Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Dileme - Prietenie

Nu am Dictionarul lui Noah Webster si nici Enciclopedia Britanică (pentru că nevasta mea stie de toate), ca să-mi descrie ce înseamnă în fond cuvântul "prietenie", dar îmi amintesc că am avut prilejul să mă aflu în Goderich, un orăsel care străjuieste lacul Huron în Ontario si m-am dumirit. Companionul meu era un bun si apropiat prieten, încă de pe băncile scolii si urma să primim un automobil, destinat unui negustor de masini în Toronto. Un episod acolo m-a învătat că prietenii buni te ajută să găsesti lucrurile importante în viată, lucruri pe care se întâmplă să le pierzi, ca zâmbetul, speranta si curajul.

Urma să rămânem peste noapte si am găsit un motel nu prea departe. Ne-am trezit dimineata devreme, pentru ca întoarcerea spre Toronto să nu ne ia prea multă vreme. Deodată, am înmărmurit. Nu găseam portmoneul si am scuturat si căutat peste tot, chiar si în masina care ne însotea. Am bătut la usa biroului de motel, nimic. Prietenul meu m-a sfătuit să mă linistesc, să stau jos si să încerc să-mi aduc aminte ce am făcut cu obiectul ultima oară. Nu a ajutat. "Stai aici si nu misca", mi-a spus.

A iesit pe usă, a intrat în masină si dus a fost. După aproape o oră, s-a înapoiat cu portmoneul meu în dinti. A fost la dealer-ul de unde luasem masina, dar fără să dispere, s-a dus la statia de benzină de unde ne aprovizionasem cu benzină pentru drum. Acolo a găsit portmoneul meu care avea înăuntru bani, cărti de credit si acte. L-am admirat pe omul ăsta pentru vrednicia lui, pentru prietenia lui si răbdarea cu care a alergat să mă linistească.

A încetat din viată băiatul ăsta excelent si bun si am plâns de necaz, ca si pentru alti 4-5 buni prieteni pe care i-am pierdut în ultima vreme. Anii bătrânetii... Nu-mi plac nici cei din urmă, nu am fost bucuros nici de cei dintâi...

Ne-am intalnit acum 75 de ani pe bancile scolii, am fost nedespartiti si chiar si bucatele inghitite in pauza de recreatie nu le aveam separat. Ne povesteam carti citite, ne vizitam parintii umpreuna si am simtit pe spinarile noastre durerea razboiului in adapostul noroiat din curtea scolii.
Viata ne-a despartit mai tarziu, eu devenind ziarist si el, mare dansator al unor faimoase formatii de dansuri populare bucurestene. Dar ne-am reintalnit pe malul marii, la Mamaia, el cu o dragalasa fetita de cativa anisori si eu, deasemeni. Am reluat legaturile in lacrimi amandoi si ne-am despartit din nou cand am parasit Romania, amandoi la diferite date, cu familiile noastre.
Viata iti ofera insa miracole care intrec orice fictiune si imaginatie. In Toronto, eu intr-o negustorie de automobile si Marcel incercand sa cumpere o masina, a dat de mine. Am plans amandoi de bucurie, ne-am re-imbratisat si sotiile noastre s-au cunoscut curand dupa aceea. Nu ne-am mai despartit, am lucrat impreuna, am petrecut vacante impreuna si am sarbatorit zile de nasteri in sanul ambelor familii.
Soarta cruda l-a lovit de curand cand sotia lui a plecat din randul celor drepti si sunt sigur ca ea se afla acum la mana dreapta a Celui de Sus, pentruca a fost o femeie tare buna si o merita.
Legamantul nostru este acum sa nu ne mai despartim, Doamne ajuta.

Partea adevărată este că prietenia este floarea vietii. Ai nevoie de buni si loiali prieteni asa cum ai nevoie de apă sau de aer. "Prietenul meu nu are nici un prieten," spunea cineva glumind. Câteodată, se întâmplă să ajuti un prieten la nevoie si el îsi va aminti iar de tine când va avea din nou nevoie. Voltaire: "Doamne, fereste-mă de prieteni. Mă voi feri singur de dusmani." Altii sustin că un apropiat si bun prieten s-ar putea să devină, în timp, atât de nefolositor, ca si o rudă îndepărtată. Si apoi, notează, prietenul la nevoie se cunoaste.

Da, ochii care nu se văd, se uită, dar asta este soarta vietii si depinde de fiecare dintre noi a nu lasă mantia vremii să acopere frumusetea unei prietenii. A fost un timp în care, pe vremea când umblam pe jos, mergeam la casa prietenului, sau a prietenei, băteam la usă si ne bucuram de vedere îmbrătisându-ne. Astăzi, trebuie să trimiti un mesaj, un text, să telefonezi si să întrebi dacă este oportun să ne vedem. Până si fratii sau părintii sunt nevoiti să ceară consimtământul ăsta. Dar o prietenie trainică, adevărată, răzbate peste ani, fără oprelisti, atunci când rădăcinile sunt puternice. Nu ai nevoie de o tonă de prieteni, doar câtiva adevărati si sinceri. Nu este usor să găsesti un adevărat si bun prieten, dar celor care mi-au fost prieteni, le multumesc. Un bun prieten nu te ajută să-ti stergi lacrimile. El te fereste să ai motive să le versi. Viata este scurtă. Înconjoară-te cu prieteni care te ajută să râzi si să te simti iubit.

Prieten, "Freund", Amico" "Amigo", "Tovarăs", "Ami", în toate limbile, au acelasi înteles. Adică, întelegere, devotament reciproc, respect, ajutor. Eu si sotia mea suntem norocosi. Avem prieteni buni de 36 de ani. Sperăm că si ei au.







Harry Beer    7/6/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian