Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Un dialog necesar intre diasporă si tară.

Recenta vizită a doamnei Pralong la Toronto pare să fi deschis un nou capitol în dialogul dintre diaspora si tară. La întâlnirea organizată la consulatul din Toronto, domnia sa nu a ezitat să precizeze că, în premieră pentru România, actuala echipa de la Cotroceni « întelege valoarea pe care o reprezintă diaspora. »

În prezenta consulului gerant interimar, Doru Liciu, si a reprezentantilor mediilor de afaceri si presă din comunitatea românească din Ontario, doamna Pralong a explicat punctual care sunt prioritătile presedentiei în viitorul imediat si mediu.

Câteva initiative par să fie evidente.
În primul rând, presedentia doreste să ofere un set de politici publice si initiative care vor viza crearea unui mediu de investitii favorabil pentru diaspora. Investitorii români vor fi atrasi să deschidă proiecte în România urmând molele similare care au fost generate pentru românii din Moldova sau Irlanda.
Presedintele Iohanis va sugera guvernului crearea unui fond de investitii de tip « unul plus unul » prin care investitiile românesti vor fi stimulate financiar. În al doilea rând, presedentia îsi propune să creeze un sistem informational unitar prin care să existe o communicare eficientă între diasporă si tară.
Acest lucru are în vedere în special creearea unei baze de date pe criteriul de resurse umane. Asa cum preciza trimisul presedintelui, "românii din străinătate sunt de mare importantă pentru România pentru că deja si-au făcut o carieră într-un stat nou." Că urmare, experienta lor si spiritul antreprenorial pot fi valorificate în România.

Mesajul optimist al presedentiei pare să fie primit cu sentimente mixte în comunitate.
Românii prezenti la întâlnire au exprimat opinii diverse despre relatia cu tara.
Multi au manifestat scepticism în ceea ce priveste mediul de afaceri din tară si sistemul birocratic sofisticat si corupt.
Altii par să astepte mai mult sprijin de la guvernul român în ceea e priveste generarea unor initiative în Canada, ca de exemplu crearea unui centru cultural românesc. Există si o altă directie de gândire a celor care încearcă să găsească directii de voluntariat în tară, sau alte initiative de sprijin.

"Nu te întreba ce poate face tara pentru tine, ci mai degrabǎ vezi ce poti face tu pentru ea. "

Un asemenea climat de discutii a prelungit cu mult întâlnirea de la Toronto.
Cu tact si debordând de farmec personal, doamna Pralong a luat notite, a ascultat si a cerut lămuriri de la românii prezenti. În acelasi timp, domnia sa nu a ezitat să aplice în contex un citat memorabil – nu te întreba ce poate face tara pentru tine, ci mai degrabă vezi ce poti face to pentru ea (J.F.Kennedy) – explicând răspicat celor prezenti că este imperativ ca românii din diaspora să aibă initiativă si viziune de ansamblu.
În context mai amplu, diaspora românească reprezintă un procent urias din fortă activă de muncă din tară – cu prioritate reprezentat de românii care lucrează în Europa. Prin urmare, experienta si resursele care pot fi valorificate sunt semnificative.

"Ati trait cu totii într-un stat functional unde politica nu este: merge si asa "

Ca element important al colaborării dintre românii de pretutindeni si tară, cu prioritate pare să fie valorizat de către presedentie cel al schimbării de climat social si atitudine.
"Ati trăit cu totii într-un stat functional unde politica nu este : merge si asa" - prin urmare, a adăugat doamna consilier, este fundamental ca românii din diaspora să contribuie prin diverse proiecte si initiative la schimbarea acetui climat de gândire.
"Totul este de construit în România" - a insistat domnia sa. Trebuie doar să existe vointă.

Românii prezenti au dorit să afle si alte lucruri. Una dintre întrebările recurente a fost legată de o viitoare vizită de stat a presedintelui Iohanis – eveniment pe care consilierul prezidential desigur nu are mandat să-l anticipeze.
Alte doleante româneasti au fost exprimate cu privire la sentimentul diasporei care pare să se simtă neglijată.
Mesajul presedentiei însă a fost precis elaborat de doamna Pralong.
Expertă în politici publice si etică politică, domnia sa are o experientǎ semnificativă atât ca român care s-a aflat în străinătate pentru o perioada îndelungată cât si ca expert în elaborarea de proiecte.
Ea a oferit sugestii, recomandări, precum si o doză semnificativă de simt antreprenorial si gândire deschisă.

Fără îndoială, prezenta domnei Pralong a marcat un moment de deschidere în dialogul cu tara.








Luiza Mureseanu    4/7/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian