Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002








 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 
Intâlniri de suflet

Vorbind si amintind mereu de activităţiile culturale românesti ce se desfăsoară aici în Ţara Sfântă, am rămas mai mult decât impresionat să aflu ca într-o localitate agricolă, în kibuţul “Kvuţat Schiller”, vecină cu orasul Rehovot unde locuiesc, adevenit deja o tradiţie în peisajul cultural al israilienilor originari din tara dintre Dunăre si Carpaţi stabiliţi aici. Tradiţia se manifestă prin cei peste…11.000 de membrii înregistraţi prin FACEBOOK. Tradiţia organizată de o locuitoare a asezării, iar “românii” nostrii vin mereu în număr cât mai mare. Totul este frumos si numai de admirat si chiar de invidiat de alte “valuri de originari”, stabilite în ţară. Se vorbeste si se cânta româneste, iar bunurile de pe mese sunt făcute ca la “mama acasă”.

Partea frumoasă si chiar interesantă că se întâlnesc cunoscuţi, fosti prieteni ai copilăriei si tinereţii sau se leg chiar si noi prietenii. Apreciez cu plăcere că prin intermediul acestui adevărat simbol al stiinţelor moderne asisti si rămăi impresionat când se desfăsoară în faţa ta adevărate momente solemne de neuitat, văzând fosti vecini sau chiar rude care de o vesnicie nu au stiut unii de alţii, si iată că după 40-50 de ani cu lacrimi în ochi se îmbrăţisează.
Să nu uităm că asistăm la adevărate momente artistice, surprize si bună dispoziţie întreţinute atât de artisti ai “tribului” fie din ţară dar si din România natală, ei fiind aplaudaţi la scenă deschisă.
Interesant este că despărţirile se lasau cu greu, iar la regretele de la plecare distingeai parcă si cuvintele: “când ne întâlnim din nou”…

Surpriză de proporţii pentru toţi, pentru noi cei ce ne-am stabilit în Patria Strâbună si pentru toţi “românii”, adevăraţi cetăţeni al Istraelului de azi, când luaţi pe nepregătite, pe ecrenele televizoarelor de aici, si aici mă refer la o emisiune acreditată tuturor de ai nostrii stabiliţi pe aceste meleaguri seculare. Emisiunea spre bucuria noastră acreditată numai si numai originarilor israilieni din România, prezentată de Postul Naţional de Televiziune Israilian, în prezentare directă din orasul Ghivataim sub patronajul municipalităţii a acestui mare oras.

Printre cei prezenţi într-un adevărat “preziudium”de pe scena teatrului din localitate, s-au destins figuri proeminente ale românilor nostrii, în frunte cu E.S. ambasadorea României în Israel, doamna Andreea Păstârnac , fosta artista de prim rang al Teatrului Idis din România, astăzi Prima Doamnă a Naţionalului Israilean, Lya Kenning, marele comedian Iacov Bodo, compozitorul Nansi Brandes de la fosta si celebră orchestră “Rosu si Negru” etc si etc.

Publicul ridicat în picioare aclamând la scenă deschisă, căntând si fredonând împreună cantecele lor de o viaţă interpretate cu multă originalitate si farmec de Monica Vardimon, “Ionel Ionelule” sau “Bundiţa mea” cântată pe vremea noastră de celebra Angela Moldovean. Minunat. Incântător…

Ne mai amintind de Stela Popescu si Alexandru Arsinel, prietenii de o viaţa al Israelului care chiar zilele trecute ne-au încântat prin spectacolul: ” Salom,Tanase” prin Teatrul de Revistă, “Constantin Tănase” din Bucuresti, avându-i în distribuţie pe Vasile Muraru si Valentina Fatu, Alexandru Lulescu si Ana Maria Donosa, împreună cu valorosii cântăreţi, Adrian Enache, Sanda Ladosi sau Bianca Sârbu…

Amintind în treacât si de spectacolul “Amantul” cu Maia Morgenstern si Mircea Rusu prezentat de Teatrul Evreiesc de Stat din Bucuresti, totusi mă opresc aici, dat faptului că “musafirii” ce vin din ţara noastră de bastină ar ocupa pagini întregi mai ales ca acuma cu ocazia Sărbătorilor Crestinesti si ai noului an 2016, “invazia” este pot spune emotională.






de Iosef-Ioju Haimovici     1/8/2016


Contact:

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian