele mai vechi obiceiuri populare la români s-a perpetuat, în special, “Pluguşorul”. El este practicat atât în mediul rural, cât şi cel urban de către copii şi adolescenţi în Ajun de An Nou, mergându-se din casă în casă şi declamându-se o cântare tradiţională.
Dacă nu toţi îşi reamintesc complet versurile, cel puţin prima strofă este întipărită bine în memorie:”Aho, aho, copii si fraţi/ Staţi puţin şi nu-mânaţi,/ Lângă boi v-alăturaţi/ Şi cuvântul mi-ascultaţi”(...)
Recitarea textului este însoţită de clinchetul clopoţeilor, de pocnetul bicelor, eventual şi de sunetul inconfundabil al buhaiului. La ţară, acolo unde s-au păstrat cel mai bine obiceiurile, pot fi utilizate la colindat şi diferite instrumente muzicale, cum ar fi cobza, fluierul, vioara şi cimpoiul, pentru a da farmec special momentului.
Se pare că la originea obiceiului stăteau anumite practici magice de alungare a răului şi de invocare a fertilităţii ogorului, de producere a pâinii. Este o colindă agrară, care aduce în prim-plan plugul şi muncile câmpului, eforturile lucrătorilor ogoarelor pentru obţinerea recoltei.
La finalul colindului sunt adresate urări de prosperitate şi belşug gazdelor, care la rândul lor îi cinstesc pe oaspeţi cu tot felul de bunătăţi, un pahar de vin şi bani. Incantaţia magică de odinioară s-a estompat în zilele noastre, dar e bine că a rămas datina de a primi colindători şi a întîmpina astfel cu încredere Noul An.
În intervalul dintre Crăciun şi Revelion, dar mai ales în Ajunul Anului Nou şi în prima zi din ianuarie, de Sf. Vasile, mai cu seamă în zonele rurale se continuă “uratul”. Grupuri de fete şi băieţi merg atât cu “Pluguşorul”, dar şi cu“Ursul”, “Capra” “Mascaţii” ori “Ţurca”, participanţii costumându-se adecvat.
În toate zonele din România se continuă cu alte colinde, precum “Sorcova” şi “Semănatul”, datini menite să întreţină speranţa şi optimismul în viaţa oamenilor locului.
"Uratul" reprezintă un concept mai amplu ce ţine de tradiţia populară, înglobând felurite obiceiuri, a căror semnificaţia s-a estompat peste ani, azi zicerile populare fiind apreciate ca un semn de prietenie, de bună înţelegere între semeni.
În lumea satului s-au păstrat anumite superstiţii amuzante. Despre una dintre ele ne-a povestit mătuşa Maria Stihi, originară de prin părţile Iaşului, care a apucat în copilărie obiceiul numit “Fuga pintenatului”.
« În noaptea Anului Nou în casele unde era câte o fată de măritat se practica dosirea…cocoşului, ne-a relatat domnia sa. Fata cu pricina lua pintenatul de aripi şi-l ţinea câteva minute sub o albie sau vreun cazan în curte, după care îi dădea drumul. În direcţia unde fugea cocoşul, acolo se zice că locuia alesul inimii, care va veni să o ceară de soţie în anul ce tocmai sosea! »
Familia, vecinii asistau la acest ritual, unii se amuzau pe seama credulităţii viitoarei mirese, după care lumea intra în casă şi petrecea până în zori.
…Abia a trecut Crăciunul, a fost şi Sf. Ştefan, urmează Revelionul şi apoi alte sărbători însemnate. În prima săptămână din Noul An se sărbătoreşte pe 1 ianuarie - Sf. Vasile, apoi pe 6 - Boboteaza, iar Sf. Ion încheie pe 7 ianuarie ciclul bogat al Sărbătorilor de Iarnă.
În prezent traversăm intervalul cel mai bogat din an în obiceiuri, copiii fiind cei mai încântaţi, mai ales că au şi vacanţă.
Faptul că aceste obiceiuri se practică la Cumpăna dintre ani este justificat de simbolistica ultimei zile a anului, care în gândirea populară constituie sfârşitul unei perioade, pentru ca din 1 ianuarie să ne bucurăm de renaştarea ordinii cosmice. Deşi fiecare dintre noi mai îmbătrâneşte un pic, nu este momentul regretelor. Ci al scrutării cu veselie şi optimism a viitorului.
Bătrânii satelor din Patria-mamă ştiu că dacă în zilele următoare cerul este înnegurat, vor veni zile mai călduţe. Dacă însă vuieşte codrul, o să ningă. Atunci când fumul se înalţă din coş drept în sus, o să avem parte de timp geros, specific Bobotezei ce se apropie.

Tuturor cititorilor ziuarului “Observatorul ", prietenilor noştri aflaţi departe de România le adresăm un călduros “La Mulţi Ani!”







Horia C. Deliu     12/31/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian