Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002
 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Festivalul National de Literatură „Marin Preda”, editia a XV-a

Aceasă editie a Festivalului National de Literatură „Marin Preda” a fost deschisă de doamna Elena Popa, directorul Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Teleorman, care a urat bun venit celor saizeci de scriitori invitati si a prezentat programul acestei manifestări. Consiliul Judetean Teleorman, care a sprijinit consecvent acest festival, a fost reprezentat de domnul Adrian Gâdea, care i-a salutat, de asemenea, pe oaspeti.
A urmat simpozionul „Marin Preda: pactul fictional cu istoria”, la care au sustinut interesante eseuri si interventii scriitorii: Gheorghe Stroe, Nicolae Oprea, Ana Dobre, Nicolae Scurtu, Nicoleta Milea, Stefan Mitroi.
S-au decernat premiile la concursul de proză, unde au fost distinsi:Cătălin G.Rădulescu, Teodoru Stemate, Violeta Urdă, Veronica Baciu, Nicolette Orghidan si Florina Mirea, regăsiti în „Caietul premiantilor”, tipărit cu acest prilej.
A fost acordat premiul de excelentă pentru sprijinirea scriitorilor din Teleorman, cu care prilej au vorbit Dan Cristea si Elena Popa.
Volumul de istorie literară „Marin Preda: anii formării intelectuale (1929-1948)” de Stan V. Cristea a fost lansat, participantii primind acest volum în portofoliul fiecăruia, iar opinentii ( Nicolae Scurtu, Ana Dobre, Gheorghe Stroe, Firită Carp) au subliniat seriozitatea cercetării, acest critic literar putând fi luat în considerare chiar numai prin cercetările foarte bine documentate despre scriitorul emblematic al Teleormanului si prozatorul reprezentativ, spunem, al literaturii române postbelice. Dealtfel, vorbitorii de la simpozion s-au referit în nenumărate rânduri la aceste sistematice cercetări de istorie literară.
„Dulce ca pelinul” este titlul romanului scris de Stefan Mitroi, de asemenea fiu al Teleormanului, comentat cam de aceiasi critici , care au citit romanul, lansarea fiind, de asemenea, la acest eveniment.
La Silistea-Gumesti, satul nasterii marelui scriitor, oaspetii au fost întâmpinati de reprezentanti ai primăriei si ai scolii, fotografiindu-se la bustul scriitorului, iar gazdele tratându-i cu azimă cu brânză si ceapă din partea locului. Din păcate, proprietarii actuali nu permit (a câta oară?) accesul în curtea gospodăriei, participantii fiind obligati să admire casa nasterii lui Marin Preda din ulită. Probabil cer o sumă exorbitantă ca să restituie sau să vândă casa forurilor de cultură judetene sau nationale, dacă acestea îsi manifestă interesul, lăcomia prevalând fată de patriotism si fată de respectul culturii neamului românesc.
La festival, a fost lansat noul număr al revistei „Caligraf” (redactor-sef Florin Burtan) si s-au vernisat două expozitii Marin Preda, de carte si foto-documentară (Stan Stefan).
Au participat redactorii-sefi ai revistelor partenere si membrii juriului: Horia Gârbea, Passionaria Stoicescu, Mihai Stan, Dumitru Augustin Doman, Florentin Popescu, precum si scriitorii Adrian Bucurescu, Titi Damian, Florina Isache, Liviu Nanu, Victoria Milescu, Vali Nitu, Iuliana Paloda-Popescu, Daniela Sontică, Cornel Basarabescu, Constantin T.Ciubotaru, Iulian Bitoleanu, Stelian Ceampuru, Domnita Neaga, Mihai Athanasie Petrescu, Argentin Porumbeanu.
Consiliul judetean Teleorman a avut ca parteneri revistele de cultură „Luceafărul de dimineată”, „Arges”, „Bucurestiul literar si artistic”, „Litere”, „Pro saeculum” si „Caligraf”.
Particip de mai multe editii la acest eveniment de anvergură natională, bucuros să mă reîntâlnesc cu prietenii mei cu care vin de la Bucuresti, cu scriitorii din Teleorman, prietenii mei, cu prietenii mei din toată tara.Corneliu Vasile    10/18/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian