Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Calea cea dreaptă a adevărului

Mai demult am semănat un grăunte prin cuvântul scris si iată că el a răsărit si rodeste cu fiecare gând al celor care transformă cuvântul în vers de lumină pământeană. Cineva s-a întrebat dacă există legătură între expresiile „la stânga” si „la dreapta” din română si cele din englez㠄 left-right” si ”to be right=a avea dreptate”. Alcineva merge mai departe si leagă rațiunea de brațul drept, si brațul stâng de scutul care apără inima, partea subiectivă a lucrurilor. Deja „right” (drept din engleză) deschisese o poartă, dar trebuia să mă las purtată de timp. Uluitor cât de apropiată devine Suedia de India prin termenii ce desemnează conceptul „drept, adevărat”! Termenul DR-eap-Ta, prin consoanele pe care le conține, devine punctul fonetic de plecare spre două direții principale: DR si RT; filozofic este ca si cum am citi de la stânga la dreapta si invers. În sanskrită DRS este rădăcina verbului a vedea, iar DARSANA este procesul vederii si DRASTA=viziunea. DRA înseamnă a alerga, a se îndrepta, DRU=a curge, iar DRP= a se înfuria, a lua cu asalt. Cea mai scurtă cale între două puncte, om si cunostere, lumină si obiectul luminat este linia dreaptă. Înversul unei acțiuni directe, drepte, este una ezitantă, stângace. Pentru hindusi la originea universului este energia. SAT este mai subtilă decât energia, este esența care are două aspecte: RTA si SATYA. RTA este aspectul absolut sau cosmic, dincolo de energie si schimbare, acea stare care în limbile europene ar fi putut sta la baza formării termenului de rigid si rigoare. RTA, Rutham, Rita înseamnă RECTitude, droiture, vérité (în franceză), adică spirit de dreptate, adevăr, justiție. Este armonia între gândire, vorbire si acțiune. Lingvisti francezi spun că RTA este conform termenului englez RIGHT (drept) si al celui latin RITUS (obicei religios, rit). Adevăratul înțeles al RIT-ului îl găsim în limba suedeză, unde RITAR, RITA înseamnă a desena. Trasarea unor semne prin scris sau prin gesturi a stat la baza ritualului si reprezintă acel grupaj de acțiuni menite să deschidă sau să mențină legătura dintre om si divinitate, acea cale dreaptă (RÄT=drept, RÄTAR=a îndrepta în suedeză). Ritualul este însoțit de jertfe si rugăciuni pentru a îndrepta greselile individuale sau colective care-l pot mânia pe Dumnezeu. Tot în suedeză prin DRAR=a trage, a remorca si DRARFRAM= a scoate la iveală, ne apropiem de rădăcina DR din sanskrită care prin a Driyta, a Dtra înseamna a vedea cu atenție, sau cum am spune noi „a vedea drept”.
Dreptatea este setea de a face cunoscut adevărul, acel absolut RTA, iar asta implică o „vedere” clară a minții (DRASTA în sanskrită), adică RAȚiunea, alegerea unei căi, rute, asemeni unei curgeri (DRU=a curge în sanscrită apropiat de termenul drum) pe care să meargă aspirantul pentru a „asalta” citadela adevărului.
Fizic, cel ce si-a apărat familia si țara a RIDicat cu toată RIGoarea brațul drept si a apărat cu scutul sanctuarul iubirii, devotamentului si credinței, devenind un scut viu. Poate de aceea stânga, mai sovăielnică, mai stângace, se apropie de sensul SATYA (opus RT-ei, si care este partea relativă a creației ce poate fi percepută prin simțuri, si în care se produc schimbări), acel adevăr subiectiv. În politică cei de stânga sunt mai apropiați de nevoile oamenilor de rând si poate de aceea în greacă ARISTERA=stânga are aceeasi rădăcină cu ARISTA=splendid, excelent, foarte bun, ARISTOKRATES si ARISTOS=cel mai bun. Astfel noblețea care vine din inimă este cel mai prețios lucru, dar si în continuă schimbare spre rău sau spre bine, după cât de mare este iubirea care te conduce pe calea cea dreaptă a adevărului.












Camelia Tripon    8/1/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian