Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Pe teme de emigratie : Copil născut în Canada

I: Am cetăsenie română si în ultimii trei ani am locuit împreună cu familia mea în Canada. Ambii sosi am avut permis de lucru. După primul an de lucru am aplicat pentru rezidensă permanentă prin programul experiensă canadiană. Acum sase luni, fiul nostru s-a născut în Canada, primind cetăsenie în virtutea locului de nastere. De curând am primit o scrisoare de la Ottawa, locul unde a fost procesat dosarul nostru, că aplicasia ni s-a aprobat si să trimitem pasapoartele. Când am primit înapoi pasapoartele si documentul pentru rezidensă, am observat că fiul nostru nu este trecut pe document, cu toate că noi am anunsat biroul de imigrasie de nasterea lui. Credesi că putem finaliza procedura de a deveni rezidensi, chiar dacă băiatul nostru nu este trecut în documente? Suntem îngrijorasi si nu stim dacă să definitivăm procedura sau să scriem la Ottawa să-i întrebăm despre omisiune. Care este părerea dvs?

R: Nu trebuie să vă îngrijorasi deloc. Fiul dvs. s-a născut în Canada si, desi este dependent de dvs. sub toate aspectele, din punct de vedere al imigrasiei, el nu este dependentul dvs. care vă acompaniază, pentru că el are deja cetăsenia canadiană. Bănuiesc că până acum avesi deja certificatul de nastere care atestă acest lucru. In acelasi timp, putesi aplica în numele lui să i se elibereze un pasaport canadian. Totodată, dacă dorisi ca fiul dvs. să obsină si cetăsenia română, ar trebui (dacă nu asi început deja) să contactasi consulatul român pentru îndrumare asupra procedurii de înregistrare a nasterii fiului dvs. în România.

I: Sunt cetăsean român si acum locuiesc în România. Acum cinci ani în urmă am fost în Statele Unite si am rămas acolo mai mult timp decât perioada acordată. Am avut o viză de student si, după ce am terminat studiile, mi-am găsit de lucru si am lucrat în State. Am rămas acolo peste perioada permisă si în final autorităsile americane mi-au dat un document care îmi interzice intrarea în sară pe o perioadă de cinci ani. Acum vreau să aplic pentru emigrare în Canada si nu stiu dacă acest fapt (sederea într-o sară mai mult decât perioada acordată de autorităsi) va fi considerat ca infracsiune si voi fi inadmisibil pentru emigrare. Ce părere avesi?

R: Depinde întotdeauna de ce infracsiune s-a comis. Legislasia referitoare la inadmisibilitate este foarte precisă. Atâta timp cât infracsiunea nu este considerată ca fiind de natură criminală, persoana respectivă nu ar trebui să sufere consecinse si nu ar deveni ineligibilă pentru emigrare în Canada. De obicei, ofensele administrative, cum ar fi ofensele legate de trafic, violări ale legii de imigrasie în sara respectivă, amenzi administrative, etc., nu ar face ca persoana respectivă să fie inadmisibilă. Totusi, în aplicasia pentru emigrare, faptul va trebui să fie declarat si trebuie date amănunte.

I: Am aplicat pentru rezidensă permanentă în Canada în 2014. La vremea aceea fiica mea avea 19 ani si mergea la facultate. Mi s-a spus că nu o pot include în aplicasia mea pentru rezidensă deoarece legea se schimbase si copiii dependensi trebuiau să fie sub 19 ani ca să se califice în această categorie. Am suferit enorm, dar mi-am făcut speranse că fiica mea va putea veni ulterior fie ca student, fie ca un aplicant independent. De curând am aflat că noul ministru al imigrasiei a declarat că liberalii vor schimba legea cum era înainte si copiii vor fi dependensi până la vârsta de 22 de ani. Credesi că aceste schimbări vor veni curând si voi putea să o includ si pe fiica mea în aplicasie, mai ales că ea continuă să studieze si este total dependentă de mine financiar?

R: Nu, nu vesi putea să o includesi pe fiica dvs. în aplicasia familiei pentru că vârsta care se ia în considerare este vârsta copilului în momentul aplicasiei si se aplică legea valabilă la acea dată. Chiar dacă modificările declarate de ministru ar veni mâine, ele nu vă vor afecta în nici un fel pe dvs. Aplicasia a fost primită în 2014 si vârsta a fost luată în considerare la acea dată. In continuare, speransa dvs. trebuie să fie să vă aducesi fata fie cu o viză de student, fie, după ce termină facultatea si acumulează cel pusin un an de muncă într-o categorie care ar califica-o pentru emigrare, pe ruta pe care obsinesi dvs. viza pentru emigrare.

I: Am aplicat pentru emigrare sub un program provincial. In curând permisul de lucru îmi va expira si nu sunt semne că cei de la biroul provincial îmi vor elibera un certificat de acceptare curând. Nu stiu ce să fac.

R: Nu vă cunosc cazul în amănunsime si nici provincia în care asi aplicat. Fiecare provincie are programul propriu, categorii proprii, un număr alocat diferit pentru câsi aplicansi poate să prelucreze pe an si timpuri total diferite de procesare. Dacă nu asi obsinut nominalizarea de la provincie, probabil nu vă putesi prelungi permisul de lucru decât cu un LMIA (Labour Market Impact Assessment) obsinut de companie – lucru extrem de dificil. Bineînseles, ar trebui să vă calificasi în continuare pentru obsinerea unui permis de lucru. Sunt necesare mai multe amănunte.

Mihaela Boeriu este consultant de imigrasie si practică în acest domeniu din 1993. Putesi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com.





Mihaela Boeriu    6/1/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian