Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Vizita în Canada a doamnei Maria Ligor, ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni

Vizita în Canada a doamnei Maria Ligor, ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni-o întâlnire de suflet, cu veşti bune, dar şi cu cerinţe punctuale din partea românilor care vor să se întoarcă în ţară

“Am sentimentul că am venit acasă, între prieteni” aşa şi-a început discursul -conversaţie, doamna ministru al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Maria Ligor, în timpul vizitei la Ottawa.
Într-adevăr, pentru românii din Canada, Maria Ligor a fost diplomatul care a ştiut să facă legături de suflet, însoţite de latura practică, în aşa fel încât acţiunile comune dintre diversele organizaţii româneşti şi Ambasada României, să fie pline de succes şi de căldură umană.

Vizita în Canada a adus cu sine veşti bune legate de înlesnirea înscrierii în Registrul Electoral (data limită fiind 14 septembrie), înscriere care se poate face şi prin corespondenţă electronică, amănuntele fiind puse pe site-ul ambasadei.

Nu numai chestiunile legate de viitoarele alegeri au fost puse pe tapet (mai ales că anul acesta se doreşte eliminarea oricăror neajunsuri), dar şi alte subiecte arzătoare, anume mult aşteptata “ştergere”a vizelor pentru cetăţenii români care vor călători în Canada. În acest scop, ministrul Maria Ligor a avut întâlniri oficiale cu ministrul canadian al Imigraţiei, Refugiaţilor şi Cetăţeniei, John McCallum, pentru a ajuta la urgentarea acestui proces de eliminare a vizelor. O dată clară însă, nu se poate da, pentru că mai există o serie de etape care trebuie definitivate de către partea canadiană. La aceste întâlniri a participat şi şeful misiunii diplomatice româneşti la Ottawa, domnul Adrian Ligor, Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei României.

“Vreau că procesul de finanţare a proiectelor depuse de către organizaţiile de români din diaspora, să fie mult mai simplu, mai transparent şi mai uşor de accesat”, a mai spus doamna ministru. Până acum, acest proces a fost destul de greoi şi s-a dovedit că nu multe organizaţii au ştiut să formuleze cererile şi să completeze-în timp util- dosarele care erau necesare în vederea obţinerii de fonduri .

Pentru fluidizarea întregii munci din acest Department al Politicilor pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, ministrul ne-a anunţat că a angajat deja 15 noi specialişti şi că va mai face angajări, pentru ca întreaga susţinere profesională să fie la cote cât mai ridicate.

Din public s-au transmis şi anumite nemulţumiri legate de procedura lungă şi dificilă de recunoaştere a diplomelor universitare obţinute în străinătate, mai ales cele din afara spaţiului Uniunii Europene. “Am dori să venim în ţară şi să ne folsim expertiza acumulată aici, dar dacă nu ni se recunosc diplomele , ce să facem?”, a întrebat, cu frustrare, unul dintre participanţi. Deşi acest lucru ţine de competenţa Ministerului Educaţiei şi Învăţământului, Maria Ligor a promis că va ridica această problemă în proxima şedinţă de guvern, mai ales că se doreşte întoarcerea acasă a românilor şi ( re)integrarea lor în economia românească.

De fapt, unul dintre obiectivele declarate ale ministrului Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, este acela de-a înteţi colaborarea cu diferitele ministere şi instituţii româneşti, dar şi cu autorităţile locale, pentru a rezolva diversele probleme ale românilor din afara graniţelor, fie ele legate de educaţie, de asigurări sociale, aspecte legate de muncă, de sănătate şi altele.

Întâlnirile de la Ottawa (unde au fost prezenţi şi mulţi români din Montréal) şi de la Toronto au avut menirea să asigure un cadru deschis, prietenesc, prin care românii să-şi poată spune doleanţele şi care să contribuie la crearea de noi legăturilor între cei plecaţi de-acasă şi autorităţile din ţară. Nu ne rămâne decât să aşteptăm cu nerăbdare ca să fie eliminate vizele pentru românii care vin în Canada, să fie simplificat şi scurtat procesul de recunoaştere a diplomelor universitare obţinute aici şi să continue această politică de integrare a diasporei româneşti în ansamblul deciziilor pentru societatea românească.





Cristina Mihai     9/12/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian